Come2Art: Δημιουργώντας ανθεκτικές κοινότητες με όχημα την τέχνη!
To Come2Art, ένα πρόγραμμα με όραμα την ενδυνάμωση των κοινοτήτων μέσω της τέχνης και της δημιουργικότητας, κατάφερε να κινητοποιήσει δεκάδες νέες και νέους στη Θεσσαλονίκη!
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/7/2023 | 16:46
Μέσα από κοινά σχεδιασμένες δράσεις και παρεμβάσεις στην πόλη, και με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, εκπρόσωπων καλλιτεχνικών δικτύων και πολιτισμικών οργανισμών, εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, το μήνυμα που στάλθηκε ήταν ότι η δημιουργία ανθεκτικών κοινοτήτων είναι εφικτή και πιο αναγκαία από ποτέ.
Για το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται σε Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Βέλγιο, οι εμπλεκόμενοι δημιουργοί, μαζί με τις ομάδες νέων, συνεργάστηκαν για να υλοποιήσουν δημιουργικές παρεμβάσεις στις δικές τους κοινότητες. Αυτές οι δράσεις ανέδειξαν τα μοναδικά χαρακτηριστικά της κάθε κοινότητας, εμπνεόμενες από τις καλλιτεχνικές τους δυνατότητες και ανταποκρινόμενες στις αλλαγές που επέφερε η μετά-COVID εποχή.
Συγκεκριμένα, στις 7 Ιουνίου, στο Κέντρο Νέων της ΑctionAid στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε δράση ενημέρωσης σχετικά με τα αποτελέσματα του προγράμματος, τη δικτύωση που επιτεύχθηκε μεταξύ πολιτών και οργανισμών της κοινότητας και παρουσιάστηκε το «Σχέδιο Παρέμβασης».
Έναν μήνα αργότερα, στις 7 Ιουλίου, στην πλατεία Ναυαρίνου, έλαβε χώρα το «Creative Placemaking Project», μία εκδήλωση - παρέμβαση, με θέμα την ασφάλεια των θηλυκοτήτων στον δημόσιο χώρο τη νύχτα. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης, στην πλατεία υπήρχαν παράλληλα εικαστικές εγκαταστάσεις, βιντεοπροβολές από συνεντεύξεις γυναικών που μιλούσαν για το συγκεκριμένο ζήτημα και το βίωμά τους, έκθεση φωτογραφίας, ενώ πραγματοποιήθηκαν και εργαστήρια κεντήματος! Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή στο κοινό, με τον δημόσιο διάλογο να αποτελεί από τα κύρια ζητούμενα, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη της ενεργούς πολιτειότητας.
Όπως αναφέρει η Ολυμπία Δάτση, υπεύθυνη του προγράμματος της ActionAid στη Θεσσαλονίκη: «Μέσα από το πρόγραμμα, ανακαλύψαμε πώς η εμπειρία με διαφορετικές μορφές της τέχνης προσφέρει τη δυνατότητα να πειραματιστούμε με εργαλεία και τεχνικές που μας βοηθούν να 'ανοίξουμε' δημόσιο διάλογο για θέματα που μας αφορούν, αλλά δυσκολευόμαστε να συζητήσουμε. Από τη διαδικασία της ανακάλυψης, η ομάδα του Come2Art ανέδειξε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι θηλυκότητες στις μέρες μας, οργανώνοντας μία συμπεριληπτική κουβέντα στον δημόσιο χώρο, όπου όλες και όλοι είναι καλεσμένοι και μπορούν ελεύθερα και δημιουργικά να συνομιλήσουν».
Disclaimer:
Το έργο COME2ART συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το περιεχόμενο αυτής της δημοσίευσης αντικατοπτρίζει μόνο τις απόψεις των συγγραφέων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών σε αυτήν.