Η Κινεζική Πρωτοχρονιά φέρνει στο νου εικόνες δράκων που χορεύουν και αναμμένων φαναριών με κόκκινο χρώμα. Πάντως όπως και να έχει, τα καλά μαντάτα της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς, είναι ένα οικείο συναίσθημα.
Ωστόσο, ενώ το κινεζικό νέο έτος είναι ένα σεληνιακό νέο έτος, η ιστορία του σεληνιακού νέου έτους και οι διάφοροι εορτασμοί του είναι πολύ πιο περίπλοκα θέματα. Όλοι οι εορτασμοί της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς είναι εορτασμοί του Σεληνιακού Νέου Έτους, αλλά σίγουρα δεν είναι όλοι οι εορτασμοί της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς παραδοσιακά κινεζικές.
Το σεληνιακό ημερολόγιο βασίζεται στους κύκλους της σελήνης, επομένως η ημερομηνία του κινεζικού νέου έτους και οι εορτασμοί του αλλάζουν κάθε χρόνο. Φέτος έπεσε στις 10 Φεβρουαρίου και συνήθως πέφτει ανάμεσα στις 21 Ιανουαρίου και 19 Φεβρουαρίου. Η Κίνα άργησε σχετικά να υιοθετήσει το Γρηγοριανό ημερολόγιο, αλλάζοντας επίσημα το 1912 (αν και δεν το χρησιμοποιούσε ουσιαστικά μέχρι το 1929), αλλά το σεληνιακό ημερολόγιο είναι πιο σημαντικό σε πνευματικό και πολιτιστικό επίπεδο. Όλες οι παραδοσιακές αργίες προέρχονται από το σεληνιακό ημερολόγιο, όπως το χειμερινό ηλιοστάσιο, και εξακολουθούν να γιορτάζονται στην Κίνα. Επίσης, πολλοί άνθρωποι στην Κίνα εξακολουθούν να υπολογίζουν την ηλικία και τα γενέθλιά τους με το σεληνιακό ημερολόγιο.
Σίγουρα η πιο γνωστή γιορτή του Σεληνιακού Νέου Έτους προέρχεται από την Κίνα. Αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια η προέλευσή του, ο εορτασμός του νέου έτους στην Κίνα ξεκίνησε κάπου γύρω στον 14ο αιώνα π.Χ., όταν εισήχθη ένα ηλιακό ημερολόγιο που δημιουργήθηκε γύρω από τα ηλιοστάσια. Με αυτό, οι Κινέζοι άρχισαν να χρησιμοποιούν σεληνιακά και ηλιακά ημερολόγια ταυτόχρονα. Η αγροτική κοινωνία, ωστόσο, γνώριζε ότι η συγκομιδή κάθε έτους περνούσε από τους ίδιους κύκλους κάθε χρόνο, και η νέα χρονιά συγκομιδής άρχισε να γιορτάζεται κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Σανγκ. Μόνο πολύ αργότερα, κατά τη διάρκεια του 2ου αιώνα π.Χ., ο αυτοκράτορας Γουντι της δυναστείας Χαν καθόρισε τον εορτασμό να είναι την πρώτη ημέρα του πρώτου μήνα του σεληνιακού ημερολογίου.
Η Κινεζική Πρωτοχρονιά δεν είναι η μόνη γιορτή που βασίζεται στο Σεληνιακό Νέο Έτος. Υπάρχουν εορτασμοί του Σεληνιακού Νέου Έτους στην Κορέα, το Βιετνάμ, το Λάος, τη Σιγκαπούρη κ.α. Στην πραγματικότητα, το Σίδνεϊ της Αυστραλίας μετονόμασε τους εορτασμούς του από "Κινέζική" σε "Φεστιβάλ Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς" το 2019, προκειμένου να συμπεριλάβουν περισσότερο τους πολυάριθμους ασιατικούς πολιτισμούς που γιορτάζουν με σεληνιακό ημερολόγιο.