Η μεγαλύτερη λίμνη στην Ελλάδα δεν είναι πλέον η Τριχωνίδα: Οι αλλαγές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel
Tα νερά από τις πλημμύρες που έφερε η κακοκαιρία Daniel, αύξησαν σημαντικά τη στάθμη της λίμνης Κάρλα
Δημοσίευση 21/9/2023 | 18:47
Η Τριχωνίδα δεν είναι πλέον η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, καθώς τα νερά από τις πλημμύρες που έφερε η κακοκαιρία Daniel, αύξησαν σημαντικά τη στάθμη της λίμνης Κάρλα.
Σύμφωνα με τη σελίδα στο Facebook «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ», οι πλημμύρες αναβίωσαν τη λίμνη, η οποία είχε σχεδόν εξαφανιστεί στο 1960, λόγω αποξήρανσης προκειμένου να γίνουν γεωργικές εργασίες στην περιοχή.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση:
«ΠΡΟΣΟΧΗ! Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ Η #ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ!
Δεν είναι σύνηθες να αλλάζουν τα γεωγραφικά δεδομένα μιας χώρα -πόσω μάλλον εν μία νυκτί- όμως αυτό συνέβη στη χώρα μας με το πέρασμα του Ντάνιελ (αν και σιγά σιγά τα νερά υποχωρούν…)
Μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες που διέλυσαν τον Θεσσαλικό κάμπο, που έχουν αφήσει μέχρι και σήμερα ολόκληρες περιοχές κάτω από το νερό, ΑΝΑΒΙΩΣΕ η λίμνη #Κάρλα της οποίας την ύπαρξη ομολογώ πως αγνοούσα, αφού μέχρι πρόσφατα η λίμνη αυτή είχε σχεδόν αφανιστεί!
Όπως βλέπετε στον χάρτη, η Κάρλα σήμερα όχι απλά ξεπερνά σε μέγεθος την Τριχωνίδα, αλλά είναι (προσωρινά φαντάζομαι) η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας μας ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ.
Γενικά, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ο Θεσσαλικός κάμπος είχε πολύ περισσότερο νερό. Ο Πηνειός και οι παραπόταμοι του έλουζαν κάθε χρόνο την πεδιάδα, σχηματίζοντας μία μεγάλη λίμνη πλησίον του Πηλίου.
Η Κάρλα, της οποίας η έκταση άλλαζε χρόνο με το χρόνο και με τις βροχές, είχε φτάσει στο παρελθόν μέχρι τα 180 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε επιφάνεια!
Γύρω της δε είχε αναπτυχθεί σε βάθος αιώνων εκτενής αλιευτική δραστηριότητα, αλλά και μία εξαιρετικά πλούσια ορνιθοπανίδα. Όμως την δεκαετία του 1960, μετά από λανθασμένες (όπως αποδείχθηκε) μελέτες, αποφασίστηκε η αποξήρανση της. Πραγματικά η λίμνη σχεδόν αφανίστηκε για να δημιουργηθούν καλλιέργειες και να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα ελονοσίας.
Τα προβλεπόμενα οφέλη για την αγροτική παραγωγή δεν ήρθαν ποτέ ωστόσο και στις αρχές της τωρινής χιλιετίας αποφασίστηκε το πρωτόγνωρο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα έργο αναδημιουργίας της λίμνης. Πράγματι, το 2018 η Κάρλα είχε φτάσει σε έκταση τα 37 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Η κακοκαιρία Daniel έδωσε τη δική της απάντηση στο ερώτημα της Κάρλας. Δεν γνωρίζουμε αν και πότε θα υποχωρήσουν τα νερά της, αλλά αυτές τις μέρες η λίμνη έφτασε να έχει έκταση κοντά στα 130 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Η φωτογραφία του ποστ προέρχεται από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel 3, τραβηγμένη στις 16/9/2023, όταν επικρατούσε λιακάδα. Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα έκτοτε…
Ευχαριστούμε την γεωγραφίλη Ερμίνα που μας έστειλε τις σχετικές πηγές!».