Ανθρώπινες πατημασιές 90.000 ετών βρέθηκαν σε παραλία στο Μαρόκο
Από τα παλαιότερα και πιο καλά διατηρημένα αρχαία ίχνη
Δημοσίευση 30/1/2024 | 11:50
Επιστήμονες ανακάλυψαν ορισμένα από τα πιο καλά διατηρημένα και αρχαιότερα ίχνη από ανθρώπινες πατημασιές, σε μία παραλία στο Μαρόκο.
Οι ερευνητές εντόπισαν τις πατημασιές κοντά στο βόρειο άκρο της Βόρειας Αφρικής το 2022, ενώ μελετούσαν ογκόλιθους σε μια κοντινή παραλία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 23 Ιανουαρίου 2024 στο περιοδικό Scientific Reports.
«Εν μέσω παλίρροιας, είπα στην ομάδα μου ότι πρέπει να πάμε βόρεια για να εξερευνήσουμε μια άλλη παραλία», είπε στο Live Science ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Mouncef Sedrati, αναπληρωτής καθηγητής παράκτιας δυναμικής και γεωμορφολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Βρετάνης στη Γαλλία. «Με έκπληξη βρήκαμε την πρώτη πατημασιά. Στην αρχή, δεν ήμασταν πεισμένοι ότι επρόκειτο για ανθρώπινο ίχνος, αλλά μετά βρήκαμε περισσότερα».
Πρόκειται για την πρώτη τοποθεσία της Βόρειας Αφρικής στην οποία ανακαλύπτονται αρχαίες πατημασιές. Συνολικά βρέθηκαν δύο μονοπάτια που περιείχαν 85 ανθρώπινα ίχνη από ομάδα περίπου πέντε ανθρώπων Homo Sapiens.
Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε το φαινόμενο της φωταύγειας για να καθορίσει την ηλικία των ιχνών. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της και με βάση την ηλικία των λεπτών κόκκων χαλαζία στην άμμο, την κλίση της παραλίας κ.α. διαπίστωσε ότι μία ομάδα ανθρώπων περπάτησε στην παραλία πριν από περίπου 90.000 χρόνια, δημιουργώντας δύο μονοπάτια. Το γεγονός έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της Πλειόκαινου Εποχής, γνωστή και ως η τελευταία εποχή των παγετώνων, η οποία τελείωσε πριν από περίπου 11.700 χρόνια.
«Πήραμε μετρήσεις επί τόπου για να προσδιορίσουμε το μήκος και το βάθος των πατημασιών, είπε ο Sedrati. «Με βάση την πίεση του ποδιού και το μέγεθος των ποδιών, μπορέσαμε να προσδιορίσουμε την κατά προσέγγιση ηλικία των ατόμων, η οποία περιελάμβανε παιδιά, εφήβους και ενήλικες».
Οι ερευνητές αποδίδουν την εξαιρετική διατήρηση των αρχαίων πατημασιών σε μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της διάταξης της παραλίας και της μεγάλης απόστασης των παλιρροιών, σύμφωνα με τη μελέτη.