Η οικογένεια της Κορίνθου δηλώνει ότι ζει όπως οι Αμις: Tι σημαίνει πρακτικά αυτό
Η μητέρα της οικογένειας δήλωσε ότι αρνούνται την τεχνολογία και ζουν όπως οι Αμις.
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 20/2/2024 | 00:00
Tις τελευταίες μέρες η υπόθεση των Παλαιοχριστιανών της Κορίνθου έχει προκαλέσει σάλο και συζητήσεις.
Η μητέρα της οικογένειας δήλωσε ότι αρνούνται την τεχνολογία και ζουν όπως οι Άμις. Είναι όλοι μεταξύ τους «αδελφοί», όπως λένε, δεν θέλουν να αποκαλούνται Έλληνες, αυτοπροσδιορίζονται ως Παλαιοχριστιανοί της Ρωμανίας.
Για τους Αμις ίσως να έχετε ακουστά. Γενικά είναι συντηρητικοί Χριστιανοί και γνωστοί για απλή διαβίωση, απλή ενδυμασία και απροθυμία να υιοθετήσουν πολλές ανέσεις της σύγχρονης τεχνολογίας.
Η υποταγή στο θέλημα του Θεού και ο αντιατομικισμός των Άμις είναι ο λόγος για τον οποίο απορρίπτουν τεχνολογίες που θα διευκόλυναν την ατομική εργασία και την εξάρτηση που έχει το κάθε άτομο από την κοινότητα. Είναι διάσημοι μεταξύ άλλων για την καλή οργάνωση της κοινότητάς τους αφού πρέπει να εχουν εναλλακτικές για κάθε έλλειψη λόγω της απουσίας της τεχνολογίας.
Φυσικά η "ελληνική βερσιόν" που βλέπουμε στην Κόρινθο κάθε άλλο παρά οργανωμένη είναι.
Το κίνημα ξεκίνησε το 1525 όταν ο Κόνραντ Γκρέμπελ και ο Γκέοργκ Μπλάουροκ αλληλοβαφτίστηκαν και στη συνέχεια βάφτισαν την υπόλοιπη ομάδα, επειδή θεώρησαν άκυρο το βάπτισμα των παιδιών. Αυτό το αναβαπτιστικό κίνημα σύντομα ονομάστηκε Ελβετική Αδελφότητα, έπειτα ονομάστηκε όνομα Μεννονίτες και τέλος Άμις.
Η απόκτηση παιδιών, η ανατροφή τους και η κοινωνικοποίηση με γείτονες και συγγενείς είναι σημαντικές λειτουργίες της οικογένειας στην κουλτούρα των Άμις. Οι Άμιςπιστεύουν ότι οι μεγάλες οικογένειες είναι μια ευλογία από τον Θεό.
Η οικογένεια έχει εξουσία πάνω στο άτομο σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Μια εκκλησιαστική συνοικία μετριέται με τον αριθμό των οικογενειών (νοικοκυριά), παρά με τον αριθμό των βαπτισμένων.
Οι οικογένειες φιλοξενούν εκ περιτροπής τη διεβδομαδιαία υπηρεσία κηρύγματος. Οι γονείς είναι υπόλογοι στον Κύριο για την πνευματική ευημερία των παιδιών τους.
Οι γυναίκες έχουν διαφορετικές δουλειές από τους άνδρες και οι δουλειές μέσα στο σπίτι συνήθως χωρίζονται ανά φύλο. Η επίσημη εκπαίδευση τελειώνει μετά την όγδοη τάξη, μετά την οποία τα παιδιά εκπαιδεύονται για τις ενήλικες εργασίες τους. Τα αγόρια εργάζονται με τον πατέρα στα χωράφια, στον αχυρώνα και γύρω από τα κτίρια. Tα κορίτσια εργάζονται μέσα στο σπίτι και στον κήπο, δίπλα στη μητέρα...
Γιατί όμως η οικογένεια λέει πως "κατάγεται από τους Παλαιοχριστιανούς της Ρωμανίας"
Το όνομα Ρωμανία σημαίνει «Χώρα των Ρωμαίων» και αποτελεί ενδώνυμο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και λογικά για αυτό τον επιλέγει η παλαιοχριστιανική κοινότητα της Κορινθίας, τα μέλη της οποίας λένε ότι δεν αισθάνονται Έλληνες.