Έκθετος ο Σούνακ: Θύμωσε και τους Βρετανούς
«Μικροπρέπεια» η ακύρωση της συνάντησης με Μητσοτάκη
Δημοσίευση 29/11/2023 | 12:36
«Δυνητικά επιζήμια για τη διεθνή μας φήμη» η στάση του Σούνακ - «Πυρά» των Βρετανών - «Ξεκινάει μια διαμάχη για να γίνει πρωτοσέλιδο»
Η ακύρωση από τον Ρίσι Σούνακ της προγραμματισμένης συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει προκαλέσει ντόμινο αντιδράσεων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Βρετανία.
Τόσο ο βρετανικός λαός όσο και οι Εργατικοί εκφράζουν την αντίθεσή τους με τη στάση του Σούνακ, την οποία χαρακτηρίζουν από «παράξενη» μέχρι «αξιολύπητη»
Οι Εργατικοί κάνουν λόγο για «αξιολύπητη στάση» του Βρετανού πρωθυπουργού και χαρακτηρίζουν «μικροπρέπεια» την ακύρωση του ραντεβού με τον Μητσοτάκη.
«Ξεκινάει μια διαμάχη για να γίνει πρωτοσέλιδο»
Εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος επέκρινε την απόφαση του Σούνακ, λέγοντας ότι «το να ξεκινάει μια διαμάχη με έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ για «να γίνει πρωτοσέλιδο», δείχνει πόσο αδύναμος είναι. Ο πρωθυπουργός πρέπει να μιλάει για την οικονομία, τη μετανάστευση, τη Μέση Ανατολή. Αυτά περιμένει η χώρα από έναν ηγέτη, αλλά ο Ρίσι Σούνακ δεν είναι ηγέτης».
Ο λόρδος Εντ Βέιζι, πρόεδρος του συμβουλίου του «Parthenon Project», που έχει ως στόχο την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, χαρακτήρισε «περίεργη» την ακύρωση της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Είναι συνδεδεμένο σε κάποιο βαθμό με τους παραδοσιακούς πολιτιστικούς πολέμους, όπου όποιος τολμά να πει ότι η βρετανική ιστορία δεν ήταν τέλεια, είναι κατά κάποιο τρόπο αντιπατριώτης» λέει, επιχειρώντας να εξηγήσει τη στάση του Ρίσι Σούνακ. «Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι κάθε δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Βρετανοί πολίτες πιστεύουν ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα» τονίζει, σύμφωνα με το BBC.
«Απερισκεψία και μικροπρέπεια – Δυνητικά επιζήμιο για τη διεθνή μας φήμη»
Η Θάνγακαμ Ντέμπονερ, σκιώδης υπουργός Πολιτισμού των Εργατικών, δήλωσε ότι ήταν «μικροπρεπές» και «μικρόψυχο» να ακυρωθεί η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και χαρακτήρισε τον Σούνακ «απερίσκεπτο». «Το να αποφασίσει να δημιουργήσει μια διαμάχη εκεί που δεν χρειαζόταν, μου φαίνεται όχι απλώς απερίσκεπτο, αλλά στην πραγματικότητα δυνητικά πραγματικά επιζήμιο για τη διεθνή μας φήμη».
Ωστόσο, παρά τις επικρίσεις για τον Βρετανό πρωθυπουργό, οι Εργατικοί παίρνουν αποστάσεις από τα δημοσιεύματα που τους θέλουν ανοιχτούς σε «νομική φόρμουλα» για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.
Διευκρινίζουν, απλά, ότι μια κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος δεν θα στεκόταν εμπόδιο «αν το Βρετανικό Μουσείο και η ελληνική κυβέρνηση καταλήξουν σε συμφωνία δανεισμού των Γλυπτών».
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι «δεν υπάρχουν σχέδια» για αλλαγή του Νόμου για το Βρετανικό Μουσείο του 1963, ο οποίος απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος. Αλλά ένα δάνειο δεν απαιτεί αλλαγή του νόμου και έτσι θα μπορούσε να συμβεί ανεξάρτητα από τη θέση οποιουδήποτε πρωθυπουργού.