Μουσική, φαγητό, έθιμα και παράδοση - Το καλωσόρισμα της άνοιξης έχει χρώμα, νταούλια και εσάνς Ελληνικής Επαρχίας
Κοζάνη
Γλέντι και φωτιά, πομπές, κεράσματα και χοροί. Πυρήνας και εστιακό σημείο της είναι o Φανός, εορταστική πυρά που ανάβει στα σταυροδρόμια της πόλης εδώ και αιώνες, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα του εθίμου και τις βαθιές του ρίζες στις καρδιές των Κοζανιτών, που δεν μπορούν να διανοηθούν τις Αποκριές χωρίς αυτόν.Έπειτα από την καρναβαλική παρέλαση, κάθε γειτονιά ανάβει τους «φανούς», δηλαδή πολύ μεγάλες φωτιές!
Τύρναβος
Αν είσαι ντροπιάρης, τότε ίσως να έχουν ιδιαίτερη πλάκα για σένα τα έθιμα του Τυρνάβου! Πάρε μέρος στο πιο.... πονηρό λαϊκό πανηγύρι, μια αναβίωση ενός αρχαίου διονυσιακού τελετουργικού, στην ουσία η γιορτή του φαλλού, που συμβολίζει την αναπαραγωγή και την ευτεκνία. Οι κάτοικοι της πόλης πηγαίνουν στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στα βόρεια της πόλης σ' έναν ελεύθερο ευρύ χώρο και ξεφαντώνουν
Νάουσα
Αξίζει να επισκεφθείς τη Νάουσα γιατί είναι μια πανέμορφη πόλη αλλά αυτές τις μέρες, για το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες»! «Μια πόλη, ένα δρώμενο, εμπειρία ζωής» στην ηρωική πόλη της Νάουσας, στο νομό Ημαθίας, με τις αποκριάτικες εκδηλώσεις να έχουν ως επίκεντρο το δρώμενο της «Μπούλας», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μοναδικότητα του εθίμου. Κύριο ρόλο έχει η Νύφη (άντρας που υποδύεται -χωρίς να τη γελοιοποιεί- τη γυναίκα), η οποία φοράει φαρδιά φουστάνια και προσωπείο στολισμένο με τούλια και λουλούδια. Η «Μπούλα» είναι επίσης άντρας, ντυμένος με τη φουστανέλα, πολλά ασημικά στο στήθος και «κέρινο» πρόσωπο. Αναπόσπαστο κομμάτι του δρώμενου αποτελούν τα παιδιά που προπορεύονται του μπουλουκιού. Στο τέλος της πομπής είναι η μουσική, ο ζουρνάς και το νταούλι.
Καστοριά
Το καρναβάλι της Καστοριάς είναι διαδεδομένο στην Ελλάδα λόγω των ξεχωριστών και ιδιαίτερων εθίμων του. Ένα από τα πράγματα που ξεχωρίζουν τα Ραγκουτσάρια με πιο γνωστά αποκριάτικα έθιμα της περιοχής τις "μπουμπούνες", το "Χάσκαρη" και τις "παλιαπούλιες". Οι μπουμπούνες είναι ένα προχριστιανικό πυρολατρικό έθιμο, στο οποίο οι παριστάμενοι ανάβουν φωτιές στις πλατείες την Κυριακή της αποκριάς. Έπειτα, προσπαθούν να πηδήξουν πάνω από τα αναμμένα κάρβουνα «για να ρίξουν τους ψύλλους και να απαλλαγούν από το κακό». Ορχήστρες με πνευστά και χάλκινα παίζουν τοπικά άσματα, ενώ βγαίνουν κεράσματα και κρασί.
Τα βράδια του καρναβαλιού στα σπίτια, μετά το εορταστικό δείπνο παίζουν τον Χάσκαρη, δηλαδή, προσπαθούν να πιάσουν με το στόμα τους ένα βρασμένο αυγό, που κρατά στην άκρη της κλωστής ο πιο ηλικιωμένος του σπιτιού. Οι παλιαπούλες είναι το αντίστοιχο έθιμο που γίνεται στο Άργος Ορεστικό και είναι, ομοίως, πυρολατρικό έθιμο.
Κάτι διαφορετικό...
Κέρκυρα
Δεν είναι ελληνικό παραδοσιακό γλέντι όμως έχει κάτι από παλιά - Η φινετσάτη Κέρκυρα αναβιώνει τις βενετσιάνικες χρωματιστές παρελάσεις με αναγεννησιακές-μπαρόκ στολές. Το ξακουστό σατιρικό έθιμο της «Πετεγολέτσας» του νησιού, περιλαμβάνει ένα είδος θεατρικής παράστασης στις κεντρικές πλατείες και στα μπαλκόνια της πόλης της Κέρκυρας το βράδυ της Τσικνοπέμπτης