Η 1η Δεκεμβριου έχει καθιερωθεί να τιμάται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS κι ενώ η ενημέρωση και η πρόληψη θα έπρεπε να είναι σταθερά στη ζωή και την καθημερινότητα μας, στάθηκε μια καλή αφορμή για να μιλήσουμε με τους ανθρώπους της Θετικής Φωνής για τον ιό του HIV και όσα καλούνται να αντιμετωπίσουν οι φορείς του.
Τι είναι η Θετική Φωνή;
Η Θετική Φωνή είναι ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος των ανθρώπων που ζουν με τον HIV/AIDS, ο οποίος ιδρύθηκε το 2009 με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των οροθετικών, την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του HIV/AIDS, καθώς και τον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεών του στην Ελλάδα.
Ο σύλλογος αγωνίζεται για την εξασφάλιση καλύτερων πρακτικών πρόληψης και ενημέρωσης, υπηρεσιών περίθαλψης και κοινωνικής μέριμνας των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS αλλά και των ευάλωτων στον HIV κοινωνικών ομάδων. Παράλληλα εργάζεται για την κοινωνική αποδοχή, αλληλεγγύη και υποστήριξη των ομάδων αυτών ώστε να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις της αξιοπρέπειας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS (1η Δεκεμβρίου), η Θετική Φωνή κυκλοφόρησε την καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον HIV, η οποία έχει στόχο να καταρρίψει τα στερεότυπα του παρελθόντος, με κεντρικό μήνυμα το «ΑΣ ΞΕΚΟΛΛΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ 90’s» και με τη συμμετοχή της Νατάσας Γιάμαλη, της Κατερίνας Ζαρίφη, του Γιώργου Καπουτζίδη και του Φώτη Σεργουλόπουλου. Η καμπάνια αντλεί έμπνευση από στοιχεία που καταδεικνύουν την άγνοια του ελληνικού κοινού σχετικά με τον HIV, φέρνοντας στην επιφάνεια βαθιά εμπεδωμένες αντιλήψεις που έχουν τις ρίζες τους στη δεκαετία του ‘80 και ’90 και που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα γύρω από τον ιό, ωστόσο εδώ και δεκαετίες παράγουν διακρίσεις και συντηρούν τα στερεότυπα στη συλλογική συνείδηση.
Το E- Daily μίλησε με τον Γιώργο Κεράτσα, υπεύθυνο επικοινωνίας της Θετικής Φωνής, το Χρήστο Νούση, υπεύθυνο ενδυνάμωσης της Θετικής Φωνής και τον Αντώνη Παπάζογλου, μέλος της Θετικής Φωνής και στο παρακάτω βίντεο θα δεις τα πάντα σχετικά με την καθημερινότητα ενός φορέα, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και τον ρατσισμό, καθώς και το πόσο έχει εξελιχθεί η επιστήμη σχετικά με τη θεραπεία.