Η NASA δείχνει τον κρατήρα του ρωσικού σκάφους που συνετρίβη στη Σελήνη
Τα συντρίμμια θα μείνουν εκατομμύρια χρόνια στην επιφάνεια της
Δημοσίευση 1/9/2023 | 13:56
Ένας σωρός από παλιοσίδερα που έπεσε με ταχύτητα από τον ουρανό θα μείνει εκατομμύρια χρόνια στην επιφάνεια της Σελήνης ως υπενθύμιση της τελευταίας αποτυχίας του ρωσικού διαστημικού προγράμματος.
O δορυφόρος LRO της NASA που κινείται γύρω από το φεγγάρι εντόπισε τα συντρίμμια του Luna-25, του πρώτου σκάφους που επιχείρησε να στείλει Ρωσία στο φεγγάρι από τη δεκαετία του 1970.
Στις 19 Αυγούστου, το ρομποτικό σκάφος βρήκε εκτός ελέγχου και συνετρίβη στο φεγγάρι, ένα ακόμα πλήγμα για το διαστημικό πρόγραμμα μιας χώρας που κάποτε έστειλε τον πρώτο άνθρωπο στο Διάστημα και προσεδάφισε μη επανδρωμένο σκάφος στον δορυφόρο της Γης.
«Ο νέος κρατήρας είναι περίπου 10 μέτρα σε διάμετρο» ανέφερε η NASA «Δεδομένου ότι ο νέος κρατήρας βρίσκεται κοντά στο εκτιμώμενο σημείο συντριβής του Luna-25, η ομάδα του LRO καταλήγει στο συμπέρασμα ότι προέρχεται πιθανώς από αυτή την αποστολή, αντί από πρόσκρουση φυσικού αντικειμένου.
Τα αίτια της αποτυχίας του Luna-25 εξετάζονται από επιτροπή, όπως ανακοίνωσε η Μόσχα, η οποία πάντως προσπάθησε να υποβαθμίσει το συμβάν και διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης θα συνεχιστεί.
Η αποστολή είχε προορισμό τον βόρειο πόλο, γύρω από τον οποίο υπάρχουν κρατήρες που ποτέ δεν βλέπουν το φως του ήλιου. Μέσα τους έχουν εντοπιστεί μεγάλες ποσότητες πάγου νερού, ένας πολύτιμος φυσικός πόρος για την τροφοδοσία των μελλοντικών αποικιών με νερό, οξυγόνο και υδρογόνο για καύσιμα.
Λίγες ημέρες μετά την απώλεια του Luna-25 προσεδαφίστηκε κοντά στον νότιο πόλο το Chandrayaan-3, η πρώτη αποστολή της Ινδίας στην επιφάνεια του φεγγαριού.
Τον νότιο πόλο θα εξερευνήσουν επίσης οι επανδρωμένες αμερικανικές αποστολές του προγράμματος Artemis στα τέλη της δεκαετίας και οι αποστολές που σχεδιάζει η Κίνα γύρω στο 2030.