Κίνδυνος πολεμικής σύρραξης στην Αφρική: Κλείνει ο εναέριος χώρος στο Νίγηρα
Κίνδυνος για μια γενικευμένη σύρραξη
Δημοσίευση 7/8/2023 | 11:53
Οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα στα τέλη Ιουλίου ανακοίνωσαν χθες Κυριακή το κλείσιμο του εναέριου χώρου του μέχρι νεοτέρας, «μπροστά στην απειλή επέμβασης που συγκεκριμενοποιείται από γειτονικές χώρες».
Νωρίτερα, χιλιάδες υποστηρικτές της χούντας συνέρρευσαν σε στάδιο της πρωτεύουσας Νιαμέι, επευφημώντας την απόφασή της να μην υποκύψει στις εξωτερικές πιέσεις να παραιτηθεί.
«Μπροστά στην απειλή επέμβασης που συγκεκριμενοποιείται από γειτονικές χώρες, ο εναέριος χώρος του Νίγηρα κλείνει από σήμερα (…) μέχρι νεοτέρας», αναφέρει ανακοίνωση της στρατιωτικής χούντας που διαμηνύει πως «οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης του εναέριου χώρου» θα οδηγήσει σε «ενεργητική και ακαριαία αντίδραση».
Το πραξικόπημα, το έβδομο στη Δυτική και Κεντρική Αφρική μέσα σε τρία χρόνια, συγκλόνισε την περιοχή του Σαχέλ, μια από τις φτωχότερες στον κόσμο.
Δεδομένου του πλούτου σε ουράνιο και πετρέλαιο και τον κεντρικό του ρόλο σ’ έναν πόλεμο με τους ισλαμιστές μαχητές, ο Νίγηρας έχει σημασία για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Κίνα και τη Ρωσία, σύμφωνα με το Reuters.
Σε χωριστή ανακοίνωσή του, το Εθνικό Συμβούλιο για τη Σωτηρία της Πατρίδας (ΕΣΣΠ, η χούντα) ανέφερε πως κατέγραψε ότι έχει γίνει «προκαταρκτική ανάπτυξη» στρατευμάτων στο πλαίσιο «της προετοιμασίας της επέμβασης» σε «δυο χώρες της κεντρικής Αφρικής», χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιες είναι αυτές.
Τελεσίγραφο
Ωστόσο, προειδοποίησε πως «κάθε κράτος που εμπλέκεται» στην προετοιμασία της επέμβασης θα το θεωρεί «εμπόλεμο μέρος».
Το τελεσίγραφο που απηύθυνε την 30ή Ιουλίου η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO) στους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς, αξιώνοντας να αποκαταστήσουν στα καθήκοντά του τον πρόεδρο Μπαζούμ και απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση, εξέπνευσε τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα στη Νιαμέ· στις 02:00 ώρα Ελλάδας σήμερα Δευτέρα), όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Οι αρχηγοί Aμυνας του CEDEAO συμφώνησαν ένα πιθανό σχέδιο στρατιωτικής δράσης, συμπεριλαμβανομένου του πότε και πού θα χτυπήσουν, εάν ο πρόεδρος, Μοχάμεντ Μπαζούμ, δεν αφεθεί ελεύθερος και αποκατασταθεί εντός της προθεσμίας.