Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά για την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία
Ποια είναι τα νέα δεδομένα
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/2/2024 | 02:16
Η δεύτερη επέτειος του πολέμου στην Ουκρανία πλησιάζει. Κι ενώ όλον αυτόν τον καιρό η ρωσική εισβολή επιμένει και η Ουκρανία αντιστέκεται, τα πράγματα δεν φαίνεται να πάνε καλά για την τελευταία.
Η περσινή αντεπίθεση αν και στην αρχή έφερε ελπίδες, δεν πέτυχε κάτι το σημαντικό. Και τώρα η Ουκρανία βλέπει ότι η βοήθεια που έπαιρνε από συμμάχους σιγά – σιγά απομακρύνεται, ενώ τα στρατεύματά της έχουν ελλείψεις και σε έμψυχο δυναμικό αλλά και σε οπλισμό.
Πρόσφατα ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι αντικατέστησε τον ανώτερο διοικητή Βαλέρι Ζαλούζνι, για διαφωνίες στη στρατηγική, κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχει και σύμπνοια στα υψηλά κλιμάκια.
Αλλά αυτό που τη βασανίζει περισσότερο είναι η μείωση της διεθνούς βοήθειας. Σε ανύποπτο χρόνο άλλωστε, οι Ουκρανοί είχαν παραδεχτεί ότι δεν μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο χωρίς τη βοήθεια της Ουάσιγκτον.
Εκεί, πριν λίγες ημέρες, η Γερουσία ενέκρινε το πακέτο των 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως έκτακτη αμυντική βοήθεια, αλλά αυτό θα πρέπει να εγκριθεί και από την Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πολύ πιθανό να το μπλοκάρουν.
Εντωμεταξύ, όπως ανέφερε το Bloomberg, οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι αναγκασμένοι να μειώσουν τη χρήση πυρομαχικών τους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε ορισμένα σημεία της πρώτης γραμμής τα πυρομαχικά να είναι 3 προς 1 σε σχέση με αυτά των Ρώσων. Τα όπλα που προμηθεύονται από τις ΗΠΑ, δεν χρησιμοποιούνται εδώ και μήνες στο Μπαχμούτ, λόγω ελλείψεων στις οβίδες.
Ο Ζελένσκι με τον Ζαλούζνι διαφώνησαν για τον αριθμό των ατόμων που στρατολογούνται, με τον πρώην αρχηγό του στρατού να επιμένει στην αύξηση και τον Ζελένσκι να φοβάται πως μια τέτοια απόφαση θα πλήξει κι άλλο το ήδη εύθραυστο ηθικό της χώρας. Ωστόσο ο αρχηγός του στρατού ήταν πολύ δημοφιλής στις τάξεις του. «Δεν είμαι σίγουρος πώς ο διορισμός κάποιου νέου λύνει κάποιο από αυτά τα μεγάλα ερωτήματα σχετικά με την κινητοποίηση και ποια πρέπει να είναι η ουκρανική στρατηγική», δήλωσε ο Ryan Evans, ο εκδότης του War on the Rocks.
Ένας διοικητής τάγματος στην πρώτη γραμμή δήλωσε πρόσφατα, ότι προσπαθούσε να συγκρατήσει τις ρωσικές επιθέσεις με 40 άνδρες, ενώ χρειάζονται 200. Όλα αυτά την ώρα που οι ρωσικές επιθέσεις είναι περισσότερες και πιο δύσκολο να αποκρουστούν με αυτά τα δεδομένα, ειδικά στην περιφέρεια του Ντόνετσκ.
Η Ρωσία βέβαια έχει κι αυτή απώλειες και έχει τα δικά της προβλήματα με την συγκέντρωση όπλων. Η διαφορά είναι όμως ότι η Ρωσία, έχει μεγαλύτερη οικονομία και πληθυσμό και θα «αισθανθεί» τις απώλειες πιο μακροπρόθεσμα. Έχει αυξήσει την παραγωγή όπλων και έχει προμηθευτεί drones από το Ιράν και πυρομαχικά από τη Βόρεια Κορέα. Επίσης, έχει εν μέρει αντικαταστήσει τα στρατεύματά της.
Η Ουκρανία δυσκολεύεται να παράξει όπλα για τις ανάγκες της και για να καλύψει το έλλειμμα από τις ΗΠΑ, με τον Ζελένσκι να βρίσκει διέξοδο μόνο στην αύξηση της παραγωγή drones. Πράγματι, αυτός είναι ο στόχος μέσα στο 2024, που μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στην Ουκρανία,
Αλλά τα πράγματα στην πρώτη γραμμή εξακολουθούν να μην είναι καθόλου καλά. Ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ είπε στους Fianacial Times: «Είναι μια απελπιστική κατάσταση στην πρώτη γραμμή για τους Ουκρανούς, πολύ χειρότερη από ό,τι αφήνουν να εννοηθεί».
Αν και τα πράγματα δείχνουν καλύτερα στην Μαύρη Θάλασσα απ’ ότι στην ξηρά, με σημαντικά χτυπήματα των Ουκρανών στον ρωσικό στόλο, ο Πούτιν φαίνεται να έχει ακμαιότατο ηθικό, ειδικά με την προοπτική μιας νίκης του Ντόναλντ Τραμπ, με την πιθανότητα οι ΗΠΑ να σταματήσουν τη βοήθεια στην Ουκρανία εντελώς, να προσφέρει «έναν δρόμο προς τη νίκη για τον Πούτιν τώρα, που δεν υπήρχε για πολύ καιρό» είπε ο στρατιωτικός αναλυτής Πάτρικ Μπούρι, από το Πανεπιστήμιο του Bath.