10 αποφθέγματα του αιρετικού Βασίλη Ραφαηλίδη
Πέθανε σαν σήμερα πριν από 23 χρόνια
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 8/9/2023 | 00:35
Ο Βασίλης Ραφαηλίδης υπήρξε πάνω απ’ όλα ένας λάτρης του κινηματογράφου, γράφοντας βιβλία, κριτικές και πολλά άρθρα γι’ αυτόν. Αλλά ταυτόχρονα ασχολήθηκε με την ιστορία, με την ιστορία, με τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και πολλά ακόμα.
Είχε αιχμηρή γλώσσα και ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αιρετικούς σε όλα τα παραπάνω στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Και τα αποφθέγματα του, δεν χάιδευαν αυτιά και ήταν ανατρεπτικά και αιχμηρά όσο και ο ίδιος. Όπως τα παρακάτω:
Ο τσοπάνος κάθεται και σκαλίζει την γκλίτσα του, όχι για να την κάνει σταθερότερη, αλλά ομορφότερη. Τούτο το «περιττό» που προστίθεται στο αναγκαίο, είναι η τέχνη. Όλοι, ακόμα κι οι πρωτόγονοι, θα ‘θελαν τα πράγματα που χρησιμοποιούν, εκτός από χρήσιμα, να είναι και ωραία.
Οι άνθρωποι που αγαπάνε τα βιβλία δεν έχουν πολλές ανάγκες και, κυρίως, δεν έχουν ηλίθιες ανάγκες.
Η κοινωνία δεν έχει ανάγκη από φιλανθρωπία. Έχει ανάγκη από ανθρωπισμό.
Αυτό το βιβλίο αγαπάει την Ελλάδα. Και γι’ αυτό δεν την κολακεύει (για το βιβλίο του «Ιστορία (κωμικοτραγική) του νεοελληνικού κράτους»).
Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράει πως δεν είναι αρκετό να γεννηθεί κανείς άνθρωπος. Πρέπει να γίνει άνθρωπος.
Η λογική δεν έχει σχέση με την αισιοδοξία, ούτε με την απαισιοδοξία. Η λογική είναι από τη φύση της σκληρή και κυνική. Και παντελώς άσχετη με την Ηθική. Ποιος σας είπε πως ένας κλέφτης που ξέρει τη δουλειά του κάνει πράξεις παράλογες; Υπάρχει κάτι πιο λογικό από το να μη δουλεύεις κι ωστόσο να μπορείς να τρως;
Κανείς ποτέ δεν έγινε πλούσιος ζώντας και δουλεύοντας ολομόναχος στη ζούγκλα του Αμαζονίου, ή της Αθήνας. Αντίθετα, για να γίνεις πλούσιος σου χρειάζεται η ζούγκλα των ανθρώπων. Που όσο πιο ζουγκλοειδής είναι, τόσο βοηθιούνται οι ηλίθιοι και ανίκανοι να γίνουν πλούσιοι.
Η εξουσία είναι κάτι το παρά φύση. Στη φύση δεν υπάρχει εξουσία, υπάρχει ηγεσία. Ηγέτης είναι αυτός που ηγείται, που προηγείται και δείχνει το δρόμο στους άλλους για μη χαθούν. Το κριάρι δεν ασκεί εξουσία στο κοπάδι, απλώς ηγείται του κοπαδιού.
Είμαστε η χώρα των αξιοποιημένων αναξιοτήτων και των αναξιοποίητων αξιών.
Ποτέ στην ιστορία οι μάζες δεν ακολούθησαν εκείνους που είχαν καλές ιδέες, εκτός κι αν αυτές κατέληγαν με τρόπο πρακτικό σε μια καλύτερη ζωή «εδώ και τώρα».