Τι είναι το «Δικαιωμα στη Στέγαση» που προωθεί η Ε.Ε
Ποιο το μέλλον των αστέγων
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 12/10/2023 | 00:09
Η Γερμανία ξεκινάει να υλοποιεί νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ε.Ε. για να μην υπάρχουν άστεγοι μέχρι το 2030.
Με το πρόγραμμα Δικαιώμα στη Στέγαση ή Σπίτι για όλους όπως το προσάρμοσαν οι Γερμανοί, οι Βαυαροί σκοπεύουν να στεγάσουν 236.000 άστεγους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στους δρόμους της.
Στη διακύρηξη που υπογράφτηκε το 2021 αναφέρονται τα εξής:
- «Κανείς δεν κοιμάται χωρίς κατάλυμα λόγω έλλειψης προσβάσιμης, ασφαλούς και κατάλληλης προσωρινής στέγασης»
- «Κανείς δεν ζει σε προσωρινή ή μεταβατική στέγαση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το αναγκαίο για την επιτυχή μετακίνηση σε μόνιμη λύση στέγασης»
- «Κανείς δεν υφίσταται διακρίσεις λόγω της κατάστασης αστεγίας»
- «Οι εξώσεις», αναφέρεται, «θα πρέπει να αποτρέπονται όποτε είναι δυνατόν και σε κανέναν δεν ασκείται έξωση χωρίς βοήθεια για την εξεύρεση κατάλληλης λύσης στέγασης, όπου απαιτείται»
Αυτά υπογράφηκαν το 2021, αλλά δύο χρόνια μετά το φαινόμενο έχει εκτροχιαστεί, οι άστεγοι είναι περισσότεροι από ποτέ, ενώ για πρώτη φορά παρατηρείται το φαινόμενο του εργαζόμενου άστεγου.
Οι μόνες χώρες που σημείωσαν πρόοδο είναι η Αυστρία, η Φιλανδία και η Δανία.
Το πρόγραμμα θα εστιάζει στην εύρεση κατοικίας, στη παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και στην ανεύρεση εργασίας για να μπορέσουν να ενταχθούν στην κοινωνία ομαλά.
Στη Γερμανία εφαρμόζεται πιλοτικά σε 4 πόλεις, Στο Βερολίνο, στο Αμβούργο, στη Βρέμη και στη Φρανκφούρτη.
Ήδη έχουν παρατηρηθεί αξιοπρεπή αποτελέσματα, αλλά δεν υπάρχει αρκετό χρονικό δείγμα, αν τα αποτελέσματα είναι μόνιμα ή παροδικά.