Πακιστάν: Πατέρας σκoτωσε την κόρη του για μια φωτογραφία στα social media
Η κίνησή της τον ντρόπιασε - Στη δολοφoνία μετείχαν κι άλλοι συγγενείς
Δημοσίευση 30/11/2023 | 14:48
πακιστανική αστυνομία συνέλαβε τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων έναν άνδρα που σκoτωσε την έφηβη κόρη του με εντολή των γερόντων της οικογένειας επειδή είχε εμφανιστεί σε μια φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές την Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου.
Η αστυνομία δήλωσε ότι η 18χρoνη γυναίκα πυροβoλήθηκε από τον πατέρα της την περασμένη εβδομάδα στη βορειοδυτική κοιλάδα Κολάι-Πάλας κοντά στα σύνoρα με το Αφγανιστάν, αφού οι συγγενείς της τον συμβούλεψαν να το κάνει.
Οι συγγενείς ζήτησαν επίσης, να δολοφoνηθεί και η φίλη της κοπέλας, που εμφανιζόταν μαζί της στη φωτογραφία. Ωστόσο, εκείνη γλίτωσε, αφού παρενέβησαν οι αρχές, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Ο πατέρας, Arslan Mohsin, και τρεις συγγενείς συνελήφθησαν και προσήχθησαν ενώπιον δικαστηρίου, δήλωσε στο Reuters ο αστυνομικός Masood Khan, προσθέτοντας ότι εκκρεμούν και άλλες σuλλήψεις.
Κάθε χρόνο εκατοντάδες γυναίκες, στο μουσουλμανικό Πακιστάν και σε βαθιά συντηρητικές, αγροτικές περιοχές, πέφτουν θύματα «δολοφoνιών τιμής», οι οποίες πραγματοποιούνται από συγγενείς που δηλώνουν ότι ενεργούν για να υπερασπιστούν την τιμή της οικογένειας, σύμφωνα με στοιχεία από οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων.
Οι δημοσίευση εικόνων με πρόσωπα γυναικών και γενικά η δημόσια παρουσία μιας γυναίκας στα Μέσα Ενημέρωσης ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θεωρείται ταμπού κυρίως σε περιοχές που ζουν φυλές.
Πακιστανοί νομοθέτες ζήτησαν αυστηρή τιμωρία για τους φερόμενους ως δολoφόνους και ομάδες δικαιωμάτων έχουν εκφράσει ανησυχίες για την αποτυχία της χώρας να πατάξει τέτοια εγκλήματα.
Παρά τους αυστηρότερους νόμους και την κοινωνική κατακραυγή στο Πακιστάν, οι «δολοφoνίες τιμής» συνεχίζονται, με 384 περιπτώσεις να έχουν αναφερθεί από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν μόνο το 2022.
«Η κυβέρνηση του Πακιστάν και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου καλούνται να παράσχουν προστασία στους επιζώντες αυτής της υπόθεσης και να διώξουν αυτούς που εμπλέκονται χωρίς να προσφύγουν στη θανατική ποινή», σημείωσε η Νάντια Ράχμαν του περιφερειακού γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νότια Ασία.