Οι φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη που ελπίζουν να δώσουν ζωή στην καμένη γη
Το τζελ που σχεδίασαν
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 5/9/2023 | 00:09
Οι εικόνες από τις εκτάσεις που έγιναν στάχτη αυτό το καλοκαίρι, είναι αποκαρδιωτικές. Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για τεράστια οικολογική καταστροφή και ζητούν μέτρα για να αποκατασταθούν οι δασικές εκτάσεις.
Η φοιτητική διεπιστημονική ομάδα «iGEM Thessaloniki» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σχεδίασε ένα τζελ από κελύφη οστρακοειδών και φλούδες εσπεριδοειδών, που έχει τη δυνατότητα να δίνει ζωή σε καμένες εκτάσεις.
Το τζελ, που αποτελεί την πρώτη εφαρμογή Συνθετικής Βιολογίας σε δασικές εκτάσεις, θα περιέχει σπέρματα ενδημικών φυτών, τα οποία κάτω από ευνοϊκές συνθήκες θα φυτρώνουν, εξυγιαίνοντας το οικοσύστημα έπειτα από καταστροφικές πυρκαγιές
Μάλιστα του δώσανε το όνομα «Euphoresis» και προκύπτει από τον συνδυασμό των ελληνικών λέξεων «ευφορία» και «γένεσις».
Οι σπόροι που υπάρχουν μέσα στο τζελ θα μπορούν να συγκρατούν νερό και να αναπτύσσονται σε εδάφη που έχουν καεί, με την προυπόθεση να μην επέμβει ανθρώπινος παράγοντας και καταπατηθεί το δάσος.
Να σημειωθεί πως το τζελ έχει σχεδιασθεί, δεν έχει παραχθεί και οι ιδιότητες του θα μελετηθούν στον διαγωνισμό «iGEM Competition», που αποτελεί μία πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου MIT.