Έσωσε με το αίμα του 2,4 εκατ. παιδιά
Το «χρυσό» χέρι
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 8/1/2024 | 00:38
Η σημασία της αιμοδοσίας δεν χρειάζεται επιπλέον ανάλυση. Ειδικά στη χώρα μας όπου κάθε χρόνο οι ανάγκες καλύπτονται εκτάκτως με αγορά αίματος.
Όμως η ιστορία του Τζέιμς Χάρισον από την Αυστραλία είναι μοναδική και άξια αναφοράς, για το τι σημαίνει προσφορά προς τον συνάνθρωπο.
Στην Αυστραλία θεωρείται εθνικός ήρωας. Με τη θεωρητικά απλή πράξη της αιμοδοσίας κατάφερε και έσωσε 2,4 εκατ παιδιά.
Κι αυτό χάρη στη μοναδική ομάδα αίματός του 84χρονου πλέον άντρα, γνωστού και ως "ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι", το πλάσμα του οποίου περιέχει αντισώματα κατά της νόσου Rhesus, η οποία προκαλεί στα έμβρυα εγκεφαλικές βλάβες, ακόμα και θάνατο.
Στην ηλικία των 14 ετών χρειάστηκε να υποβληθεί σε δύσκολη επέμβαση και τότε χρειάστηκε αίμα. Από τότε υποσχέθηκε πως θα είναι για πάντα αιμοδότης.
Όμως στα 17 του έτη οι γιατροί βρήκαν ότι εκτός από την εξαιρετικά σπάνια ομάδα αίματος που διαθέτει, μόλις 50 άτομα γεννήθηκαν στην Αυστραλία με αυτή την ομάδα, τα αντισώματα του αίματός του μπορεί να θεραπεύσει μια νόσο που απειλεί πάνω από το 17% των γυναικών.
Με αυτά τα αντισώματα αναπτύχθηκε μετά από μελέτες και πειράματα το πρώτο εμβόλιο κατά της νόσου Rhesus, Anti-D, που προστατεύει τις εγκυμονούσες με ρέζους αρνητικό από το να παράγουν αντισώματα τα οποία μπορεί να σκοτώσουν το έμβρυο της τωρινής κύησής τους αλλά και όσων, ενδεχομένως, να ακολουθήσουν.
Και η ζωή του επέστρεψε το καλό που έκανε, αφού από αυτό το εμβόλιο σώθηκε η κόρη του και η εγγονή του.
Ο Τζέιμς Χάρισον έδινε αίμα για έξι ολόκληρες δεκαετίες, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να παρασκευαστούν 3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Anti-D. Για τη συνεισφορά η Αυστραλία τον τίμησε με το Μετάλλιο του Τάγματος, μια από τις μεγαλύτερες διακρίσεις της χώρας.
Ο ίδιος παραμένει ταπεινός και προσγειωμένος, αφού όπως ο ίδιος δηλώνει το μοναδικό ταλέντο που έχει είναι το αίμα του.