Δραματική προειδοποίηση: Ακόμη και περιορισμένος πυρηνικός πόλεμος θα σκοτώσει 120 εκατ. και θα προκαλέσει λιμό
Μια σπάνια, αλλά άκρως δραματική, προειδοποίηση από σχεδόν 100 ιατρικές επιθεωρήσεις, για τα πυρηνικά
Δημοσίευση 3/8/2023 | 10:33
Ανάμεσα στις ιατρικές επιθεωρήσεις που «χτυπούν» το καμπανάκι του κινδύνου για τα πυρηνικά είναι οι εγκυρότερες το κόσμου. Απευθύνουν μια σπάνια κοινή έκκληση για κατεπείγουσα δράση ώστε να εξαλειφθούν τα πυρηνικά όπλα!
Η έκκληση αυτή πραγματοποιείται έπειτα από τις ελάχιστα συγκαλυμμένες απειλές του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, τις επανειλημμένες βορειοκορεατικές πυραυλικές δοκιμές και την παρεμπόδιση πρωτοβουλιών για τη μη διάδοση των πυρηνικών.
Σοκάρει δε η προειδοποίησή του τους πως ακόμη κι ένας «περιορισμένος» πυρηνικός πόλεμος, μπορεί να σκοτώσει 120 εκατομμύρια ανθρώπους! «Ο κίνδυνος είναι σημαντικός και αυξανόμενος», γράφουν από κοινού σε ένα κύριο άρθρο οι διευθυντές 11 ιατρικών επιθεωρήσεων πρώτης γραμμής, μεταξύ των οποίων οι BMJ, Lancet, JAMA και New England Journal of Medicine.
Η σπάνια κοινή έκκληση έρχεται λίγες μέρες πριν από την 68η επέτειο της πρώτης χρήσης πυρηνικού όπλου εναντίον αμάχων, όταν οι ΗΠΑ έριξαν στις 6 Αυγούστου 1945 την ατομική βόμβα στην ιαπωνική πόλη Χιροσίμα.
Οποιαδήποτε χρήση πυρηνικού όπλου «θα ήταν καταστροφική για την ανθρωπότητα», υπογραμμίζεται στο άρθρο.
«Ακόμη κι ένας “περιορισμένος” πυρηνικός πόλεμος με μόνο 250 από τα 13.000 πυρηνικά όπλα που υπάρχουν στον κόσμο θα μπορούσε να σκοτώσει 120 εκατομμύρια ανθρώπους και να προκαλέσει μια παγκόσμια κλιματική διαταραχή που θα οδηγούσε σε πυρηνικό λιμό και θα έθετε σε κίνδυνο δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους», σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου.
«Τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα οφείλουν να εξαλείψουν τα πυρηνικά οπλοστάσιά τους πριν αυτά τα τελευταία εξαλείψουν εμάς», υπογραμμίζεται στο άρθρο.
«Το γεγονός ότι όλες αυτές οι πρώτης γραμμής επιθεωρήσεις συμφώνησαν να δημοσιεύσουν το ίδιο κύριο άρθρο υπογραμμίζει την ακραία κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δημιουργεί η σημερινή πυρηνική κρίση», δήλωσε ο Κρις Ζιελίνσκι της Παγκόσμιας Ένωσης Εκδοτών Ιατρικού Τύπου.
Το κείμενο αυτό δημοσιεύεται την ίδια εβδομάδα που συνεδριάζει στη Βιέννη η προπαρασκευαστική επιτροπή για την επανεξέταση της Συνθήκης του ΟΗΕ για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (TNP), που τέθηκε σε ισχύ το 1970.
Μια νέα εξέταση -η 10η- αυτής της σημαντικής συνθήκης το 2022 δεν είχε καταλήξει σε κοινή δήλωση και οι ΗΠΑ είχαν αποδώσει αυτή την αποτυχία στην «κυνική κωλυσιεργία» της Ρωσίας.