Ισραήλ: Το κτίριο χτυπήθηκε από ρουκέτα της Ισλαμικής Τζιχάντ
Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/10/2023 | 23:22
Στην Ισλαμική Τζιχάντ «χρεώνει» τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα ο Ισραηλινός στρατός (IDF) σύμφωνα με ανακοίνωση του.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, «μια ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων των IDF δείχνει ότι ένα μπαράζ ρουκετών εκτοξεύτηκε από τρομοκράτες στη Γάζα, περνώντας σε κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο Al Ahli στη Γάζα τη στιγμή που χτυπήθηκε.
Πληροφορίες από πολλές πηγές που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι η Ισλαμική Τζιχάντ είναι υπεύθυνη για την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου που έπληξε το νοσοκομείο στη Γάζα».
Breaking: IDF Spokesperson
— Israel ישראל 🇮🇱 (@Israel) October 17, 2023
From the analysis of the operational systems of the IDF, an enemy barrage was carried out towards Israel, which passed through the vicinity of the hospital when it was hit.
According to intelligence information, from several sources we have,…
#BREAKING: This footage recorded by a surveillance camera of #Israel Defence Force shows the failed of Palestinian Islamic Jihadc Organization which hit Al-Ahli hospital in #Gaza and killed hundreds. #Hamas & #PIJ are falsely accusing Israel to be behind it. pic.twitter.com/dYVYXuyJ89
— Babak Taghvaee - The Crisis Watch (@BabakTaghvaee1) October 17, 2023
Ο πρώην ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάλ καλεί σε διαδηλώσεις μπροστά από τις πρεσβείες του Ισραήλ σε όλο τον κόσμο
Ο πρώην ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάλ κάλεσε σε διαδηλώσεις μπροστά από τις πρεσβείες του Ισραήλ σε όλο τον κόσμο μετά την ισραηλινή επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας από την οποία σκοτώθηκαν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.
Ο ηγέτης της παλαιστινιακής Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε ότι «η σφαγή στο νοσοκομείο είναι ένα νέο σημείο καμπής».
Στην Ιορδανία, δεκάδες διαδηλωτές προσπάθησαν σήμερα το βράδυ να εισέλθουν εντός των χώρων της ισραηλινής πρεσβείας στο Αμάν για να εκφράσουν την οργή τους μετά την επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι σε νοσοκομείο στην παλαιστινιακή πόλη της Γάζας.
Οι διαδηλωτές παρέκαμψαν το οδόφραγμα των δυνάμεων ασφαλείας και προχώρησαν προς τις εγκαταστάσεις της πρεσβείας.
Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσουν.
Σαρλ Μισέλ: Μια επίθεση κατά πολιτικών υποδομών δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο
«Μια επίθεση κατά πολιτικών υποδομών δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκήρωση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή που έγινε με τηλεδιάσκεψη.
Ερωτηθείς αν η επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έδωσε ξεκάθαρη απάντηση. Όπως είπε, η είδηση έφτασε όταν ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών, ωστόσο δεν διευκρίνισε αν εκφράζει την προσωπική του θέση ή την ομόφωνη θέση όλων των ευρωπαίων ηγετών.
Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αρνήθηκε να απαντήσει στην ίδια ερώτηση, λέγοντας ότι δεν μπορεί να σχολιάσει κάτι το οποίο εκείνη τη στιγμή δεν είχε επιβεβαιωθεί.
Στη συνέχεια, σε ερώτηση αν στην κοινή θέση του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθετεί τη δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, ότι η διακοπή πρόσβασης κάθε αγαθού στη Λωρίδα της Γάζας (νερό, ηλεκτρικό, φάρμακα και φαγητό) συνιστά παραβίαση του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου, ο Σαρλ Μισέλ συμφώνησε, λέγοντας: «Όταν κόβεις βασικές υποδομές, πρόσβαση σε νερό, σε ηλεκτρικό και σε τρόφιμα, δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο».
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής απέφυγε να απαντήσει ευθέως, παραπέμποντας στην κοινή δήλωση των ευρωπαίων ηγετών της Κυριακής 15 Οκτωβρίου, η οποία συνοψίζει τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του οποίου είναι μέλος. Στην κοινή δήλωση αναφέρονται τα εξής: «Τονίζουμε έντονα το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το ανθρωπιστικό και το διεθνές δίκαιο απέναντι σε βίαιες και αδιάκριτες επιθέσεις (σ.σ. όπως της Χαμάς). Επαναλαμβάνουμε τη σημασία της διασφάλισης της προστασίας όλων των αμάχων ανά πάσα στιγμή σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο».
Τόσο ο Πρόεδρος Σαρλ Μισέλ, όσο και η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισαν τη ανάγκη να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο.