E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γάμοι χωρισμού: Το κοινωνικό φαινόμενο της Ιαπωνίας που εξαπλώνεται

Πόσο βιώσιμη είναι μια τέτοια λύση; Οι Ιάπωνες θα σου πουν

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 3/10/2023 | 00:18

Γάμοι χωρισμού: Το κοινωνικό φαινόμενο της Ιαπωνίας που εξαπλώνεται
Φωτογραφία από Jeremy Wong

Το ζευγάρι Χιρόμι και Χιντεκάζου Τακέντα είναι παντρεμένοι εδώ και πολλά χρόνια και μάλιστα έχουν μαζί ένα παιδί, αλλά ζουν μια ώρα διαφορά ο ένας από τον άλλον και δεν έχουν μοιραστεί ποτέ το σπίτι τους. Σας φαίνεται φυσιολογικό;

Οι «γάμοι χωρισμού», γνωστός και ως γάμοι του Σαββατοκύριακου , έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς στην Ιαπωνία, επειδή επιτρέπουν στα ζευγάρια να βιώσουν τα καλύτερα και των δύο κόσμων - από τη μια πλευρά, απολαμβάνουν ο ένας την αγάπη και την υποστήριξη του άλλου, αλλά πρέπει επίσης να διατηρήσουν έναν ατομικό τρόπο ζωής χωρίς να ανησυχούν για τον σύντροφό τους.

Βασικά, ένας γάμος χωρισμού επιτρέπει στα ζευγάρια να βιώσουν τα συνδυασμένα οφέλη του να είναι παντρεμένοι και να είναι ελεύθεροι, αλλά με βάση τη σχέση να βασίζεται στην αμοιβαία αγάπη και σεβασμό.

Το BBC δημοσίευσε πρόσφατα μια ιστορία για ένα ζευγάρι Ιάπωνων που εμπλέκεται σε έναν γάμο χωρισμού.

Η Hiromi Takeda περιγράφει τον εαυτό της ως μια δυνατή, ανεξάρτητη γυναίκα που εργάζεται ως προπονήτρια γυμναστικής και υπεύθυνη γυμναστικής. Ο σύζυγός της, Hidekazu, είναι σύμβουλος επιχειρήσεων που περνά τον περισσότερο χρόνο του μπροστά στον υπολογιστή, απαντώντας σε email και γράφοντας αναφορές.

Έχουν πολύ διαφορετικό τρόπο ζωής, αλλά "αγαπούν και σέβονται ο ένας τον άλλον, επομένως δεν θέλουν να παρεμβαίνουν ο ένας στη ζωή του άλλου". Η λύση είναι να ζεις σε χωριστά σπίτια, με διαφορά περίπου μίας ώρας.

"Σπάνια μένω στο σπίτι της γυναίκας μου", είπε ο Hidekazu στο BBC. "Η καριέρα μου έχει μεγάλο βάρος και σημασία στη ζωή μου. Κατά τον προηγούμενο γάμο μου, ήμουν τόσο απασχολημένος με τη δουλειά μου που μερικές φορές δεν πήγαινα σπίτι για μέρες. Νομίζω ότι η πρώην γυναίκα μου ήταν πολύ δυστυχισμένη. Το μεγαλύτερο μάθημα που πήρα από τον προηγούμενο γάμο μου είναι ότι οι γυναίκες πρέπει να είναι οικονομικά ανεξάρτητες".

"Αν ο σύζυγός μου είναι στο σπίτι, μπορεί να μην αισθάνομαι ελεύθερη να κάνω κάποια πράγματα, κάτι που με αγχώνει", είπε η Hiromi Takeda. "Με αυτόν τον τρόπο, είμαι απαλλαγμένη από αυτό το είδος άγχους". Αυτός ο τρόπος ζωής λειτουργεί και για τους δύο, αν και παραδέχονται ότι κάποιοι από τους γείτονές τους πιστεύουν ότι είναι χωρισμένοι ή χωρισμένοι. Και οι δύο πιστεύουν ότι «η συμβίωση δεν είναι απαραίτητη για τον γάμο».

Το BBC αναφέρει ότι οι γάμοι χωρισμού γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς στην Ιαπωνία αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, καθώς αντιπροσωπεύουν μια ευέλικτη προσέγγιση στις σχέσεις που επιτρέπει στους ανθρώπους να βιώσουν την αγάπη και την υποστήριξη ενός συντρόφου ζωής χωρίς να χρειάζεται να κάνουν συμβιβασμούς στην καριέρα, τα χόμπι και τις συνήθειές τους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί η Gen Z λέει όχι στο αλκοόλ

Νέα Εποχή 26.12.2024
Τι αλλάζει στις κοινωνικές συναντήσεις

Σε ποιες χώρες είναι αγχωτικό να οδηγάς ‑ Η θέση της Ελλάδας

Νέα Εποχή 26.12.2024
Οι παράγοντες που κάνουν την οδήγηση βραχνά

Γιατί είναι αργία η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων;

Stories 26.12.2024
Υποχρεωτική αργία εδώ και δυο χρόνια

Πώς μια 80χρονη Κορεάτισσα κατάφερε να φτάσει στις φιναλίστ Miss Universe

Πρόσωπα Χτες
Η ζωή είναι γεμάτη ωραίες εκπλήξεις

3 εγκλήματα που έλαβαν χώρα τα Χριστούγεννα

Xmas Χτες
Δεν είναι για όλους μια καλή περίοδος

10 σοφά αποφθέγματα για τα Χριστούγεννα

Xmas Χτες
Μια περίοδος που οι άνθρωποι είναι πιο χαρούμενοι, πιο καλοσυνάτοι, πιο χαμογελαστοί

Η χρόνια που τα Χριστούγεννα ακυρώθηκαν

Xmas Χτες
Ο κόσμος δεν το πήρε και πολύ καλά

12 μοναδικά χριστουγεννιάτικα έθιμα από όλο τον κόσμο

Xmas Προχτές
Εξερευνώντας τις ξεχωριστές παραδόσεις και γιορτές που κάνουν τα Χριστούγεννα σε κάθε χώρα μοναδικά

Πότε κάναμε «λευκά» Χριστούγεννα στην Ελλάδα;

Νέα Εποχή Προχτές
Χριστούγεννα με χιόνι: Μία σπάνια αλλά μαγική συνήθεια στην Ελλάδα