Μια νέα μελέτη προβλέπει ότι η Αρκτική θα περάσει την πρώτη μέρα της χωρίς πάγους που επιπλέουν μέσα στην επόμενη διετία, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια δραματική μεταμόρφωση στο βόρειο τμήμα του πλανήτη.
Αυτό θα γίνει ακόμα κι αν μηδενίσουμε τώρα τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου, λέει η εν λόγω μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Reviews Earth & Environment, η οποία συμφωνεί με εκτιμήσεις που έγιναν στο παρελθόν.
Το μόνο θετικό είναι πως οι πάγοι μπορούν να επιστρέψουν πολύ άμεσα, αν υποχωρήσει η παγκόσμια θερμοκρασία, σε αντίθεση με τα πολικά καλύμματα της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας που χρειάστηκαν για να σχηματιστούν χιλιάδες χρόνια.
Η ερευνητές μελέτησαν την διαθέσιμη βιβλιογραφία αλλά και την επίδραση της κλιματικής αλλαγής και με υπολογιστικά μοντέλα προσπάθησαν να κάνουν μια εκτίμηση για το πόσο μπορεί να αλλάξει η Αρκτική στο μέλλον.
Ο όρος «Αρκτική χωρίς πάγους» δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει καθόλου πάγος στο νερό. Σημαίνει ότι ο επιπλέων πάγος θα πέσει κάτω από ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα, που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 20% της έκτασης πάγου που υπήρχε τη δεκαετία του 1980.
Στα μέσα του τρέχοντος αιώνα, η Αρκτική θα δει την πρώτη της μέρα χωρίς επιπλέοντες πάγους έναν Σεπτέμβριο, όταν η ποσότητα πάγου φτάνει στο ελάχιστο επίπεδο μέσα στο έτος. Μάλιστα μέχρι τα μέσα του αιώνα, ο πάγος μπορεί να πέσει κάτω από το όριο για όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.
Στα τέλη του αιώνα, η Αρκτική Ιώς μένει χωρίς πάγους ακόμα και για αρκετούς μήνες. Αν οι εκπομπές άνθρακα συνεχίσουν την ανοδική τάση που έχουν σήμερα, τότε το φαινόμενο θα ισχύει και στους χειμερινούς μήνες.
Η απώλεια εντείνεται λόγω ενός φαύλου κύκλου, στον οποίο η υποχώρηση του πάγου που ανακλά την ηλιακή ακτινοβολία αυξάνει την απορρόφηση ακτινοβολίας και θερμότητας από τη σκούρα θάλασσα.
Αν υπάρξει απώλεια στους επιπλέοντες πάγους, τότε η Αρκτική «θα μεταμορφωνόταν σε ένα εντελώς διαφορετικό οικοσύστημα, από μια λευκή καλοκαιρινή Αρκτική σε μια μπλε Αρκτική. Οπότε ακόμα κι αν η υποχώρηση του πάγου είναι αναπόφευκτη, πρέπει παρόλα αυτά να κρατήσουμε τις εκπομπές σε όσο γίνεται πιο χαμηλά επίπεδα για να αποφύγουμε την παράταση της περιόδου χωρίς πάγο» δήλωσε σε δελτίο Τύπου η Αλεξάντρα Γιαν από το Πανεπιστημίου του Κολοράντο και επικεφαλής της μελέτης.
Η απώλεια αυτή, όπως είπε, θα έχει συνέπειες και στα ζώα που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον πάγο, όπως οι φώκιες και οι πολικές αρκούδες, που κινδυνεύουν ακόμα και σήμερα από ασιτία.
Επιπτώσεις θα υπήρχαν και για τις παράκτιες κοινότητες, καθώς η απώλεια των πάγων αφήνει τις ακτές ευάλωτες στη διάβρωση από τα κύματα.