Πού οφείλεται η έξαρση της εγκληματικότητας στα ανήλικα
Οι ρίζες του προβλήματος
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 30/1/2024 | 09:30
Απαντά η Ολγα Χατζέλη, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια.
"Όσον αφορά την αύξηση της εγκληματικότητας στα ανήλικα παιδιά νομίζω ότι ένας από τους βασικότερους λόγους αύξησης της είναι η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα την δεδομένη χρονική περίοδο. Γενικότερα παρατηρείται έξαρση της εγκληματικότητας σε περιόδους οικονομικής ένδειας" λέει η Ολγα Χατζέλη,Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια.
"Τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι ενήλικες την έννοια του σωστού και του λάθους όπως και του δικαίου και του αδίκου και σε περιπτώσεις όπου οι γονείς είτε εργάζονται πολύ και αδυνατούν να επενδύσουν χρόνο στα παιδιά τους για να διευκρινίσουμε αυτές τις έννοιες είτε αδιαφορούν γι’ αυτό έχουμε περιπτώσεις παραβατικότητας ανηλίκων.
Επιπλέον ένα παιδί το οποίο μεγαλώνει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας είναι πολύ πιθανό να σκεφτεί ως άμεση λύση την κλοπή για παράδειγμα".
Οι ρίζες του προβλήματος βρίσκονται στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η οικογένεια του κάθε παιδιού
Τώρα αν μιλάμε για περιπτώσεις βίας μεταξύ ενηλίκων εκεί θα πρέπει να ψάξουμε τις ρίζες του προβλήματος στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η οικογένεια του κάθε παιδιού. Αν για παράδειγμα οι φωνές και κακοποίηση είναι καθημερινότητα για έναν ανήλικο το πιο πιθανό είναι να εκδηλώσει μία παρόμοια συμπεριφορά. Βέβαια σε αυτό θα ήθελα να βάλουμε μία παρένθεση και να πούμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις ανηλίκων με διάφορες διαταραχές προσωπικότητας ή αλλα ψυχιατρικά ζητήματα τα οποία είτε δεν έχουν αναγνωριστεί την οικογένεια είτε παλεύουν να καταπολεμήσουν και δεν θα πρέπει πάντα να επιρρίπτουμε ευθύνες αυστηρά και μόνο στους γονείς.
Η συμπεριφορά ενός ανήλικου επηρεάζεται από ένα σύστημα που περιλαμβάνει τους γονείς, το σχολείο λοιπούς συγγενείς και φίλους καθώς και τα υπόλοιπα περιβάλλοντος τα οποία βρίσκεται ένα παιδί.
Το κράτος καλό θα ήταν εστιάσει στις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών αυτών και της οικογένειας τους και όχι στον εκφοβισμό και την ιδρυματοποίηση των ανήλικων φυλακίζοντας τους, γεγονός που περισσότερο δείχνει να εξαγριώνει και να χειροτερεύει την κατάσταση ενός παιδιού βγαίνοντας από μία φυλακή ανηλίκων παρά να το σωφρονίζει. Η κοινωνική εργασία θα μπορούσε να αποτελεί μία εναλλακτική ποινή για τα παιδιά αυτά.
Χατζέλη Όλγα - Δικαστική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, Αριστοτέλους 21, Θεσσαλονίκη