3ος Γαστρονομικός Περίπατος στην Ανω Πόλη Θεσσαλονίκης
`Μην πετάς, διάλεξε μεΝού να φας`
Δημοσίευση 31/10/2023 | 18:49
Μια διαφορετική γευστική περιήγηση μέσα από τον 3ο Γαστρονομικό Περίπατο στην ιστορική γειτονιά της Άνω Πόλης προτείνει ο Κύκλος, το εργαστήριο της incommon, την Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 18.00-21.00.
“Η ιδέα είναι να ενημερώσουμε τον κόσμο με έναν τρόπο ευχάριστο και αποτελεσματικό γύρω από την απώλεια και τη σπατάλη τροφής που επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον, την υγεία αλλά και τον προϋπολογισμό μας. Να ζήσουμε όλοι μαζί μια εμπειρία που εκτός από γευστική απόλαυση προσφέρει και ωφέλιμη τροφή για σκέψη γύρω από το ζήτημα, προσφέροντας πρακτικές ιδέες από το χώρο της εστίασης για τον περιορισμό του food waste”, δηλώνει η Σόφη Σαρρή, Υπεύθυνη Αστικής Καινοτομίας της incommon. Πρόκειται για μια από τις βασικές δράσεις του Κύκλου, του εργαστηρίου της incommon, της οργάνωσης που προάγει την κυκλική οικονομία σε συνεργασία με την κοινότητα εφαρμόζοντας πρώτη το μοντέλο της κυκλικής γειτονιάς την Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης.
Όσοι και όσες συμμετέχουν στον 3ο Γαστρονομικό Περίπατο με κεντρικό μήνυμα Μην πετάς, διάλεξε μεΝού να φας θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν “γαστρονομικούς θησαυρούς” που προκύπτουν από την επαναξιοποίηση όσων απομένουν από άλλες παρασκευές στις κουζίνες επιχειρήσεων και εγχειρημάτων στην ΄Άνω Πόλη. Με τον τρόπο αυτό, οι επαγγελματίες κουζίνας τους δίνουν νέα γευστική και θρεπτική αξία μειώνοντας ταυτόχρονα τα απορρίμματα τροφής και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Παράλληλα, ενημερώνουν για τον τρόπο παρασκευής, δίνοντας ιδέες και πρακτικές οδηγίες ώστε να μπορεί κάποιος/α να εφαρμόσει όσα δοκιμάσει και στη δική του/της κουζίνα. Μάλιστα, η εμπειρία αποκτά επιπλέον κυκλικό χαρακτήρα καθώς οι συμμετέχοντες/ουσες καλούνται να φέρουν τα τάπερ τους για να μειωθεί η χρήση πλαστικών μίας χρήσης.
Φεύγοντας στόχος είναι να τα έχουν γεμίσει με ιδέες για εύκολες, υγιεινές και βιώσιμες διατροφικές συνήθειες. “Η ουσία είναι να καταλάβουμε τη σημασία της επαναξιοποίησης των πόρων που στην εποχή μας καταναλώνονται και εξαντλούνται αλόγιστα σε βάρος του πλανήτη Γη και της ανθρωπότητας. Στη φύση λειτουργεί αυτόματα το μοντέλο της σοφής διαχείρισης όπου τίποτα δεν πετιέται και δεν πάει χαμένο. Εμείς πρέπει απλώς να το βάλουμε στην καθημερινότητά μας”, εξηγεί η Σόφη Σαρρή τονίζοντας ότι η μέχρι τώρα ανταπόκριση του κόσμου δείχνει ότι έχουμε την όρεξη και τη δύναμη να φέρουμε την αλλαγή ξεκινώντας από εκεί όπου ζούμε καθημερινά, στα σπίτια και στη γειτονιά μας.
Απαραίτητα για τη συμμετοχή:
Δήλωση συμμετοχής μέσω φόρμας εδώ
Προσωπικό τάπερ και μαχαιροπίρουνο για τη δοκιμή των συνταγών και τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης!
Πληροφορίες: 2316009518
Ευχαριστούμε θερμά τα καταστήματα εστίασης για την αφιλοκερδή συμμετοχή:
• Κρεωνίδης "Το μπαλκόνι", Λεωφόρος Όχι 4
• Νέα Φωλιά, Αριστομένους 4
• Το σπίτι του Πασσά, Αποστόλου Παύλου 35
• Η στάση, Ανδοκίδου 1
• Τοίχο - Τοίχο, Στεργίου Πολυδώρου 1
• Little Big House, Ανδοκίδου 24
• Yaya, Ηροδότου 25
- Τα υπολείμματα τροφής είναι μια κατηγορία απορριμμάτων που βρίσκονται σε κάθε σπίτι, επιχείρηση και γενικά ανθρώπινη δραστηριότητα, και αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του κάδου των σκουπιδιών μας, που υπολογίζεται για την Ελλάδα γύρω στο 40% του συνόλου των Αστικών Στερεών Αποβλήτων. Ένα δεύτερο ενδιαφέρον και προειδοποιητικό στοιχείο είναι ότι η καθεμιά και ο καθένας από εμάς πετάει 142 κιλά στη χωματερή τον χρόνο, μόνο από τα υπολείμματα του φαγητού του (πηγή: UNEP Food Waste Index Report 2021).
- Τα τροφικά απορρίμματα έχουν σημαντικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Η συγκέντρωση του όγκου των οργανικών απορριμμάτων στη χωματερή μόνο αθώα δεν είναι, καθώς ευθύνεται για εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, μεταξύ άλλων του μεθανίου (CH4) που είναι 20 φορές ισχυρότερο από το CO2. Παράλληλα η απώλεια και η σπατάλη τροφής αποτελούν βασικές αιτίες των φαινομένων πείνας και υποσιτισμού παγκοσμίως (Πηγή: UN Food Agriculture Organization, 2021).