Σύμβολο, το μέγιστο αντικείμενο πόθου, το πρότυπο γυναίκας εδώ και 75 χρόνια. Η Norma Jean Mortenson ήταν μια κοπέλα χαμηλών τόνων, ταπεινή, χωρίς να περιμένει πολλά από τη ζωή. Όταν η ζωή της έδωσε την ευκαιρία, χρειαζόταν ένα άλλο όνομα, ένα όνομα που θα μπορούσε να την μετατρέψει σε σύμβολο. Αυτό το βρήκε στο Marilyn Monroe.
H Marilyn Monroe από εκεί και πέρα έγινε η πιο ποθητή γυναίκα για τους άντρες και για τις γυναίκες, εκείνη που ήθελαν να μοιάσουν. Οι Αμερικανοί έχουν την τάση να λατρεύουν την ομορφιά, το ταλέντο και την ικανότητα. Αυτά προσωποποιήθηκαν εκείνη την εποχή σε έναν άνδρα και μια γυναίκα τους οποίους λάτρεψαν σαν θεούς. Τον Elvis Presley και την Marilyn Monroe.
Η τελευταία μετατράπηκε σε μια άλλη Αφροδίτη, στη θεά της ομορφιάς και του σeξ, στην εποχή της σeξουαλικής επανάστασης. Ο πρόωρος θάνατός της κράτησε την εικόνα της ανέπαφη και συνέχισε η λατρεία προς το πρόσωπό της. Μια λατρεία που συνεχίζετε μέχρι σήμερα, κάτι που αποδεικνύεται από τις αμέτρητες προσπάθειες να εξερευνήσουν την ζωή της, σε όλο της το βάθος.
Στο τελευταίο επεισόδιο του podcast «Λατρεύτηκαν σαν Θεοί», θα πούμε πως ξεκίνησε η λατρεία της Marilyn Monroe και θα αναφέρουμε δυο παραδείγματα λατρείας της. Το μόνο σίγουρο είναι πως μόνο και μόνο η εικόνα της στα μάτια μας έχει από τυπωθεί για πάντα, αποτελώντας πρότυπο επιτυχίας, ομορφιάς και τραγωδίας, συστατικά που συνήθως δημιουργούν ανθρώπους, που ξεπερνούν την φύση τους και μένουν στη συλλογική συνείδηση του κόσμου.
Η αρχή
Η Monroe είχε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια. Δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα της, ενώ η μητέρα της μετά από αποτυχημένους γάμους και περνώντας λίγο καιρό μαζί της, διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια και από κάποιο σημείο και μετά δεν την έβλεπε καθόλου.
Παντρεύτηκε τον πρώτο της άντρα όταν ήταν 16 ετών. Εκείνος έφυγε για δυο χρόνια με το πολεμικό ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κι εκείνη έμεινε με τα πεθερικά της, πιάνοντας δουλειά σε μια εταιρεία που συναρμολογούσε αεροπλάνα. Ένας φωτογράφος του στρατού εστάλη εκεί για να φωτογραφήσει γυναίκες που εργάζονται, ώστε να τονώσει το ηθικό των στρατιωτών. Οι φωτογραφίες βγήκαν, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν. Αντίθετα, η Monroe παραιτήθηκε και έγινε μοντέλο, σε συνεργασία με τον ίδιο φωτογράφο.
@wikipedia.org
Το μοντέλο Marilyn Monroe, βρήκε λίγο αργότερα ένα συμβόλαιο στην Columbia Pictures. Μέχρι τότε τα μαλλιά της ήταν καστανά και με μπούκλες. Τότε έβαψε για πρώτη φορά τα μαλλιά της ξανθά, υιοθετώντας ως έναν βαθμό το στυλ της Rita Hayworth. Ήταν το συστατικό που έλειπε από την εμφάνισή της, ώστε να την απογειώσει στα μάτια του κοινού, που λευκό στην πλειοψηφία του, έψαχνε ένα πρότυπο δικό του.
Η καριέρα που ακολούθησε ήταν τεράστια και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Φωτογραφίσεις, ταινίες, με όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της και για την επαγγελματική αλλά και για την προσωπική της ζωή. Κι όσο καλά πήγε η πρώτη, άλλο τόσο άσχημα πήγε η δεύτερη. Ωστόσο ο κόσμος λάτρεψε την εικόνα της, την σπιρτάδα της, την ζωντάνια της, αλλά και το γεγονός ότι δεν ήταν αψεγάδιαστη. Αυτό την έκανε πιο γοητευτική και κράτησε τη λατρεία μέχρι σήμερα.
@wikipedia.org
Οι άντρες και το sex symbol που έγινε ηθοποιός
Μπορεί η ίδια να έψαχνε την αληθινή αγάπη σε όλη της ζωή και να μην την βρήκε, να ήθελε απεγνωσμένα ένα παιδί αλλά να υποφέρει από ενδομητρίωση που δυσκολεύει την εγκυμοσύνη, ωστόσο ο κόσμος λάτρευε να ακούει για τις σχέσεις της. Που δεν ήταν λίγες και κάποιες από αυτές, φημολογούμενες ή μη, προκάλεσαν σκάνδαλο.
Έκανε τρεις γάμους. Ο πρώτος με τον James Dougherty, ο δεύτερος με τον σταρ των New York Yankees, Joe DiMaggio, και ο τρίτος με τον Αμερικάνο θεατρικό συγγραφέα Arthur Miller. Υπάρχουν πολλοί άλλοι που φημολογείται ότι είχε σχέση, όπως ο Charlie Chaplin, o Frank Sinatra, o Marlon Brando, o Elia Kazan και φυσικά τον John Kennedy αλλά και τον Robert Kennedy. Η αλήθεια είναι ότι όπου και να πήγαινε η Marilyn τραβούσε τα βλέμματα, όλοι θεωρούσαν δεδομένο ότι οι άνδρες δεν θα μπορούσαν να τις αντισταθούν και ότι εκείνη ως σύμβολο του σeξ, θα είχε αρκετούς μνηστήρες στα πόδια της.
Εδώ ξεκινάει και η σύγκριση με τη θεά Αφροδίτη. Έτσι την βάφτισαν πολλοί συγγραφείς τότε και σήμερα. Μόνο μια θεά θα μπορούσε να σαγηνεύει με αυτόν τον τρόπο όλους τους άνδρες, είτε ήταν αθλητές, είτε συγγραφείς, είτε πρόεδροι της χώρας. Ήταν μια γυναίκα που εξέπεμπε πάθος και γοητεία μόνο με ένα της βλέμμα, μια γυναίκα που δεν τελείωσε το λύκειο, αλλά μπορούσε να γοητεύσει τα μεγαλύτερα μυαλά της χώρας, μια γυναίκα που μπορεί να ξεκίνησε ως σύμβολο του σeξ, αλλά που ακόμα και ο Sir Lawrence Olivier παραδέχθηκε ότι ήταν εξαιρετική ηθοποιός.
@wikipedia.org
Η ενσάρκωση της Αφροδίτης λοιπόν, ήταν για τους Αμερικανούς η Marilyn Monroe. Η γυναίκα που εκπέμπει έpωτα, που κανένας δεν μπορεί να της αντισταθεί, γιατί πολύ απλά ήταν κάτι περισσότερο από γυναίκα. Ωστόσο, αυτή η ομορφιά μπορεί να ήταν το εισιτήριο για να λάμψει, αλλά ήταν και η καταστροφή της.
Ο πίνακας του Andy Warhol
Στους άνδρες βρήκε πολλές φορές κακομεταχείριση. Για τον Arthur Miller είχε πει πως «νομίζω είμαι ερωτευμένη για πρώτη φορά στη ζωή μου, είμαι τρελή γι’ αυτόν». Ωστόσο λίγο τα media που ενοχλούσαν τον Miller, αφού στην πρώτη τους εμφάνιση εμφανίστηκαν 400 δημοσιογράφοι, και λίγο η εξάρτιση της Monroe από τα χάπια, τους χώρισαν.
Η Marilyn φαίνεται να τα παράτησε εκεί. Η κούραση από τη συνεχή προσοχή, η ανάγκη της για προσωπική γαλήνη που δεν έβρισκε και το διαρκές κυνηγητό απ’ όλους την είχαν εξαντλήσει. Η θεά του έpωτα δεν μπορούσε να βρει την αληθινή αγάπη. Ο Di Maggio τη φρόντισε, αλλά εκείνη τα είχε παρατήσει. Και 19 μήνες μετά τον χωρισμό της από τον Miller, πέθανε στα 36 της χρόνια, στις 4 Αυγούστου του 1962.
Στην κηδεία της καλέστηκαν μόλις 31 άτομα. Ωστόσο πάνω από 500 άτομα στάθηκαν έξω από το νεκροταφείο ζητώντας να μπουν, με 100 αστυνομικούς να τους κρατούν απ’ έξω. Ο Miller δεν πήγε στην κηδεία, λέγοντας πως θα είναι ένα τσίρκο με κάμερες και πως καλύτερα να τελειώσουν τη δουλειά εκείνοι που την κατέστρεψαν.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Andy Warhol την επόμενη ημέρα του θανάτου της. Πήρε μια φωτογραφία από την ταινία «Niagara» και δημιούργησε μια από τις πρώτες μεταξοτυπίες του, με την ζωγραφιά της Marilyn να επαναλαμβάνεται αρκετές φορές.
Αυτό που ήθελε να πει ο Warhol ήταν να κριτικάρει τη μαζική παραγωγή και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την εικόνα που είχαν φτιάξει για εκείνη. Κι ενώ τα κατάφερε, κατάφερε επίσης να πάρει μια φωτογραφία από τότε που η Monroe ήταν 26 ετών και να παγώσει τον χρόνο για εκείνη. Αυτή η εικόνα έγινε η κυρίαρχη εικόνα της Monroe στην pop culture και στην συλλογική μνήμη, με τον κόσμο να την φέρνει πάντα στο μυαλό του στα 26, στην καλύτερη χρονιά της ζωής της.
Η εικόνα αυτή έγινε σύμβολο, το αποτύπωμα της στον μεταγενέστερο κόσμο, το εικόνισμα μιας θεάς, που ακόμα και σήμερα πολλοί «προσκυνούν», όχι τόσο με θρησκευτικό χαρακτήρα, αλλά σίγουρα με πνευματικό.
@catawiki.com
Επίλογος
H Marilyn Monroe λατρεύτηκε από άντρες και γυναίκες αλλά μισήθηκε από μερικούς που εκμεταλλεύτηκαν την εικόνα της. Αυτή η εκμετάλλευση ήταν που την έκανε να τα παρατήσει. Το πάλευε μόνη της, έψαχνε έναν συνοδοιπόρο, αλλά όλο αυτό που είχε στηθεί γύρω της, ήταν για εκείνη και για αρκετούς, ανυπόφορο.
Για μια σειρά από λόγους, το πρόσωπο της παρέμεινε αναλλοίωτο στη συλλογική συνείδηση του κοινού, και λόγω ενός πίνακα που φτιάχτηκε την επομένη του θανάτου της, η ηλικία του πάγωσε στα 26 χρόνια, 10 χρόνια νεότερο απ’ όσο θα ήταν σε άλλη περίπτωση.
Όπως και με τον Elvis, η Marilyn έγινε η θεά της σeξουαλικής επανάστασης που λάμβανε χώρα εκείνη την εποχή. Ο θάνατος της θεάς Αφροδίτης ίσως να την ενέτεινε ακόμα περισσότερο, με γυναίκες και άνδρες να αντιδρούν στον θάνατό της με έναν, στα μάτια τους, τιμητικό τρόπο για εκείνη.
Η Marilyn είχε τα πάντα. Είχε λάμψη, είχε ταλέντο, είχε ομορφιά, είχε μυαλό, είχε πάθος, ήταν αγνή, ήταν προκλητική, ήταν σeξι. Μα πάνω απ’ όλα ήταν εκείνο το κορίτσι που ψάχνει την αγάπη, την αγάπη που δεν της έδωσε κανένας άντρας στη ζωή τα όπως την ήθελε (ούτε καν ο πατέρας της), την αγάπη που θα της επέτρεπε να ζήσει και να δει τον αντίκτυπο και την λατρεία που προκάλεσε στον κόσμο.
Όπως είχε πει η ίδια σε ένα πολύ διάσημο απόφθεγμα της «Είμαι καλή, αλλά δεν είμαι άγγελος. Αμαρτάνω, αλλά δεν είναι ο διάβολος. Είμαι απλώς ένα μικρό κορίτσι σε έναν μεγάλο κόσμο, που προσπαθεί να βρει κάποιον να αγαπήσει». Το κορίτσι Norma Jean Mortenson δεν έφυγε ποτέ μέσα από τη Marilyn. Και μπορεί ο κόσμος τότε να την λάτρεψε σαν θεά ως Marilyn, αλλά συνεχίζει και την λατρεύει για αυτό το κορίτσι που έκρυβε μέσα της.