Οι παλιές πολυκατοικίες της Αθήνας: Αυτή είναι η παλαιότερη της πόλης
Κτίρια, στα οποία συνυπάρχει η αρχιτεκτονική, η ιστορία της πόλης και η καθημερινή ζωή
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 13/3/2024 | 00:15
Ο ιστορικός ιστός της Αθήνας ανακαλύπτεται μέσα από τις παλιές πολυκατοικίες που διακρίνουν το αστικό τοπίο της πόλης.
Αυτά τα κτίρια, στα οποία συνυπάρχει η αρχιτεκτονική, η ιστορία και η καθημερινή ζωή, αποτελούν ανεκτίμητα κομμάτια του πολιτιστικού πλούτου της πόλης.
Οι παλιές πολυκατοικίες της Αθήνας, πολλές από τις οποίες χτίστηκαν κατά τη διάρκεια του 19ου και αρχών του 20ού αιώνα, αποτελούν αθώο μάρτυρα της εποχής που η πόλη αναπτύσσονταν και μεταμορφωνόταν. Τα ψηλά κτίρια με τις μικρές βεράντες και τα διακοσμητικά στοιχεία προσδίδουν έναν αέρα νοσταλγίας στην αστική αρχιτεκτονική.
Η αρχιτεκτονική αυτών των πολυκατοικιών αντικατοπτρίζει τον συνδυασμό διαφόρων στιλ, από το νεοκλασικό μέχρι το αναγεννησιακό, δημιουργώντας ένα μοναδικό σύνολο που αντανακλά την ιστορία της πόλης. Πολλές από αυτές τις πολυκατοικίες αρχικά κατασκευάστηκαν για να φιλοξενήσουν την αναπτυσσόμενη αστική τάξη κατά τη διάρκεια της εποχής της βασιλείας του Όθωνα.
Η παλαιότερη πολυκατοικία της Αθήνας βρίσκεται στην Πατησίων. Είναι εκλεκτικιστικού στιλ, ενός αρχιτεκτονικού στιλ του 19ου και του 20ού αιώνα που ως βασικό χαρακτηριστικό είχε τη χρησιμοποίηση ποικιλίας στοιχείων διαφόρων εποχών και ρυθμών σε ένα ενιαίο κτίσμα. Την έκτισε ένας εφοπλιστής, ο Παναγής Γιαννουλάτος, όμως δεν έζησε πολύ σε αυτήν γιατί πέθανε και γύρω στο 1930 η σύζυγός του την πούλησε σε Κωνσταντινοπολίτη.
Athensville
Με την πάροδο του χρόνου, πολλές από αυτές τις πολυκατοικίες έχουν υποστεί αλλαγές και ανακαινίσεις, ενώ άλλες διατηρούν το αυθεντικό τους χαρακτήρα. Οι εσωτερικοί χώροι συνήθως είναι ψηλοί και ευάεροι, με μεγάλα παράθυρα που επιτρέπουν την είσοδο φυσικού φωτός. Τα κοινόχρηστα σκαλοπάτια και οι εξωτερικές αυλές συνδέουν τις ζωές των κατοίκων, προσθέτοντας έναν κοινωνικό διάσταση στην καθημερινότητά τους. Σήμερα, μιας και δεν υπάρχουν πια αυλές και σημεία συνάντησης ούτε απαραίτητα επικοινωνία με τους γείτονες, το διαμέρισμα παραμένει η πιο εύκολη λύση για να μένει κανείς.
Το γηρασμένο κτιριακό απόθεμα της Αθήνας ζητεί επειγόντως λύσεις για να περάσει στον 21ο αιώνα.
Η ιστορική αξία αυτών των πολυκατοικιών δεν περιορίζεται μόνο στην αρχιτεκτονική τους. Κάθε κτίριο κρύβει πίσω του μια ιστορία, μια σειρά από γεγονότα και εμπειρίες που σχετίζονται με την εξέλιξη της πόλης και των ανθρώπων που την κατοικούν.
Παρά τον χρόνο και τις αλλαγές, ορισμένες παλιές πολυκατοικίες στην Αθήνα διατηρούν την αίγλη τους, ενώ άλλες αντιμετωπίζουν προκλήσεις στη διατήρηση και αναστήλωσή τους. Εντούτοις, η αξία τους ως μέρος της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αθήνας παραμένει αδιαμφισβήτητη.
Διαμερίσματα αλλά και κτίρια που χτίστηκαν ήδη από τον Μεσοπόλεμο, χρήζουν άμεσης συντήρησης, ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης στις επιταγές της σύγχρονης ζωής.