Σε ποια χώρα αυξήθηκε η κατανάλωση αλκοόλ στις γυναίκες και μειώθηκε στους άντρες
Το μερίδιο των εβδομαδιαίων καταναλωτών ήταν 62,6% το 2000 και έπεσε στο 39% το 2021
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/1/2024 | 12:02
Οι Γάλλοι εξακολουθούν να καταναλώνουν πολύ αλκοόλ, αλλά λιγότερο από παλαιότερα, ενώ οι γυναίκες τείνουν να τους φτάνουν όταν πρόκειται για «υπερβολική περιστασιακή κατανάλωση», αποκαλύπτει μελέτη των υγειονομικών αρχών που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας στη Γαλλία, η οποία καλύπτει το 2021, οι μακροπρόθεσμες τάσεις αποκαλύπτουν «μια πολύ σημαντική πτώση της δηλωμένης ημερήσιας κατανάλωσης τις τελευταίες δεκαετίες», η οποία αντανακλάται στα στοιχεία των πωλήσεων. Εδώ και δεκαετίες, η εβδομαδιαία και ημερήσια κατανάλωση των Γάλλων μειώνεται.
Το μερίδιο των εβδομαδιαίων καταναλωτών, το οποίο ήταν 62,6% το 2000, ήταν μόνο 39% το 2021. Και το ποσοστό των ενηλίκων που κατανάλωναν αλκοόλ καθημερινά ανήλθε σε 8% το 2021 από 21,5% που ήταν το 2000, σύμφωνα με μελέτη η οποία βασίζεται σε δηλωμένα στοιχεία.
Καθοδηγούμενη από τη μείωση της κατανάλωσης κρασιού, η τάση είναι αποτέλεσμα των πολιτιστικών εξελίξεων και της εφαρμογής δημόσιων πολιτικών, όπως ο νόμος Εβάν του 1991 (Σ.τ.Σ: Από το όνομα του τότε υπουργού Υγείας της χώρας Κλοντ Εβάν. Ο νόμος απαγόρευε τη διαφήμιση προϊόντων καπνού και αλκοόλ στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο), εξηγεί η Γαλλική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας.
Όπως είχε ήδη παρατηρηθεί το 2017, η μέση κατανάλωση αλκοόλ εξακολουθεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την ηλικία. Έτσι, οι νεότεροι πίνουν λιγότερο συχνά, αλλά όταν το κάνουν, καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοολούχων ποτών από τους μεγαλύτερους.
Μια άλλη τάση «που παρατηρούμε εδώ και αρκετά χρόνια στη Γαλλία και στο εξωτερικό, είναι μια προσέγγιση στη συμπεριφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ραφαέλ Αντλέρ, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας.
Αυτό που φαίνεται να μειώνεται μεταξύ των νεαρών ανδρών- δηλαδή το φαινόμενο της «μεγάλης περιστασιακής κατανάλωσης οινοπνεύματος» (αλλιώς αποκαλούμενο «υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ») και το οποίο ορίζεται από την κατανάλωση τουλάχιστον 6 ποτηριών αλκοόλ σε μία μόνο περίπτωση - τείνει να αυξάνεται ιδιαίτερα στις γυναίκες άνω των 35 ετών.
Διάφορες υποθέσεις έχουν διατυπωθεί για να εξηγήσουν αυτές τις εξελίξεις: η αύξηση του ποσοστού των γυναικών που συμμετέχουν στην αγορά εργασίας ή η αύξηση της ηλικίας στον πρώτο γάμο ή ακόμη και το μάρκετινγκ της βιομηχανίας οινοπνευματωδών ποτών με στόχο τη γυναίκα.
Η κατανάλωση αλκοόλ ευθύνεται για περίπου 41.000 θανάτους ετησίως και είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για πρόωρο θάνατο, υπογραμμίζει η υπηρεσία Υγείας, αλλά η Γαλλία «δεν διαθέτει εθνικό σχέδιο καταπολέμησης».