Οργή Μπουρλά κατά Χάρβαρντ, Πενσυλβάνια και ΜΙΤ για τον αντισημιτισμό φοιτητών
O Ελληνοαμερικανός CEO της Pfizer, που είναι εβραϊκής καταγωγής, επέκρινε δριμύτατα τις προέδρους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων
Δημοσίευση 8/12/2023 | 12:49
Έξω φρενών έγινε χθες ο CEO και επικεφαλής του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, με αφορμή τις καταθέσεις των προέδρων τριών έγκριτων αμερικανικών πανεπιστημίων ενώπιον του Κογκρέσουμ κατηγορώντας τις ότι απέτυχαν παταγωδώς να καταδικάσουν «τη ρατσιστική, αντισημιτική ρητορική μίσους» στις πανεπιστημιουπόλεις τους, ενώ μαίνονται οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς.
Η κατάθεση των προέδρων των Πανεπιστημίων του Χάρβαρντ, της Πενσυλβάνια και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης «ήταν μια από τις πιο επαίσχυντες στιγμές στην ιστορία της αμερικανικής ακαδημαϊκής κοινότητας», έγραψε ο Μπουρλά σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).
Όπως αναφέρει το πρακτορείο «Bloomberg», οι τρεις επικεφαλής που άκουσαν τα εξ αμάξης από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer είναι η Κλοντίν Γκέι του Χάρβαρντ, η Λιζ Μαγκίλ του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και η Σάλι Κόμπλουθ του ΜΙΤ.
Οι κυρίες αυτές κλήθηκαν να απαντήσουν στην Επιτροπή της Βουλής για την Παιδεία, σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλουν προκειμένου να καταπολεμήσουν τον αντισημιτισμό στα πανεπιστήμιά τους μετά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.
I was ashamed to hear the recent testimony of 3 top university presidents. In my personal opinion, it was one of the most despicable moments in the history of U.S. academia. The 3 Presidents were offered numerous opportunities to condemn racιst, antisemitic, hatε rhetoric and… https://t.co/5BhQonZah4 pic.twitter.com/lgMtSum8pd
— Albert Bourla (@AlbertBourla) December 6, 2023
Ωστόσο, έγιναν στόχος διαμαρτυριών από πολιτικούς, φοιτητές και αποφοίτους, συμπεριλαμβανομένων των χρηματιστών Κλιφ Άσνες και Μπιλ Άκμαν, καθώς αρνήθηκαν να πουν ότι «η έκκληση για γενοκτονία των Εβραίων» είναι αντίθετη με τους αντίστοιχους κώδικες συμπεριφοράς των πανεπιστημίων.
Όταν η Ρεπουμπλικανή βουλευτής της Νέας Υόρκης, Ελίζ Στέφανικ, έθεσε αυτή την ερώτηση, και οι τρεις πρόεδροι των πανεπιστημίων ισχυρίστηκαν ότι η απάντηση εξαρτάται από το πλαίσιο.
Ο εβραϊκής καταγωγής Μπουρλά, που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, διερωτήθηκε μέσω της πλατφόρμας Χ εάν ο θάνατος των παππούδων, της θείας και του θείου του στο κολαστήριο του Άουσβιτς θα παρείχε επαρκή αιτιολόγηση σε αυτές τις προέδρους ώστε να καταγγείλουν την αντισημιτική προπαγάνδα του ναζιστικού καθεστώτος.
Κι επειδή η κατάργηση της ανθρώπινης υπόστασης των θυμάτων του ναζισμού διευκολύνει το να «θέσετε το δικό σας πλαίσιο» και να δικαιολογήσετε οτιδήποτε, εδώ είναι μια φωτογραφία της Γκρατσιέλα Μπουρλά, η οποία εξοντώθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης σε ηλικία 17 ετών. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν φωτογραφίες των παππούδων μου και του θείου μου που επίσης δεν επέζησαν. Ακόμη αναρωτιέμαι πώς έμοιαζαν», πρόσθεσε, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία της θείας του που άφησε την τελευταία της πνοή ενώ ήταν ανήλικη.
Η κατάθεση των τριών προέδρων στο Κογκρέσο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ώστε μέσα σε λίγες ώρες συγκεντρώθηκαν 4.500 υπογραφές από φοιτητές και δωρητές του «UPenn», που ζητούσαν την αποπομπή της Κλοντίν Γκέι από το αξίωμα της προέδρου του Χάρβαρντ. Πάντως, η ίδια εμφανίστηκε την επομένη της κατάθεσης να μετανιώνει για τα λεγόμενά της.
Σε βίντεο που έδωσε η ίδια στη δημοσιότητα δηλώνει σε ήρεμο τόνο ότι ήταν λάθος της να προσεγγίσει το ζήτημα από τη νομική του πλευρά.
«Δεν επικέντρωσαν –όπως θα όφειλα– στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι μια σθεναρή στάση κατά των εκκλήσεων για γενοκτονία των Εβραίων είναι μια δήλωση ενάντια στις πιο βίαιες πράξεις που μπορεί να διαπράξει ένα ανθρώπινο ον», τόνισε εμφανώς μετανιωμένη.