Η πρώτη συγγραφέας που έγραψε μυθιστόρημα παρέα με την τεχνητή νοημοσύνη
Νέα ερωτήματα περί ηθικής χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 21/1/2024 | 00:47
Η νικήτρια του πιο διάσημου λογοτεχνικού βραβείου της Ιαπωνίας έχει παραδεχτεί ότι περίπου το «πέντε τοις εκατό» του φουτουριστικού μυθιστορήματός της γράφτηκε από το ChatGPT, λέγοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη βοήθησε να ξεκλειδώσει τις δυνατότητές της.
Από το 2022 που κυκλοφόρησε το ChatGPT, ένα εύχρηστο chatbot τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να παραδώσει ένα δοκίμιο κατόπιν αιτήματος μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο σε μια σειρά τομέων -- συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων.
Το τελευταίο μυθιστόρημα της Rie Kudan, το "Tokyo-to Dojo-to" ("Sympathy Tower Tokyo"), το οποίο επαινείται από έναν κριτή για το ότι είναι "σχεδόν άψογο" και "καθολικά απολαυστικό", κέρδισε το βραβείο Akutagawa την Τετάρτη.
Διαδραματίζεται σε ένα φουτουριστικό Τόκιο με την ιστορία να περιστρέφεται γύρω από έναν πολυώροφο πύργο φυλακών και τη μισαλλοδοξία του αρχιτέκτονα του προς τους εγκληματίες, με το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης να επαναλαμβάνεται.
Η 33χρονη συγγραφέας παραδέχτηκε ανοιχτά ότι η τεχνητή νοημοσύνη επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και τη συγγραφική της διαδικασία. «Έκανα ενεργή χρήση τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT γράφοντας αυτό το βιβλίο», είπε σε τελετή μετά την ανακοίνωση του νικητή.
«Θα έλεγα ότι περίπου το πέντε τοις εκατό του βιβλίου ανέφερε κατά λέξη τις προτάσεις που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη».
Εκτός της δημιουργικής της δραστηριότητας, η Kudan είπε ότι παίζει συχνά με το AI, εκμυστηρεύοντας τις ενδόμυχες σκέψεις της για τις οποίες «δεν μπορώ ποτέ να μιλήσω σε κανέναν άλλο».
Οι απαντήσεις του ChatGPT ενέπνευσαν μερικές φορές τον διάλογο στο μυθιστόρημα, πρόσθεσε. Προχωρώντας, είπε ότι θέλει να διατηρήσει «καλές σχέσεις» με την τεχνητή νοημοσύνη και «να απελευθερώσει τη δημιουργικότητά μου» σε συνύπαρξη μαζί της.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι απόψεις διίστανται για την ανορθόδοξη προσέγγιση της Kudan στο γράψιμο, με τους σκεπτικιστές να το χαρακτηρίζουν ηθικά αμφισβητήσιμο και ότι δεν της αξίζει το βραβείο.