Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας έφαγε ψάρι από τη Φουκουσίμα
Για να δείξουν ότι είναι ασφαλή
Δημοσίευση 30/8/2023 | 20:31
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα και τρεις υπουργοί του έφαγαν σασίμι από τα ψάρια της Φουκουσίμα κατά τη διάρκεια γεύματος την Τετάρτη για να δείξουν ότι είναι ασφαλή.
Η προσπάθεια του Ιάπωνα πρωθυπουργού και των υπουργών να αποδείξουν ότι τα ψάρια της περιοχής είναι ασφαλή, έρχεται μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ρίξει στον Ειρηνικό νερά απ’ το πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα.
Japanese Prime Minister Fumio Kishida and several members of the government publicly ate fish and seafood from the ocean, where purified water is dumped from the Fukushima nuclear power plant.
— NEXTA (@nexta_tv) August 30, 2023
In this way, the officials are trying to show their confidence in the quality of water… pic.twitter.com/9gUfL47wfz
Ο Κισίντα και οι τρεις υπουργοί έφαγαν σασίμι από γλώσσα, χταπόδι και λαβράκι, που αλιεύθηκαν από τις ακτές της Φουκουσίμα μετά την απόφαση να ρίξουν τα χρησιμοποιημένα και επεξεργασμένα νερά στον ωκεανό, μαζί με λαχανικά, φρούτα και ένα μπολ ρύζι από την περιοχή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας Γιασουτόσι Νισιμούρα, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση.
Η απελευθέρωση των επεξεργασμένων λυμάτων στον ωκεανό, η οποία ξεκίνησε την Πέμπτη και αναμένεται να συνεχιστεί για δεκαετίες, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των αλιευτικών ομάδων, αλλά και των γειτονικών χωρών.
Η Κίνα απαγόρευσε αμέσως όλες τις εισαγωγές ιαπωνικών θαλασσινών ως απάντηση. Στη Νότια Κορέα, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να καταδικάσουν την κυβερνητική ενέργεια.
Σημειώνεται, ότι όλα τα δεδομένα δειγματοληψίας θαλασσινού νερού και ψαριών μετά την απελευθέρωση ήταν χαμηλότερα από τα καθορισμένα όρια ασφαλείας.
Τα νερά από το Φουκουσίμα Νταϊίτσι είναι η κληρονομιά της τριπλής καταστροφής που έπληξε την Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2011, όταν πολύ ισχυρός σεισμός 9,1 προκάλεσε τσουνάμι. Εξαιτίας του τσουνάμι πλημμύρισε ο σταθμός και προκλήθηκε τήξη σε τρεις από τους αντιδραστήρες του. Τα εν λόγω νερά θα ρίχνονται στη θάλασσα σε μικρές ποσότητες και έπειτα από επιπλέον ελέγχους, ανέφερε η TEPCO, εταιρεία η οποία διαχειρίζεται την εγκατάσταση. Σήμερα το πρωί ρίχθηκε στη θάλασσα η πρώτη ποσότητα, 7.800 κυβικά μέτρα, ενώ η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε 17 ημέρες.