E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κύπρος: Αποσύρθηκε βιβλίο από νηπιαγωγείο επειδή «προκαλεί» ‑ Tι απαντά το υπουργείο Παιδείας

Τι απαντούν οι εκδόσεις Διόπτρα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/2/2024 | 09:47

Κύπρος: Αποσύρθηκε βιβλίο από νηπιαγωγείο επειδή «προκαλεί» ‑ Tι απαντά το υπουργείο Παιδείας

Το παιδικό βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη που μιλά για τα διαφορετικά είδη οικογένειας που υπάρχουν γύρω μας και προκάλεσε αντιδράσεις

Την απόσυρση ενός παιδικού βιβλίου από νηπιαγωγείο της Κύπρου επειδή «προκαλεί» και προσβάλλει «τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας», σύμφωνα με τις καταγγελίες γονέων, αποφάσισε η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας της χώρας, προκαλώντας την αντίδραση των εκδόσεων Διόπτρα, που επισημαίνουν ότι το βιβλίο «προκαλεί να μην βιώσει κανένα παιδί την περιθωριοποίηση, την απόρριψη, τον εκφοβισμό επειδή η οικογένειά του δεν μοιάζει με υπόλοιπες».

Όλα ξεκίνησαν όταν μια ομάδα, που ονομάζεται Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών έκαναν διαμαρτυρία στο Κυπριακό υπουργείο Παιδείας, ζητώντας την απόσυρση του βιβλίου «Οικογένεια είναι»… της Κατρίνας Τσάνταλη, που κυκλοφόρησε το 2020 και μιλά για τα διαφορετικά είδη οικογένειας.

Το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, με ανακοίνωση που εξέδωσε διευκρινίζει πως δεν έδωσε οδηγίες για απόσυρση κανενός βιβλίου από νηπιαγωγείο, όπως ισχυρίζεται ο εκδοτικός οίκος «Διόπτρα». Πρόκειται για το παραμύθι της Κατρίνας Τσάνταλη με εικονογράφηση Κώστα Θεοχάρη που αναφέρεται στις διαφορετικές μορφές οικογένειας, όπως αυτές με δύο πατεράδες ή με δύο μαμάδες.

Ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου αναφέρει πως δεν απέσυρε κανένα βιβλίο, μετά από διαμαρτυρία γονέα για το περιεχόμενο του.

Σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ, το Υπουργείο απαντά στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν «προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου/ενδιαφερόμενης και προς αποκατάσταση της αλήθειας και αποφυγή δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων», σημειώνοντας ότι “δεν απέσυρε κανένα βιβλίο!”.

Προσθέτει ότι το εν λόγω παραμύθι είχε αγοραστεί για τη βιβλιοθήκη του νηπιαγωγείου από τον Σύνδεσμο Γονέων του σχολείου και οι ίδιοι αποφάσισαν να το αποσύρουν.

Λέει ακόμη ότι το υπουργείο έχει ξεκάθαρη παιδαγωγική άποψη, την οποία δήλωσε πρόσφατα στην περίπτωση του βίντεο με τον Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο που χρησιμοποιήθηκε σε σχολική τάξη. “Οι εκπαιδευτικοί είναι υπεύθυνοι να ακολουθούν το Αναλυτικό Πρόγραμμα του κάθε μαθήματος και σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να αξιοποιούν ελεύθερα υλικό για αμφιλεγόμενα ζητήματα ακολουθώντας προσεκτικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις”, αναφέρει.

Όλα ξεκίνησαν όταν μια ομάδα, που ονομάζεται Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών έκαναν διαμαρτυρία στο Κυπριακό υπουργείο Παιδείας, ζητώντας την απόσυρση του βιβλίου «Οικογένεια είναι»… της Κατρίνας Τσάνταλη, που κυκλοφόρησε το 2020 και μιλά για τα διαφορετικά είδη οικογένειας.

«Αυτές οι εικόνες, πρωτίστως προσβάλλουν τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας, το κάθε τι φυσιολογικό και παραπέμπουν σε ψυχανώμαλους ανθρώπους, που ακολουθούν κατά πόδας τα δυτικά πρότυπα», ανέφερε στη διαμαρτυρία του το Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών, προσθέτοντας ότι οι εικόνες του βιβλίου «το μόνο που μπορεί να επιφέρουν στα παιδιά και δη του νηπιαγωγείου, είναι σύγχυση ταυτότητας».

«Το βιβλίο προκαλεί, έχει αποσυρθεί»

Ο Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Μάριος Στυλιανίδης επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ότι το βιβλίο αποσύρθηκε από το νηπιαγωγείο της Κύπρου όπου δόθηκε, στο πλαίσιο δωρεάς 50 βιβλίων πέρυσι από τον Σύνδεσμο γονέων.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, το σχολείο «δεν έψαξε καλά τα βιβλία μήπως είχε κάτι το οποίο μπορούσε να αποφευχθεί, το έδωσαν και όταν υπήρξε διαμαρτυρία το αφαίρεσαν. Όμως τα σχολεία έχουν δικαίωμα είτε να αγοράζουν είτε να χρησιμοποιούν τέτοια βιβλία είτε επιλέγοντας από τον κατάλογο που εγκρίνει ο Διευθυντής Δημοτικής και είναι αναρτημένος στο διαδίκτυο ή από κατάλογο που εγκρίνει ο διδασκαλικός σύλλογος», ωστόσο πολλά σχολεία αγοράζουν βιβλία για να ενισχύσουν τη βιβλιοθήκη τους.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η δωρεά δεν έχει κάτι το μεμπτό, ωστόσο για το συγκεκριμένο βιβλίο υπήρξε αντίδραση από μητέρα και το σχολείο το απέσυρε. «Το μεμπτό είναι εκεί όπου επιλέγονται κάποια βιβλία, τα οποία προκαλούν. Φαίνεται ότι αυτό το βιβλίο προκαλεί. Έχει αποσυρθεί», κατέληξε.

Η απάντηση των εκδόσεων Διόπτρα

Για το ζήτημα υπήρξε τοποθέτηση των εκδόσεων Διόπτρα, που εκφράζουν τη λύπη αλλά και την απογοήτευσή τους για τον χαρακτηρισμό του «ανήθικου» που προσδόθηκε στο βιβλίο.

«Με λύπη και απογοήτευση διαβάσαμε πως μια ομάδα στην Κύπρο χαρακτήρισε «ανήθικο» το παιδικό βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη «Οικογένεια είναι…», που κυκλοφόρησε το 2020 και μιλάει για τα διαφορετικά είδη οικογένειας που υπάρχουν παντού γύρω μας», αναφέρουν οι εκδόσεις, που παραθέτουν και μέρος της επιστολής του Κινήματος Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών.


»Με ακόμη μεγαλύτερη λύπη διαβάσαμε πως ο Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας έδωσε εντολή να αποσυρθεί το βιβλίο από το νηπιαγωγείο της Λευκωσίας καθώς, όπως δήλωσε, το βιβλίο “προκαλεί”», επισημαίνει η Διόπτρα που παραδέχεται ότι το βιβλίο πράγματι προκαλεί, αλλά όχι με την έννοια που αναφέρθηκε.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Euroleague: Αποθεωτική ανάρτηση με… καπουτσίνο για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό

Social Χτες
Πρωταγωνιστούν στις μεταγραφές οι ελληνικές ομάδες

CIA και ΜΙ6 προειδοποιούν: Οι πόλεμοι σε Ισραήλ και Ουκρανία απειλούν την παγκόσμια τάξη

Κόσμος Χτες
Κοινό άρθρο γνώμης των επικεφαλής της MI6 και CIA

Κασσελάκης σε Πολάκη για «lifestyle μασκαριλίκια»: «Ενοχλεί ο ξένος, το αμερικανάκι ή ο γκέι;»

Ελλάδα Χτες
Απόσπασμα από την ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Θανατηφόρο τροχαίο στην Ανάβυσσο: Ένας 28χρονος και μια 30χρονη οι νεκροί, είχε δηλωθεί κλεμμένη η μηχανή τους

Ελλάδα Χτες
Η μηχανή που επέβαιναν ο 28χρονος κα η 30χρονη εμβολίστηκε από ΙΧ

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Κασσελάκη με 100 υπογραφές ‑ Υποψήφιος ο Πολάκης

Πολιτική Χτες
«Πίστεψα στον Κασσελακη και τον στήριξα. Έπεσα έξω. Δεν κάνει για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο Πολάκης

Έρχεται panic button για ανήλικους – Και γονείς θα μπορούν να το ενεργοποιούν

Ελλάδα Χτες
«Δημιουργούμε μια ολοκληρωμένη υποδομή της προστασίας»

Μεγάλο μπαμ του Παναθηναϊκού: Ο Γιαννακόπουλος ανακοίνωσε την απόκτηση του Τσεντί Οσμάν

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Τούρκος φόργουορντ επιστρέφει στην Ευρώπη και τη Eurolegue από το NBA

Στο 24,2% η Νέα Δημοκρατία σε νέα δημοσκόπηση – Πέμπτος ο ΣΥΡΙΖΑ

Ελλάδα Χτες
Στους υποψήφιους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, προηγείται ο «κανένας» με 34%