Τουρκία: Δικαστική απόφαση για «λουκέτο» σε 600.000 blog
Αντιδράσεις από την απόφαση του δικαστηρίου που θυμίζει «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι»
Δημοσίευση 5/3/2011 | 11:28
«Λουκέτο» σε περισσότερα από 600.000 blog έβαλε η Τουρκία, επιβάλλοντας την ολική απαγόρευση των σελίδων που φιλοξενούνται στην πλατφόρμα Blogger.com που ανήκει στη Google. Όλα ξεκίνησαν μετά από καταγγελίες ότι κάποια blog μετέδιδαν «πειρατικά» ποδοσφαιρικούς αγώνες, οπότε και η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια. Αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων μεταξύ χρηστών του Διαδικτύου, δημοσιογράφων και οργανώσεων στη γειτονική χώρα που κάνουν λόγο για λογοκρισία…
Δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, αποφάσισε να απαγορεύσει την υπηρεσία Blogger.com, μετά από μήνυση για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων που υπέβαλε το δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι Digiturk, όταν διαπίστωσε ότι ορισμένοι αγώνες που μετέδιδε φιλοξενούνταν σε σελίδες με την κατάληξη blogspot.com (που ανήκουν στο Blogger). Ο δικαστής επικαλέστηκε τη νομοθεσία που ισχύει στην Τουρκία για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, η οποία επιτρέπει την καθολική απαγόρευση μιας υπηρεσίας στο Διαδίκτυο.
Η Google επιβεβαίωσε, με ανακοίνωσή της, ότι η πρόσβαση στο Blogger απαγορεύτηκε, και άφησε αιχμές για το χειρισμό της υπόθεσης. Η εταιρεία σημείωσε ότι όσοι ανησυχούν για την «πειρατεία» έχουν στη διάθεσή τους αποτελεσματικούς τρόπους για να διασφαλίσουν τη νομιμότητα και δεν πρέπει να επιδιώκουν ένα ολικό «λουκέτο». Από την πλευρά του το δίκτυο Digiturk (που πληρώσει 321 εκ. δολάρια για να εξασφαλίσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα) παραδέχθηκε ότι η απαγόρευση που επέβαλε το δικαστήριο δεν έκαμψε όλους τους «πειρατές», καθώς άλλα site, που δεν φιλοξενούνται στο Blogger, εξακολουθούν να μεταδίδουν «πειρατικά» τους αγώνες.
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις χιλιάδων χρηστών του διαδικτύου, δημοσιογραφικών ενώσεων για τα ψηφιακά δικαιώματα, καθώς η απαγόρευση έχει τεράστιες επιπτώσεις σε εκατομμύρια bloggers και αναγνώστες των blog. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι στην Τουρκία χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της Google για να φιλοξενούν και να διαχειρίζονται τα προσωπικά τους blogs. Επίσης, 18 εκατομμύρια χρήστες του Internet από την Τουρκία επισκέπτονται κάθε μήνα αυτά τα blogs.
Χιλιάδες bloggers και απλοί χρήστες του Internet αντέδρασαν στην απόφαση του δικαστηρίου. Δημιούργησαν ομάδα διαμαρτυρίας στο Facebook, με τον τίτλο «Do not touch my blog» («Μην αγγίζετε το μπλογκ μου»), ενώ παρόμοιες εκστρατείες διαμαρτυρίας οργανώθηκαν και διαδόθηκαν μέσω του Twitter. Θυμίζουμε ότι μόλις τον περασμένο Οκτώβριο η Τουρκία κατάργησε τη διετή απαγόρευση που είχε επιβάλει στο δημοφιλές site ανάρτησης βίντεο YouTube.