Πρόκειται για μια νέα σχετικά φοβία. Γιατί πριν από 50 χρόνια δεν θα μπορούσε για παράδειγμα να υπάρχει. Η ομοφοβία, στα αγγλικά Nomophobia, σημαίνει no mobile phobia, δηλαδή «φοβία από τη στέρηση του κινητού τηλεφώνου».
Πρόκειται με λίγα λόγια για έναν φόβο που μπορεί να προκληθεί σε έναν άνθρωπο, αν και όταν στερηθεί ή αποχωριστεί το κινητό του τηλέφωνο. Πλέον θεωρείται ως ένα σύμπτωμα και σύνδρομο που προκύπτει από την προβληματική χρήση των ψηφιακών μέσων και έχει αντίκτυπο στην ψυχική υγεία του ανθρώπου.
Σύμφωνα με τους Bianchi και Philips, οι ψυχολογικοί παράγοντες που εμπλέκονται στην υπερβολική χρήση του κινητού τηλεφώνου, μπορεί να περιλαμβάνουν χαμηλή αυτοεκτίμηση όσο και εξωστρεφή προσωπικότητα. Είναι επίσης αρκετά πιθανό, τα συμπτώματα να προκληθούν από υποκείμενες ψυχικές διαταραχές, όπως κοινωνική φοβία ή διαταραχή κοινωνικού άγχους και διαταραχή πανικού.
Ο όρος επινοήθηκε το 2008, σε μια έρευνα που έκαναν τα Βρετανικά Ταχυδρομεία, που ανέθεσε στο αντίστοιχο YouGov να αξιολογήσει τις ανησυχίες που είχαν οι χρήστες κινητών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 53% των χρηστών ανησυχούν όταν «χάσουν το κινητό τους τηλέφωνο, εξαντληθεί η μπαταρία ή η πίστωση ή δεν έχουν κάλυψη δικτύου», με τους περισσότερους με αυτά τα συμπτώματα να μην απενεργοποιούν ποτέ το τηλέφωνο τους. Στους έφηβους, το ποσοστό ανέβαινε στο 77%. Σήμερα το ποσοστό μάλλον έχει αυξηθεί, το ίδιο και ο μέσος όρος ηλικίας.