Ο Έλληνας που έκανε το καπέλο μόδα παγκοσμίως
Χαμός και εκτός συνόρων
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 4/10/2023 | 00:21
Το εργοστάσιο υπάρχει ακόμα. Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Θεσσαλονίκης και Ηρακλειδών, δίπλα στις γραμμές του ΗΣΑΠ, οικοδομήθηκε το 1896 από τον επιχειρηματία Ηλία Πουλόπουλο (1850-1930). Τι πουλούσε μια απο τις πιο πετυχημένες ελληνικές επιχειρήσεις; Καπέλα!
Είναι το παλαιότερο πιλοποιείο της Αθήνας, ευρύτερα γνωστό ως "ΠΙΛ-ΠΟΥΛ" (Πιλοποιείο Πουλόπουλου). Ο Πουλόπουλος ήταν ένας υφασματέμπορας από την Καλαμάτα που ήρθε στην Αθήνα αποφασισμένος να γίνει βιομήχανος. Και τα κατάφερε μια χαρά. Είχε γίνει ένας από τους πλουσιότερους βιομηχάνους!
Μέσα σε λίγα χρόνια άλλαξε αντικείμενο και πορεία, αφού τον κέρδισαν τα καπέλα και, το 1886, άνοιξε την πρώτη μορφή της πιλοποιείας της φίρμας του. Από το 1900 το εργοστάσιο ήταν εξοπλισμένο πλήρως και τα καπέλα που κατασκεύαζε, αποσπούσαν διεθνή βραβεία ενώ η φήμη του έβγαινε και εκτός ελληνικών συνόρων, με εξαγωγές στην Αίγυπτο, Κύπρο και πολλές βαλκανικές χώρες. Στο οποίο απασχολούνταν περίπου 250 εργαζόμενοι!
Στην αρχή τα καπέλα ήταν ψάθινα και το χειμώνα δερμάτινα.
Επειδή όμως ο ίδιος δεν ήταν ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα αποφάσισε να ξεκινήσει την παραγωγή από το μηδέν - ως τότε εισήγαγε τα καπέλα και έκανε τις απαραίτητες προσθήκες με κορδέλες ή κουμπια. Αποφάσισε λοιπόν να ασχοληθεί απο το μηδέν με την κατασκευή τους και του βγήκε σε καλό. Άλλωστε τότε, όλοι φορούσαν καπέλα.
Αυτή τη στιγμή από το εργοστάσιο με τα βραβευμένα καπέλα έχει απομείνει μόνο ένα μικρό μέρος που έχει αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή και ανήκει στο Πνευματικό Κέντρο «Μελίνας Μερκούρη» του Δήμου Αθηναίων.