Καύσωνας του Κέρβερου: Kαυτές θερμοκρασίες σαρώνουν τη νότια Ευρώπη ‑ Πόσο θα διαρκέσει
Κύμα καύσωνα σαρώνει περιοχές της νότιας Ευρώπης, με πιθανές θερμοκρασίες ρεκόρ τις επόμενες ημέρες.
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 14/7/2023 | 10:21
Η Κροατία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Τουρκία θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν θερμοκρασίες περίπου 40°C.
Οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου (104 F) σε περιοχές της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Κροατίας και της Τουρκίας.
Οι ακραίες θερμοκρασίες έπληξαν την Ευρώπη φέτος καθώς ο κόσμος κατακλύζεται από το καιρικό μοτίβο του Ελ Νίνιο και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θερμαίνουν το κλίμα μας.
Αλλά τα τελευταία υψηλά έχουν επιδεινωθεί από έναν αντικυκλώνα που ονομάστηκε «Cerberus». Αυτή η περιοχή υψηλής πίεσης ξεκίνησε από τη Σαχάρα πριν περάσει στη βόρεια Αφρική και στη Μεσόγειο.
Ο καύσωνας Κέρβερος ονομάστηκε από την Ιταλική Μετεωρολογική Εταιρεία από το φλογερό, τρικέφαλο σκυλί που φυλάει τις πύλες του κάτω κόσμου στην ελληνική μυθολογία.
Pexels/Aρχείου
Στην Ιταλία, οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τους 48,8 C (119,8 F). Κόκκινος συναγερμός έχει εκδοθεί σε 10 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Ρώμη, η Μπολόνια και η Φλωρεντία.
Την Τρίτη, ένας άνδρας γύρω στα σαράντα πέθανε μετά από κατάρρευση στη βόρεια Ιταλία. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο 44χρονος εργάτης ζωγράφιζε γραμμές διάβασης στην πόλη Lodi, κοντά στο Μιλάνο, πριν καταρρεύσει από τη ζέστη. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου αργότερα πέθανε.
Αρκετοί επισκέπτες στη χώρα έχουν καταρρεύσει από θερμοπληξία, συμπεριλαμβανομένου ενός Βρετανού έξω από το Κολοσσαίο στη Ρώμη.
Δύο Αυστραλοί τουρίστες στους δρόμους της Ρώμης είπαν στο BBC ότι έμειναν «πραγματικά έκπληκτοι» από τη ζέστη. «Χαλάει λίγο τα σχέδιά μας ως τουρίστες», είπαν οι φίλες της Μελβούρνης Μαρία και Γκλόρια. «Προσπαθούμε να μην βγαίνουμε έξω στη μέση της ημέρας».
Συνιστάται στους ανθρώπους να πίνουν τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα και να αποφεύγουν τον καφέ και το αλκοόλ, τα οποία αφυδατώνουν.
Μια νέα μελέτη λέει ότι 61.672 άνθρωποι πέθαναν στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα της ζέστης πέρυσι. Το Ινστιτούτο ISGlobal στη Βαρκελώνη - το οποίο ερευνά την παγκόσμια υγεία - δήλωσε ότι η Ιταλία είχε τους περισσότερους θανάτους που θα μπορούσαν να αποδοθούν στη ζέστη, με 18.010, ενώ η Ισπανία είχε 11.324 και η Γερμανία 8.173.
Ο φόβος είναι ότι η ζέστη θα μπορούσε να προκαλέσει πολλούς περισσότερους θανάτους αυτό το καλοκαίρι.
Πόλεις στην Ισπανία με τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτων που προκαλούνται από τη ζέστη είναι η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, η Βαλένθια, η Σεβίλλη, η Μάλαγα, η Μούρθια, η Πάλμα ντε Μαγιόρκα και το Μπιλμπάο, σύμφωνα με την έρευνα του ISGlobal.
Οι ειδικοί λένε ότι οι περίοδοι με εξαιρετικά ζεστό καιρό γίνονται όλο και πιο συχνές και η κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι είναι πλέον φυσιολογικό να υπάρχουν θερμοκρασίες ρεκόρ.
Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ζέστη στη νότια Ευρώπη θα φτάσει πιο πάνω, με το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμένει σε ψυχρότερο αέρα στον Ατλαντικό όλη την επόμενη εβδομάδα, το οποίο όμως βιώνει έναν Ιούλιο που ήταν ελαφρώς πιο υγρός από τον κανονικό, με θερμοκρασίες που φαίνονται μάλλον χαμηλές. Αλλά αυτό έρχεται κυρίως σε αντίθεση με τον καιρό στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο, ο οποίος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί με σημαντικό περιθώριο - κάτι που, σύμφωνα με το Met Office, έφερε το «δακτυλικό αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής».
Πόσο θα διαρκέσει ο καύσωνας του Κέρβερου;
Η υπηρεσία του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι υπάρχει 90% πιθανότητα ο Ελ Νίνιο να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους με μέτρια ένταση ή υψηλότερη.
Ο ακραίος καύσωνας που προκαλείται από τον Κέρβερο προβλέπεται να πλήξει τη Μεσόγειο για περίπου δύο εβδομάδες. Αλλά αυτό δεν θα είναι το τέλος των καιρικών δεικτών της Ευρώπης.
Η ήπειρος κατέγραψε την πιο καυτή εβδομάδα της ποτέ αυτόν τον μήνα, αφού βίωσε τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO).
Η υπηρεσία του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι υπάρχει 90% πιθανότητα ο Ελ Νίνιο να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους με μέτρια ένταση ή υψηλότερη.
Το παγκόσμιο καιρικό φαινόμενο συμβαίνει όταν τα νερά στον Ειρηνικό Ωκεανό γίνονται πολύ πιο ζεστά από το συνηθισμένο. Θα μπορούσε να ωθήσει τον κόσμο να ξεπεράσει ένα νέο ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας, κάνοντας τα κύματα καύσωνα και τις καταιγίδες ισχυρότερες.
Μια πρόσφατη έκθεση της Greenpeace σχετικά με τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στον καιρό της Ισπανίας τόνισε την επείγουσα ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη. Η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η μείωση της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα είναι ζωτικής σημασίας για αυτόν τον στόχο.