Πώς οι άνθρωποι μόλυναν και τη στρατόσφαιρα: Eνας απέραντος διαστημικός σκουπιδότοπος
Η ατμόσφαιρα της Γης αλλάζει
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 8/11/2023 | 13:04
Η ατμόσφαιρα της Γης αλλάζει, και μάλλον προς το χειρότερο. Μια ομάδα ερευνητών βρήκε ρυπογόνα μέταλλα στη στρατόσφαιρα της Γης - το δεύτερο στρώμα της ατμόσφαιράς μας - και τα εντόπισε στους πυραύλους και τους δορυφόρους. Γιατί μπορεί αυτό να είναι σοβαρό πρόβλημα;
Οι αλλαγές στη στρατόσφαιρα είναι ανησυχητικές, καθώς εκεί βρίσκεται το στρώμα του όζοντος του πλανήτη μας, το οποίο προστατεύει όλη τη ζωή από τη θανατηφόρα ηλιακή ακτινοβολία. Και οι άνθρωποι έχουν ήδη καταστρέψει το όζον μια φορά στο παρελθόν. Μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές πώς αυτά τα μέταλλα αλλάζουν τη χημεία της στρατόσφαιρας. Οι ερευνητές απλώς ξέρουν ότι είναι.
Η ομάδα βρήκε στοιχεία αλουμινίου, λιθίου, χαλκού και μολύβδου, τα οποία πιθανότατα προήλθαν από πυραύλους και δορυφόρους που εισέρχονταν ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Φωτογραφία από Pixabay
Όταν οτιδήποτε εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της Γης, συνήθως βρίσκεται σε πύρινη λαίλαπα. Στην περίπτωση των πυραύλων και των δορυφόρων, όλη αυτή η θερμότητα μπορεί να αφαιρέσει μέταλλα από το διαστημόπλοιο, τα οποία καταλήγουν να παραμείνουν στη στρατόσφαιρα.
Φωτογραφία από Pixabay
«Αυτό που μας δείχνει αυτή η έρευνα είναι ότι ο αντίκτυπος της ανθρώπινης απασχόλησης και των ανθρώπινων διαστημικών πτήσεων στον πλανήτη μπορεί να είναι σημαντικός - ίσως πιο σημαντικός από ό,τι έχουμε φανταστεί ακόμη», είπε ο Cziczo στη δήλωση.
Εκτιμάται ότι 58.000 περισσότεροι δορυφόροι ενδέχεται να φτάσουν σε τροχιά τα επόμενα επτά χρόνια - που σημαίνει ότι έως και το 50% της στρατόσφαιρας θα μπορούσε να περιέχει μέταλλα από την επανείσοδο κατά τις επόμενες δεκαετίες.