Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να ξεμείνει η χώρα μας από ελαιόλαδο;
Συγκυρίες και λάθη που οδήγησαν την κατάσταση σε αδιέξοδο
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 30/10/2023 | 00:14
Ο πλανήτης αντιμετωπίζει δεκάδες προβλήματα με το 2024 να φαίνεται πως θα είναι έτος προκλήσεων για τις κυβερνήσεις, κυρίως στη Γηραιά Ήπειρο που θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών τους.
Αυτή τη στιγμή στην Ισπανία υπάρχει πληθωρισμός στο λάδι της τάξεως του 65%. Στη χώρα μας βρίσκεται στο 28% με ανοδικές τάσεις.
Το μεγάλο πρόβλημα όμως φαίνεται πως θα είναι οι ποσοτητες ελαιόλαδου που θα έχουμε στη χώρα μας.
Το πρόβλημα είναι αρκετά σύνθετο. Για αρχή οι ελαιοπαραγωγοί υποστηρίζουν πως έχουν 50% ακαρπία.
Δεύτερον έχει αργήσει η συγκομιδή για να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα.
Τρίτον η Ισπανία και η Ιταλία που ήταν και οι μεγαλύτερες προμηθευτές λαδιού στην Ευρώπη μείωσαν τις ποσότητες παραγωγής κατά 40%, κάτι που έχει αρχίσει και φαίνεται στις αγορές.
Η Ισπανία αγοράζει χύμα ελαιόλαδο και από τη χώρα μας, και οι παραγωγοί όταν είδαν τις τιμές να ανεβαίνουν, βιάστηκαν να πουλήσουν με αποτέλεσμα οι δεξαμενές στη χώρα μας να στερέψουν.
Ενώ οι δύο χώρες της Μεσογείου κυριολεκτικά "ψήθηκαν" από υψηλές θερμοκρασίες, η Ελλάδα κατάφερε και επιβίωσε, αλλά με τα σημάδια στα δέντρα να είναι εμφανή.
Οι ελιές επειδή ο χειμώνας ήταν πολύ ζεστός δεν πρόλαβαν να "κοιμηθούν" ώστε να αποδώσουν περισσότερο.
Επίσης χρειάστηκαν περισσότερο πότισμα κάτι που ανέβασε το κόστος παραγωγής, και οδήγησε μικροκαλλιεργητές να παρατήσουν τα δέντρα στη τύχη τους.
Η Ελλάδα προς το παρόν δεν έχει διάθεση να προχωρήσει απαγόρευση εξαγωγών ελαιόλαδου, κάτι που ήδη έχει ψηφιστεί σε Μαρόκο και Τουρκία.