Το ελληνικό Halloween: Η παράδοσή μας είναι γεμάτη στοιχειωμένες ιστορίες
Θρίλερ αλά Ελληνικά
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 31/10/2023 | 00:05
H ελληνική παράδοση είναι γεμάτη από μύθους για φαντάσματα, βρικόλακες, άλλες διαστάσεις και... μάγισσες. Δεν χρειαζόμαστε την αμερικάνικη εκδοχή της γιορτής μιας και έχουμε πολλές στοιχειωμένες και ανατριχιαστικές ιστορίες!
H oδός Μαύρης Πέτρας
Αυτός ο μύθος αφορά σε έναν δρόμο στη Θεσσαλονίκη, στην πανέμορφη και ατμοσφαιρική Άνω Πόλη. Αν θελήσεις ποτέ να πας, λέγεται πως υπάρχει, μετά τα μεσάνυχτα ένα "κενό" στο χωροχρόνο και ανοίγει μια πύλη που σε... στέλνει σε άλλη διάσταση! Η οδός είναι η "Μαύρης Πέτρας" και ο μύθος λέει πως όποιος πέρασε από εκεί τη λάθος στιγμή, έριξε μαύρη πέτρα πίσω του, και εξαφανίστηκε...
Ο επιτάφιος των νεκρών (Κορινθία)
'Ενας παπάς, ξύπνησε αλαφιασμένος από τον ύπνο, συνειδητοποιώντας πως καθυστέρησε στη λειτουργία της εκκλησίας του. Φτάνοντας εκεί, κοίταξε τον κόσμο αλλά δεν αναγνώριζε κανέναν... μετά από λίγο κατάλαβε πως αυτό που έβλεπε ήταν ο επιτάφιος των νεκρών, οπότε έκανε τον σταυρό του και ξεκίνησε να απαγγέλλει εξορκισμούς, με αποτέλεσμα τα πνεύματα να χαθούν.
Φωτογραφία από Elīna Arāja
Το Διαβολικό Φανάρι (Σπάρτη)
Ένας κλητήρας που επέστρεφε αργά τη νύχτα από τη δουλειά του βρήκε στο δρόμο του ένα εκτυφλωτικό φως να τον εμποδίζει να περπατήσει παραπέρα. Μόλις όμως έφτασε το φως, αυτό εξαφανίστηκε, όμως ένιωσε ένα τεράστιο βάρος στο στήθος του, σαν κάτι να τον πλακώνει. Περπάτησε αποκαμωμένος ως την πόρτα του σπιτιού του, και μόλις έφτασε πρόλαβε μονάχα να χτυπήσει δυο φορές την πόρτα πριν πέσει ξερός.
Η Μόρνα (Ολυμπος)
Η Μόρνα, στα Πιέρια Όρη. Το συγκεκριμένο χωριό, το οποίο δεν έχει πλέον κανέναν μόνιμο κάτοικο, θεωρείται από πολλούς στοιχειωμένο, με πολλά μυστικά και θρύλους γύρω από το όνομά του να περνούν από στόμα σε στόμα. Είναι γνωστό και ως «Σκοτεινά», καθώς είναι χτισμένο σε μια «γούβα», όπου το φως του ήλιου είναι σπάνιο και η υγρασία έντονη.
Το στοιχειωμένο αρχοντικό του Πηλίου
Στα Λεχώνια του Νομού Μαγνησίας, ένα αρχοντικό που χτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, χωρίς να ακολουθηθεί η παράδοση της σφαγής του κόκορα στα θεμέλια για καλοτυχία, στοιχειώθηκε από πνεύματα...Το σπίτι που μετρατράπηκε σε στρατηγείο της Γκεστάπο κατά την Κατοχή κουβαλά πολλές απελπισμένες ψυχές και θανάτους στα σωθικά του. Τα βασανιστήρια που έλαβαν χώρα στο καταραμένο σπίτι λένε ότι δεν είχαν προηγούμενο και ότι συχνά αντηχούν ακόμα οι κραυγές όσων μαρτύρησαν από τους Γερμανούς. Όποιος έπειτα προσπάθησε να μείνει εκεί, βαριά αρρώστια τον ακολούθησε... δολοφονίες σχιζοφρένεια και μία ζωή-κόλαση!
Φωτογραφία από Asaph Guedes
Βρικόλακες
Σε όλη την Ελλάδα, οι άνθρωποι είχαν να διηγηθούν ιστορίες με ανθρώπους που δεν πέθαιναν ποτέ και απλώς τριγυρνούσαν τις νύχτες με πανσέληνο στα χωριά...
Η Μαυροφορεμένη του Έβρου
Η ιστορία θέλει δυο φαντάρους που βρίσκονται σε φυλάκιο στον Έβρο. Κάποια στιγμή ο ένας από τους δύο φεύγει για λίγο και ο φαντάρος που φυλάει τη σκοπιά μένει μόνος του. Ξαφνικά μέσα στο σκοτάδι βλέπει τη φιγούρα μιας μαυροφορεμένης γριούλας με το πρόσωπό της καλυμμένο από μια μαύρη μαντήλα. Τρομαγμένος ο φαντάρος, τη ρωτάει τι θέλει αλλά εκείνη δεν αποκρίνεται.
Ξαφνικά η γιαγιά κοντοστέκεται, σηκώνει λίγο το κεφάλι της, τόσο ώστε να φαίνονται τα καταγάλανα τρομακτικά της μάτια και του λέει «Αυτό που έχεις στην δεξιά σου τσέπη, να ξέρεις… σε έσωσε». Μέχρι ο φαντάρος να καταλάβει τί γίνεται, εκείνη έχει γυρίσει την πλάτη της κι έχει εξαφανιστεί καθώς εκείνος βάζει το χέρι του στη δεξιά του τσέπη και πράγματι βρίσκει ψίχουλα από αντίδωρο!
Τέτοιες ιστορίες έχει το βιβλίο Παραδόσεις του Νικόλαου Πολίτη, (Pelekanos Books) οπότε σας το προτείνουμε!