Γάζα: Γιατί γράφουν στα σώματα των παιδιών τα ονόματά τους ‑ Το μελάνι της απελπισίας
Η φρίκη του πολέμου
Δημοσίευση 30/10/2023 | 12:39
Οι γονείς στη Γάζας σημειώνουν τα ονόματα των παιδιών τους στο σώμα τους, εν μέσω βομβαρδισμών. Καθώς ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίζονται, οι γονείς υιοθετούν απεγνωσμένα μέτρα ώστε τα παιδιά, ή τουλάχιστον οι αναμνήσεις τους, να «επιβιώσουν».
Εκατοντάδες παιδιά κάνουν ουρές στα νοσοκομεία για να καταγράψουν τα ονόματά τους στα χέρια τους. Ο Αλ Σάμπα είναι ένας από τους χιλιάδες Παλαιστίνιους, ιδιαίτερα παιδιά, που γράφουν τα ονόματά τους στα μέρη του σώματός τους ώστε να μπορούν να αναγνωριστούν σε περίπτωση που χάσουν τη ζωή τους στη συνεχιζόμενη σύγκρουση, που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου.
Σχεδόν 3.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις από τότε που το Τελ Αβίβ άρχισε τον βομβαρδισμό του πολιορκημένου παλαιστινιακού θύλακα πριν από δύο εβδομάδες. Καθισμένος μέσα στο νοσοκομείο Al-Shifa στην πόλη της Γάζας, εν μέσω θρήνων, ο Ahmed Abu Al-Saba, 35 ετών, γράφει το όνομά του στο χέρι του. «Γράφουμε τα ονόματά μας στα χέρια μας και τα ονόματα των παιδιών μας στα χέρια τους για να μπορέσουν να αναγνωριστούν τα σώματά μας αν μας βομβαρδίσουν τα (ισραηλινά) αεροπλάνα», εξηγεί στο Anadolu.
Τρέχοντας να σώσουν τη ζωή τους ανάμεσα στα ερείπια των σπιτιών και των περιουσιών τους, οι Παλαιστίνιοι φροντίζουν να ταυτοποιηθούν σε περίπτωση που είναι επόμενοι στις στοχευμένες επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων. Ο Αλ Σάμπα λέει: «Υπάρχουν πολλοί μάρτυρες, ειδικά παιδιά, των οποίων οι οικογένειες είναι δύσκολο να προσεγγιστούν».
«Έχουμε κάποιες περιπτώσεις όπου οι γονείς έγραψαν τα ονόματα των παιδιών τους στα πόδια και την κοιλιά τους», δήλωσε στο CNN ο Δρ. Aμπντούλ Ραχμάν αλ Μάσρι, επικεφαλής του τμήματος επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Al-Aqsa. Είπε ότι οι γονείς ανησυχούσαν ότι «θα μπορούσε να συμβεί οτιδήποτε» και κανείς δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει τα παιδιά τους.
«Αυτό σημαίνει ότι αισθάνονται ότι στοχοποιούνται ανά πάσα στιγμή και μπορεί να τραυματιστούν ή να γίνουν μάρτυρες, πρόσθεσε ο Αλ Μάσρι. Το μαύρο μελάνι είναι ένα μικρό σημάδι του φόβου και της απελπισίας που νιώθουν οι γονείς στον πυκνοκατοικημένο θύλακα καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά ως αντίποινα για τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου.
Ένας από τους επόπτες στο Νοσοκομείο Μαρτύρων Al-Aqsa αρνούμενος να κατονομαστεί, είπε στο CNN ότι ο αριθμός των νεκρών κατά τη διάρκεια της νύχτας από το Σάββατο προς την Κυριακή είχε ξεπεράσει τους 200 και απηχούσε όσα είπε ο Δρ Αλ Μάσρι. «Αυτό που παρατηρήσαμε σήμερα είναι ότι πολλοί γονείς γράφουν τα ονόματα των παιδιών τους στα πόδια τους, ώστε να μπορούν να ταυτοποιηθούν μετά από αεροπορικές επιδρομές και αν χαθούν. Αυτό είναι ένα νέο φαινόμενο που μόλις ξεκίνησε στη Γάζα».
«Πολλά από τα παιδιά αγνοούνται, πολλά φτάνουν εδώ με τα κρανία τους σπασμένα… και είναι αδύνατο να τα αναγνωρίσουμε, αν δεν υπάρχει αυτή η γραφή». Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εκατοντάδες παιδιά ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια κτηρίων που χτυπήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές σε ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη στον κόσμο, πολλά από τα οποία έγιναν αγνώριστα από τα τραύματά τους. Οι οικογένειες κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο καθώς «θέλουν να ζήσουν μαζί ή να πεθάνουν μαζί» σύμφωνα με αναφορές
Με το Ισραήλ να συνεχίζει την «πλήρη πολιορκία» του θύλακα και τις κρίσιμες προμήθειες να έχουν πλέον εξαντληθεί, οι γιατροί στα νοσοκομεία της Γάζας αναγκάζονται να λειτουργούν χωρίς παυσίπονα και να κάνουν επεμβάσεις χωρίς αναισθητικά, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν αρχίσει επίσης να βλέπουν τον αντίκτυπο της έλλειψης καυσίμων. «Τα καύσιμα είναι απαραίτητα για τον καθαρισμό νερού, ενώ πολλοί πίνουν τώρα μη επεξεργασμένο νερό, οδηγώντας σε εστίες διάρροιας.
Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε την Κυριακή από το Υπουργείο Υγείας που ελέγχεται από τη Χαμάς ο δρ Φουάντ αλ Μπουλμπούλ ο επικεφαλής της μονάδας του τμήματος νεογνών στο νοσοκομείο Al-Shifa στη Γάζα, προειδοποίησε ότι τα περισσότερα από τα βρέφη υπό τη φροντίδα του θα χαθούν εάν τελειώσουν τα καύσιμα.
«Αν διακοπεί η ηλεκτρική ενέργεια, θα υπάρξουν καταστροφικά γεγονότα μέσα σε αυτή τη μονάδα. Τα περισσότερα από τα μωρά που εξαρτώνται από αναπνευστήρες θα πεθάνουν επειδή μπορούμε να σώσουμε μόνο ένα, δύο μωρά, αλλά δεν μπορούμε να σώσουμε όλα τα μωρά», είπε στο βίντεο.