Σούρβαλα, μπουλιστρίνα, κόλεντα: Αγνωστα έθιμα από την Ελλάδα που ζουν ακόμα στις γιορτές
Εθιμα και παραδόσεις που άντεξαν στον χρόνο
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 27/12/2023 | 11:11
Κάποια μοιάζουν με όσα γνωρίζουμε, κάποια δεν έχουν καμία σχέση! Ποια ήξερες από αυτά;
Στον Έβρο λένε τα τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς τα οποία λέγονται «Σούρβαλα-Σούρβαλα». Τα παιδιά βγαίνουν στις γειτονιές των χωριών του Έβρου, τραγουδώντας «Άγιους Βασίλης έριτι απού την Καισαρεία, απού την Καισαρεία, βαστάει πένα κι χαρτί, χαρτί κι καλαμάρι». Το βράδυ ομάδες νέων επισκέπτονταν όλα τα σπίτια του χωριού και εύχονταν υγεία και ευημερία στους νοικοκύρηδες.
Στην Ικαρία αυτό που διατηρείται έως και τις ημέρες μας, είναι το έθιμο του Άγιου Βασίλη. Γίνεται την Πρωτοχρονιά όπου μαζεύονται παρέες (μικροί μεγάλοι, άνδρες, γυναίκες) σε κάθε χωριό και λένε τα κάλαντα από σπίτι σε σπίτι.
Την Πρωτοχρονιά ποδαρικό στα σπίτια των χωριών, κυρίως στη Ρόδο και στην Κω, έκαναν, στα παλιά χρόνια, τα παιδιά παιρνοντας μία πέτρα την οποία τοποθετούσαν σε κάθε σπίτι για το ποδαρικό ή ένα ρόδι το οποίο έσπαγαν στην είσοδο της πόρτας για την αφθονία στο σπίτι και οι νοικοκυρές τους έδιναν την μπουλιστρίνα τους, που ήταν κυρίως γλυκά και σπανίως χρήματα.
Στην Κομοτηνή την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς από νωρίς οι γονείς ετοίμαζαν τα «κόλεντα», ένα είδος ξύλινου σφυριού με το οποίο γυρνούσαν τα παιδιά το απόγευμα, μόλις βασίλευε ο ήλιος, στα σπίτια χτυπώντας τις πόρτες και λέγοντας τα κάλαντα.