17 Κλωστές: Η αληθινή ιστορία πίσω από τη νέα σειρά
Η μαζική δολοφονία στα Κύθηρα του 1909
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 23/1/2024 | 01:20
Η νέα πολυδιαφημισμένη σειρά της Cosmote TV σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια, «17 Κλωστές», βασίζεται στο βιβλίο του Πάνου Δημάκη, ο οποίος είναι γνωστός στο ευρύ κοινό και ως το «Το Γεράκι» στο τηλεπαιχνίδι «The Chase», που με τη σειρά του βασίστηκε σε μια αληθινή ιστορία μαζικής δολοφονίας που συνέβη στα Κύθηρα.
Πρόκειται για μια συγκλονιστική ιστορία που στο τέλος βάφτηκε με αίμα. Αυτό συνέβη το 1909 στο χωριό Καλοκαιρινές στα Κύθηρα. Ο τσαγκάρης, Αντώνης Λ., ήταν ένας φιλήσυχος τσαγκάρης, φιλικός με όλους τους συγχωριανούς του στα Γερακιτιάνικα, που ήταν και ένας εξαίσιος λυράρης.
Ήταν τόσο καλό στη δουλειά του που πήγαιναν σε αυτόν για παραγγελίες από όλο το νησί. Μια μέρα όμως, μια γυναίκα πήγε να του παραγγείλει ένα ζευγάρι στιβάνια. Της είπε να έρθει να τα παραλάβει μια συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά όταν πήγε, αρνήθηκε να πληρώσει. Μετά από τη διαφωνία τους, του είπε να έρθει από το σπίτι της να τον πληρώσει.
Ο αθώος τσαγκάρης δεν κατάλαβε την παγίδα. Όσο περίμενε, εμφανίστηκε ο σύζυγος της γυναίκας και τον χτύπησε άσχημα. Αμέσως όμως εξαπλώθηκε η φήμη ότι ο τσαγκάρης παρενοχλούσε παντρεμένες γυναίκες. Ντροπιασμένος, έκλεισε το μαγαζί του και έφυγε για την Αθήνα.
Έπιασε δουλειά σε τσαγκαράδικο και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, κέρδισε τους πάντες με την καλοσύνη του και το ταλέντο του. Ωστόσο, οι ανταγωνιστές του δεν το έβλεπαν με καλό μάτι και του έβαλαν μερικά εργαλεία στην τσάντα του, λέγοντας πως τα έκλεψε. Το αφεντικό του, από τα Κύθηρα και αυτός, δεν έδωσε συνέχεια, αλλά τον απέλυσε αφήνοντας τον να φύγει. Ωστόσο, η γυναίκα του πήγε στην αστυνομία και ο τσαγκάρης πέρασε την πόρτα της φυλακής.
Μετά τον εγκλεισμό του, προσπάθησε να βρει δουλειά και πάλι αλλά τον έδιωξαν ξανά. Ήταν το τελειωτικό χτύπημα γι’ αυτόν και θέλησε να πάρει εκδίκηση από όλους όσους τον αδίκησαν. Το αλκοόλ και τα ναρκωτικά τον θόλωσαν ακόμα περισσότερο και επέστρεψε στα Κύθηρα.
Με ένα μαχαίρι στο χέρι και υπό την επήρεια ουσιών, πήγε σε λάθος χωριό, στις Καλοκαιρινές Κυθήρων, όπου εκείνη την ημέρα γινόταν μια βάφτιση. Μπήκε στην εκκλησία, χτύπησε τις καμπάνες και όταν οι χωριανοί έφτασαν, μαχαίρωσε και σκότωσε 15 συνολικά ανθρώπους. Όταν κατάλαβε για το μακελειό, ο παπάς πήρε το τουφέκι και τον πήρε στο κυνήγι, τραυματίζοντάς τον σοβαρά. Κατάφερε όμως να ξεφύγει και κρύφτηκε στην ταράτσα του σπιτιού του για ένα 24ωρο.
Οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν και στο δικαστήριο καταδικάστηκε σε θάνατο. Ωστόσο δεν εκτελέστηκε, με την ποινή του να μετατρέπεται σε ισόβια, για να αναλάβει τον ρόλο του δήμιου, όπως συνηθιζόταν με δολοφόνους. Στις φυλακές Ναυπλίου όπου και κατέληξε, μπήκε στην κορυφή της ιεραρχίας. Εκεί έκανε και την 16η δολοφονία του, σκοτώνοντας έναν Μανιάτη, πράξη που του έδωσε το προσωνύμιο «Καπετάν 16». Οι Μανιάτες όμως της φυλακής τον έβαλαν στο μάτι, ζητώντας εκδίκηση. Σε συνεννόηση με τον κουρέα των φυλακών, μια μέρα που πήγε να ξυριστεί, εκείνος του κάρφωσε το ξυράφι στο λαιμό.
Αυτή ήταν η ιστορία του τσαγκάρη και λυράρη που από την ήσυχη ζωή του έφτασε στη φυλακή και τη μαζική δολοφονία, με την κοινωνία να μην του φέρνεται σωστά και εκείνον να θέλει να εκδικηθεί με τον λάθος τρόπο.