Ο πλανήτης Αφροδίτη δεν γνωρίζουμε αν είναι όμορφος σαν τη θεά που του έδωσε το όνομά του. Ωστόσο έχει κάποιες ιδιαιτερότητες που είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Όπως και κάθε πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος.
Το πιο ενδιαφέρον απ΄ όλα είναι το πόσο κρατά μια ημέρα στον πλανήτη της Αφροδίτης. Επειδή η Αφροδίτη κάνει περισσότερο χρόνο να στριφογυρίσει γύρω από τον άξονα της, απ΄ ότι να κάνει μια περιφορά γύρω από τον ήλιο, μια ημέρα στην Αφροδίτη διαρκεί 243 γήινες ημέρες. Θέλει δηλαδή τον περισσότερο χρόνο από κάθε άλλο πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα για να γυρίσει γύρω από τον άξονά της. Από την άλλη, για να κάνει μια περιφορά γύρω από τον ήλιο, χρειάζεται 224,7 ημέρες!
Μάλιστα η Αφροδίτη είναι ο μόνος πλανήτης που περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του (και από τον Ήλιο) με τη φορά του ρολογιού, ενώ όλοι οι άλλοι πλανήτες περιστρέφονται με την αντίθετη φορά. Και αυτό συμβαίνει γιατί είναι ανάποδα, αφού άλλαξε θέση τον άξονα της κατά 180 μοίρες λόγω της ισχυρής βαρυτικής έλξης του ήλιου στην πολύ πυκνή της ατμόσφαιρα.
Επίσης, η Αφροδίτη είναι πιο ζεστός πλανήτης από τον Ερμή, παρόλο που ο δεύτερος βρίσκεται πιο κοντά στον ήλιο. Η μέση θερμοκρασία της είναι 462 βαθμοί Κελσίου. Αυτό οφείλεται στην πολύ υψηλή συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρά της, κάτι που προκαλεί ένα πολύ πιο έντονο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η θερμότητα παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία του πλανήτη να είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι θα υποδείκνυε η απόστασή του με τον Ήλιο.
Τέλος, πρόκειται για το δεύτερο πιο φωτεινό φυσικό αντικείμενο στον νυχτερινό μας ουρανό, μετά τη Σελήνη. Τα σύννεφα θειικού οξέος που υπάρχουν στην ατμόσφαιρά της, την κάνουν λαμπερή και αντανακλαστική. Η φωτεινότητά της την κάνει ορατή ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας.