Οι κινήσεις του Πούτιν μετά τον θάνατο του Ναβάλνι ‑ «Το σκοτάδι τώρα άρχισε»
«Όσο περισσότερη ατιμωρησία έχει ο Πούτιν τόσο πιο επιθετικός γίνεται αναπόφευκτα»
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/2/2024 | 10:38
Με την Ουκρανία να υποχωρεί και τις δυτικές κυρώσεις να έχουν μικρό αντίκτυπο, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν γίνεται πιο τολμηρός και μπορεί να προχωρήσει σε πιο απερίσκεπτες κινήσεις, όπως αναλύει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Ο ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε με χαμόγελο και ασυνήθιστα ευδιάθετος την Παρασκευή, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς επαινούσε εργάτες και αστειευόταν με δημοσιογράφους σε μια βιομηχανική μονάδα στην πόλη Τσελιάμπινσκ των Ουραλίων.
Η αυτοπεποίθηση του Πούτιν ήταν αδιαμφισβήτητη, ενώ κερδίζει και έδαφος στον πόλεμο με την Ουκρανία.
Η Guardian για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι και τις επόμενες κινήσεις του Πούτιν
Ο κόσμος μπορεί να μη μάθει ποτέ τι ακριβώς συνέβη την ημέρα του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι σε μια απομακρυσμένη φυλακή της Ρωσίας. Από την Κυριακή, στην οικογένειά του δεν έχει ακόμη επιτραπεί να δει τη σορό του. Ο Ναβάλνι πέρασε χρόνια, υπομένοντας μερικές από τις χειρότερες υπερβολές του ρωσικού σωφρονιστικού συστήματος. Οι ποινικές αποικίες της χώρας είναι διαβόητες για τις ζοφερές τους συνθήκες και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είχε μια ιδιαίτερα σκληρή μεταχείριση. Όποιες κι αν είναι οι συνθήκες του θανάτου του, τα χρόνια κακομεταχείρισης στηρίζουν την ευρέως διαδεδομένη άποψη των υποστηρικτών του Ναβάλνι ότι το Κρεμλίνο ήταν υπεύθυνο για το τέλος του.
«Ο Πούτιν σκότωσε τον Αλεξέι Ναβάλνι», είπε ο Γκεόργκι Αλμπούροφ, σύμμαχος του Ναβάλνι και ερευνητής του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς. «Το πώς ακριβώς το έκανε σίγουρα θα αποκαλυφθεί». Οι ηγέτες σε όλη τη Δύση επανέλαβαν την άποψη του Αλμπούροφ, ρίχνοντας την ευθύνη για τον θάνατο του Ναβάλνι ευθέως στον ρώσο πρόεδρο. «Μην κάνετε λάθος: ο Πούτιν είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του Ναβάλνι. Ο Πούτιν είναι υπεύθυνος», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Ωστόσο, αυτές οι δηλώσεις δεν είναι πολύ πιθανό να πτοήσουν το Κρεμλίνο, σύμφωνα με την Guardian.
Όντας, ήδη, καταζητούμενος μετά την απόφαση του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου που τον κατηγορεί για την απαγωγή Ουκρανών, ο Πούτιν έχει σταματήσει εδώ και καιρό να ζητά την έγκριση της Δύσης για οτιδήποτε. Όπως το βλέπει το Κρεμλίνο, ο Πούτιν συνεχίζει να κρατάει τα ηνία της Ρωσίας.
Ο θάνατος του Ναβάλνι έχει προκαλέσει ένα καταστροφικό πλήγμα στην ήδη κατακερματισμένη αντιπολίτευση της χώρας. Ο έλεγχος του Πούτιν στην εσωτερική πολιτική φαίνεται πλέον απόλυτος. Μετά τις εκλογές του επόμενου μήνα θα στεφθεί για άλλη μια εξαετή θητεία πρόεδρος, ξεπερνώντας έτσι σε διάρκεια ακόμα και τη θητεία του σοβιετικού δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν. Ο Πούτιν είναι επικεφαλής για 24 χρόνια μέχρι στιγμής, ενώ ο Στάλιν πέθανε το 1953 έπειτα από 29 χρόνια διακυβέρνησης.
Καθώς πλησιάζει η δεύτερη επέτειος της εισβολής του Πούτιν, η Ουκρανία στερείται ζωτικής σημασίας βοήθεια και φαίνονται ρωγμές στο ηθικό της. Το Σάββατο ο στρατός της Ουκρανίας αναγκάστηκε να υποχωρήσει από την Αβντίιβκα (Avdiivka), μια ουκρανική πόλη-«κλειδί» του Ντονιέτσκ (της γραμμής του μετώπου). Η απόφαση αυτή έπληξε στρατιωτικά το Κίεβο και έδωσε το… πάνω χέρι του πολέμου στον Πούτιν.
Μακροπρόθεσμα, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν έχει ακόμη σχολιάσει τον θάνατο του Ναβάλνι, έχει πραγματικές πιθανότητες να γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, κάτι που θα μπορούσε να δώσει το ελεύθερο στον Πούτιν όσον αφορά την Ουκρανία και όχι μόνο. Το σχέδιο της Δύσης να απομονώσει τον Πούτιν και τη χώρα του και να επιβάλει παγκόσμιες κυρώσεις, που θα ακρωτηρίαζαν τη ρωσική οικονομία, δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο Πούτιν έχει αποκτήσει νέους συμμάχους και έχει φλερτάρει τον παγκόσμιο νότο, τυγχάνοντας μεγάλης υποδοχής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, κάποτε ένθερμους δυτικούς συμμάχους.
Ο Μπάιντεν την Παρασκευή έσπευσε να παραδεχτεί ότι μετά τον θάνατο του Ναβάλνι θα ήταν δύσκολο να επιφέρει τις καταστροφικές συνέπειες στη Ρωσία, τις οποίες είχε υποσχεθεί το 2021. «Σκεφτόμαστε τι άλλο θα μπορούσε να γίνει», είπε ο Μπάιντεν. Αυτή η διστακτικότητα είναι πιθανό να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση/σιγουριά του Πούτιν. «Όσο περισσότερη ατιμωρησία έχει ο Πούτιν τόσο πιο επιθετικός γίνεται αναπόφευκτα», είπε ο Μπορίς Μποντάρεφ, πρώην ανώτερος ρώσος διπλωμάτης καριέρας, που αυτομόλησε από το Κρεμλίνο μετά την έναρξη του πολέμου το 2022. «Έχοντας καταστρέψει την αντιπολίτευση στο εσωτερικό, θα επικεντρωθεί σε αυτούς που τολμούν να μιλήσουν στο εξωτερικό», προειδοποίησε ο Μποντάρεφ. Αυτή η διάθεση φαίνεται να είναι… μεταδοτική μεταξύ των συμμάχων του Πούτιν.
«Η Ρωσία δεν χρωστάει τίποτα σε κανέναν – ας ξεκινήσουμε από εκεί», έγραψε η Μαργαρίτα Σιμονιάν, επικεφαλής του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού RT, σχολιάζοντας τη δήλωση του ΝΑΤΟ ότι ο Πούτιν έχει «σοβαρά ερωτήματα να απαντήσει» σχετικά με τον θάνατο του Ναβάλνι. Η Σιμονιάν, φαινομενικά αδιάφορη, συνέχισε λέγοντας ότι πέντε άτομα, που είχαν βρεθεί στο στόχαστρο των ερευνών του Ναβάλνι για διαφθορά, την έχουν ήδη καλέσει σε γιορτές για τον θάνατό του! Μετά τη δολοφονία του Ναβάλνι, πολλοί φοβούνται για το τι θα ακολουθήσει.
«Χωρίς έλεγχο της… ικανότητάς του να κάνει μοιραία λάθη, ένας ηλικιωμένος ρώσος ηγεμόνας, περιτριγυρισμένος από συκοφάντες, μπορεί να προχωρήσει σε πιο απερίσκεπτες κινήσεις τα επόμενα χρόνια από οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι τώρα», έγραψε ο Alexander Gabuev, διευθυντής του Carnegie Russia Eurasia Center. Παράλληλα, ο εξέχων ρώσος κοινωνιολόγος, Γκρεγκ Γιούντιν, το έθεσε πιο ζοφερά: «Στη Ρωσία τους αρέσει να λένε ότι είναι πιο σκοτεινά πριν την αυγή. Νομίζω ότι είναι αλήθεια – απλώς δεν γνωρίζουμε ακόμα το πραγματικό σκότος. Φαίνεται ότι μόλις αρχίζει να νυχτώνει… Ο ήλιος έφυγε».