E-Daily

Από πού πήραν τα ονόματά τους οι πιο γνωστοί δρόμοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ένας δρόμος, μια οδός, μια ιστορία διαφορετική

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ

27/2/2024 | 09:51

collage

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας έχει πολύ ενδιαφέρον

ΑΘΗΝΑ

Αλεξάνδρας: Η Αλεξάνδρα της ομώνυμης οδού ήταν Eλληνίδα πριγκίπισσα, κόρη του Γεωργίου Α’ και της Όλγας. Παντρεύτηκε το 1889, σε ηλικία 19 ετών, τον Μέγα Δούκα Παύλο Αλεξάντροβιτς, αδελφό του τσάρου Αλέξανδρου Γ’.

Ερμού: Ένας από τους πρώτους δρόμους στο πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της σύγχρονης Αθήνας, εκείνο των Κλεάνθη και Σάουμπερτ, πήρε το όνομά της από τον θεό Ερμή, προστάτη του εμπορίου και των οδοιπόρων.

Καραγιώργη Σερβίας: Ο Καρατζόρτζεβιτς, ή Γκεώργκη Πέτροβιτς, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, είναι εθνικός ήρωας της Σερβίας.

Σκουφά, Τσακάλωφ, Αναγνωστοπούλου, Κουμπάρη: Η Φιλική Εταιρεία.

Σταδίου: Η ονομασία του δρόμου προέρχεται από το Παναθηναϊκό Στάδιο. Για κάποιο καιρό, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το όνομά της άλλαξε σε Ουΐνστον Τσόρτσιλ, προς τιμή του Βρετανού ηγέτη. 

Κανάρη, Υψηλάντου, Τομπάζη, Ζαΐμη, Μαυροκορδάτου, Τρικούπη, Δεληγιάννη, Πετμεζά, Σαχτούρη, Μαυρομιχάλη: Πήραν τα ονόματά τους από τους οπλαρχηγούς του '21.

Λένορμαν: Πήρε το όνομά της από το Γάλλο φιλέλληνα αρχαιολόγο Φρανσουά Λενορμάν, ο οποίος το 1860 πήρε μέρος στις ανασκαφές της Ελευσίνας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Eγνατία: Hταν ιστορική εμπορική και στρατιωτική οδική αρτηρία που διανοίχτηκε από τους Ρωμαίους, μεταξύ του 146 και 120 π.Χ. και ένωνε τη Ρώμη με τις κτήσεις της που βρίσκονταν στην Ανατολή.

Τσιμισκή: Η οδός ονομάστηκε έτσι από τον Ιωάννη Τσιμισκή ο οποίος ήταν Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, που ανέβηκε στον θρόνο μετά τον Νικηφόρο Φωκά, σε μια από τις πιο ταραγμένες περιόδους της αυτοκρατορίας (969 μ.Χ.).

Ερμού: Όπως και στην Αθήνα η οδός Ερμού πήρε το όνομά της από τον Ερμή.

Λεωφόρος Νίκης: Προς τιμήν του ελληνικού στρατού και ιδιαίτερα της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, το 1912. Από εκεί παρέλασαν ελληνικά στρατεύματα με επικεφαλής τον βασιλιά Γεώργιο και τον διάδοχο Κωνσταντίνο. Η Νίκη ήταν επίσης θεά της ελληνικής μυθολογίας. 

Aγ. Δημητρίου: Ο Άγιος Δημήτριος συνελήφθη, βασανίστηκε και μαρτύρησε για την πίστη του. Η μνήμη του συνδέθηκε στενά με την ιστορία της πόλης. Τιμάται ως Μυροβλύτης, Θαυματουργός και πολιούχος της Θεσσαλονίκης

Αντιγονιδών: Η ονομασία της οδού οφείλεται στους απογόνους του στρατηγού του Μ. Αλεξάνδρου, Αντίγονου, που τον διαδέχτηκαν στο βασίλειό του και το κυβέρνησαν μέχρι το 168 π.Χ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε αυτό το μέρος, οι γάτες είναι περισσότερες από τους ανθρώπους

Stories 03.12.2024
Εχουν γίνει και το σήμα κατατεθέν της περιοχής

Οι 10 χώρες με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο

Stories 03.12.2024
Σε ποια θέση είναι η Ελλάδα

Gen Z: Οι άγραφοι κανόνες που οι εργαζόμενοι δεν ακολουθούν

Νέα Εποχή 03.12.2024
Οι παλιότερες γενιές σίγουρα μελαγχολούν...

Η κόντρα Ντόναλντ Τραμπ και Αντι Γουόρχολ για ένα πίνακα

Stories 03.12.2024
Η συνεργασία που ναυάγησε και έφερε «φέσια»

Newgrange: Ο τάφος που είναι πιο παλιός από τις πυραμίδες

Ταξίδια Χτες
Ένα παλαιολιθικό θαύμα

Η πόλη με το χαμηλότερο κόστος διαβίωσης στον κόσμο

Νέα Εποχή Χτες
Αρκετές εκπλήξεις στη πρώτη δεκάδα

2+1 δημοσιογράφοι που τιμωρήθηκαν για fake news

Πρόσωπα Χτες
Τι κάνουν σήμερα;

Ιστορίες που κατέληξαν στο θάνατο: Πώς η περιέργεια σκότωσε τους περίεργους

Stories Χτες
Όσο μαζεύουν τα συντρίμμια του υποβρυχίου Τιτάνα