Ντόναλντ Τραμπ: Νέα δίωξη για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογών του 2020
Αυτή είναι η τέταρτη δίωξη που ασκείται για τον Τραμπ - Τι απαντά ο ίδιος
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/8/2023 | 11:40
Δίωξη για εκβιασμό και συνωμοσία σε πολιτειακό επίπεδο απήγγειλε κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και άλλων 18 στενών συνεργατών του η εισαγγελέας στην κομητεία Φούλτον της Τζόρτζια σχετικά με τις προσπάθειες του Αμερικανού πολυεκατομμυριούχου να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές του 2020 στην εν λόγω πολιτεία.
Αυτή είναι η τέταρτη κατηγορία που αποδίδεται στον Τραμπ, ο οποίος θα προσπαθήσει να διεκδικήσει ξανά το χρίσμα για να είναι υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ στις επόμενες εκλογές.
Όπως ανακοίνωσε η εισαγγελέας Φάνι Γουίλις το κατηγορητήριο περιλαμβάνει συνολικά 41 κατηγορίες με τον Τραμπ να αντιμετωπίζει 13 κατηγορίες ανάμεσα στις οποίες και αυτή της «ενορχήστρωσης» εγκληματικής οργάνωσης.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους - εκτός του Τραμπ - είναι ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους καθώς και οι δικηγόροι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ για τις εκλογές του 2020 Ρούντι Τζουλιάνι, Σίντνεϊ Πάουελ, Τζένα Έλις και Κένεθ Τσέσεμπρο.
Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες τρεις κατά τις οποίες απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά του Τραμπ είναι ότι αυτή τη φορά αυτές απαγγέλθηκαν σε πολιτειακό επίπεδο και ο ίδιος δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει να του απονεμηθεί χάρη ακόμα και αν εκλεγεί πρόεδρος.
Οι κατηγορίες κατά του Τραμπ και των 18 συνεργατών του απαγγέλθηκαν βάσει του Racketeer Influenced and Corrupt Organizations (Rico) Act, ενός νόμου που επιτρέπει στις εισαγγελικές αρχές να συνδέσουν διαφορετικά αδικήματα που διεπράχθησαν από διαφορετικά πρόσωπα και να τους ασκήσουν δίωξη. Όπως σημείωνει ο Guardian ο νόμος αυτός χρησιμοποιήθηκε αρκετές φορές σε υποθέσεις κατά της μαφίας.
Διαβάστε το κατηγορητήριο κατά του Ντόναλντ Τραμπ
Σύμφωνα με όσα είπε η εισαγγελέας Γούλις «οι κατηγορούμενοι έχουν το περιθώριο να παραδοθούν με τη θέλησή τους μέχρι την Παρασκεή 25 Αυγούστου το μεσημέρι». Η ίδια διευκρίνισε ότι θα προτείνει τη διεξαγωγή της δίκης μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Η πρώτη αντίδραση της πλευράς Τραμπ μετά την άσκηση δίωξης ήταν ότι «ο πρόεδρος Τραμπ θα συνεχίσει την πορεία του παρά την αδιανόητη κατάχρηση εξουσίας σε βάρος του».
Σημειώνεται ότι η άσκηση δίωξης κατά του Τραμπ είναι αποτέλεσμα ερευνών που κράτησαν δύο χρόνια και ξεκίνησαν μετά την διαρροή τηλεφωνήματος που έκανε τον Ιανουάριο του 2021 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ είπε προς τον γραμματέα της πολιτείας της Τζόρτζια «βρες μου 11.780 ψήφοους», όσους, δηλαδή, χρειαζόταν για να ανατρέψει την οριακή ήττα του από τον τότε υποψήφιο των Δημοκρατικών και σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Πώς το δικαστικό σύστημα της Γεωργίας βοήθησε στην έρευνα
Σε αντίθεση με το ομοσπονδιακό σύστημα, οι ένορκοι στην πολιτεία της Τζόρτζια πρέπει να εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών όταν κλητεύουν έγγραφα και μαρτυρίες. Με τη χρήση ειδικού σώματος ενόρκων, οι εισαγγελείς μπορούν να συλλέγουν αποδεικτικά στοιχεία χωρίς την πίεση της απαγγελίας κατηγοριών. Το ειδικό σώμα ενόρκων στην έρευνα για τον Τραμπ άκουγε στοιχεία για περίπου επτά μήνες και πρότεινε την απαγγελία κατηγοριών σε περισσότερα από δώδεκα άτομα, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του πρώην προέδρου, όπως πρότεινε έντονα η πρόεδρός του σε συνεντεύξεις της σε πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Η νομική ομάδα του Τραμπ ζήτησε τον περασμένο μήνα να ακυρώσει το έργο του ειδικού σώματος ενόρκων και να αποκλειστεί η Γουίλις από τη διαδικασία, αλλά το ανώτατο δικαστήριο της Τζόρτζια απέρριψε την αίτηση, κρίνοντας ότι ο Τραμπ δεν είχε «ούτε τα γεγονότα ούτε το νόμο που απαιτούνται για να δοθεί εντολή για την έκπτωση της κ. Γουίλις».
Όταν οι εισαγγελείς της υπόθεσης Τραμπ παρουσίασαν τελικά τα στοιχεία στο σώμα ενόρκων που συνεδρίαζε τη Δευτέρα και την Τρίτη, η διαδικασία εξελίχθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν και τουλάχιστον δύο μάρτυρες που είχαν προγραμματιστεί να καταθέσουν την Τρίτη, η κλήση τους μετατέθηκε κατά μία ημέρα. Η ταχεία παρουσίαση των ενόρκων προέκυψε αφού ο γραμματέας του δικαστηρίου φάνηκε να αναρτά κατά λάθος μια ελλιπή έκθεση του πινάκων που περιέγραφε μια σειρά από κατηγορίες εναντίον του Τραμπ λίγο μετά το μεσημέρι, παρόλο που είχαν προγραμματιστεί να καταθέσουν ακόμη περισσότεροι μάρτυρες.
Ποια είναι τα στοιχεία που έχουν συλλέξει εναντίον του
Κατά την διάρκεια των εκλογών του 2020, ο Ντόναλντ Τραμπ έχασε τη Γεωργία. Μετά τις εκλογές, ο πρώην πρόεδρος άσκησε πίεση για την ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στη Γεωργία, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ανατροπής των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Στις 2 Ιανουαρίου 2021, ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Μπραντ Ραφενσπέργκερ, τον Ρεπουμπλικανό που υπηρετεί ως κορυφαίος εκλογικός αξιωματούχος της Τζόρτζια, και του ζήτησε να ανατρέψει τις εκλογές. «Το μόνο που θέλω να κάνω είναι αυτό. Θέλω απλώς να βρω 11.780 ψήφους, που είναι περισσότεροι από ό,τι έχουμε, επειδή κερδίσαμε την πολιτεία», είπε ο Τραμπ στον Raffensperger στο τηλεφώνημα. Ο Raffensperger αρνήθηκε.
Το τηλεφώνημα έγινε την ώρα που ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένου του Ρούντι Τζουλιάνι, διέδιδαν εξωφρενικά ψέματα για τις εκλογές στη Γεωργία, προκειμένου να σπείρουν αμφιβολίες για τα αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, ο Τζουλιάνι και άλλοι ενίσχυσαν το παραπλανητικό βίντεο παρακολούθησης από την State Farm Arena που, όπως ισχυρίστηκαν, έδειχνε εκλογικούς υπαλλήλους να βγάζουν ψηφοδέλτια κάτω από ένα τραπέζι και να τα καταμετρούν αφού οι παρατηρητές έφυγαν για το βράδυ. Ο ισχυρισμός ήταν ψευδής – η καταμέτρηση δεν είχε σταματήσει για το βράδυ όταν καταμετρήθηκαν τα ψηφοδέλτια.
Ψεύτικοι εκλέκτορες και στην Γεωργία
Όπως ακριβώς έκανε και σε άλλες πολιτείες με διακυμάνσεις, ο Τραμπ έφτιαξε μία λίστα με ψεύτικους εκλέκτορες στην Τζόρτζια. Η ομάδα των 16 ατόμων συναντήθηκε διακριτικά στο Καπιτώλιο της Τζόρτζια τον Δεκέμβριο του 2020 και υπέγραψε ένα πιστοποιητικό που επιβεβαίωνε τη νίκη του Τραμπ, το οποίο στάλθηκε στα Εθνικά Αρχεία. Ορισμένοι που συμμετείχαν στο σχέδιο δήλωσαν ότι απλώς πίστευαν ότι διατηρούσαν τις επιλογές του Τραμπ εν μέσω εκκρεμών δικαστικών διαδικασιών. Ο εναλλακτικός πίνακας εκλεκτόρων, τόσο στη Τζόρτζια όσο και αλλού, θα γινόταν αργότερα ο άξονας της προσπάθειας του Τραμπ να ανατρέψει τις εκλογές.
Ένας από αυτούς τους ψεύτικους εκλέκτορες, η Cathy Latham, εμπλέκεται επίσης σε ένα ξεχωριστό περιστατικό κατά το οποίο οι σύμμαχοι του Τραμπ απέκτησαν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στον εκλογικό εξοπλισμό της Dominion. Στις 7 Ιανουαρίου 2021, η Latham βοήθησε μια εταιρεία που είχε προσληφθεί από την εκστρατεία του Τραμπ να αποκτήσει πρόσβαση σε εκλογικό εξοπλισμό στην κομητεία Coffee, μια αγροτική κομητεία 200 μίλια νοτιοανατολικά της Ατλάντα. Τα δεδομένα μεταφορτώθηκαν σε έναν ιστότοπο προστατευμένο με κωδικό πρόσβασης, όπου μπορούσαν να τα κατεβάσουν άλλοι αρνητές των εκλογών, καθώς προσπαθούσαν να αποδείξουν τον αβάσιμο ισχυρισμό ότι τα μηχανήματα ψηφοφορίας της Dominion ήταν πειραγμένα και κόστισαν στον Τραμπ τις εκλογές.