E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επαγγέλματα που άντεξαν στο χρόνο και οι γενιές που τα κρατούν ζωντανά

Τα νέα πρόσωπα που κρατούν την παράδοση ζωντανή ή την φέρνουν στα μέτρα τους

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 8/3/2024 | 11:38

Επαγγέλματα που άντεξαν στο χρόνο και οι γενιές που τα κρατούν ζωντανά
Collage

Μπορεί στον σύγχρονο κόσμο η τεχνολογία και η εξέλιξη συχνά να επηρεάζουν τις επιλογές επαγγέλματος, όμως υπάρχουν πολλά παλιά επαγγέλματα που αντιστέκονται στο χρόνο.

Τα παραδοσιακά επαγγέλματα, πολλά από τα οποία χρονολογούνται αιώνες πίσω, προσφέρουν μια ματιά στην πλούσια κληρονομιά της ανθρώπινης εργασίας και είναι ακόμα ιδιαίτερα και μοναδικά.

Οι υποδηματοποιοί, που ασχολούνται με την κατασκευή, την επισκευή και την προσαρμογή υποδημάτων μετριούνται πλέον στα δάχτυλα.

Κωνσταντίνος Θεοφανίδης, υποδηματοποιός

Η βιομηχανία παραγωγής υποδημάτων έχει αλλάξει, ορισμένοι υποδηματοποιοί συνεχίζουν να προσφέρουν υπηρεσίες προσαρμογής και επισκευής υποδημάτων με προσοχή στην ποιότητα.

Μας αρέσουν όμως όλες οι προσπάθειες να μείνει ζωντανό ένα τέτοιο επάγγελμα, και μια τέτοια περίπτωση είναι ο Κωνσταντίνος Θεοφανίδης στη Θεσσαλονίκη, και ο Πάρις Ψάφος ή ο Νίκος Ρούτσης στην Αθήνα.

Νίκος Ρούτσης, υποδηματοποιός

Η τέχνη του λιωμένου ή φυσητού γυαλιού αντιπροσωπεύει μια αρχαία και εξαιρετικά δεξιοτεχνική τέχνη, η οποία συνδυάζει τη θέληση του καλλιτέχνη με τη δύναμη της φωτιάς και την ευλυγισία του υγρού γυαλιού. Η διαδικασία ξεκινά με τη θέρμανση του γυαλιού σε υψηλές θερμοκρασίες μέχρι να γίνει ρευστό. Έπειτα, ο γλύπτης ή ο τεχνίτης χρησιμοποιεί τον πνευματικό του μύθο και την εμπειρία του για να διαμορφώσει το λιωμένο γυαλί, ενσωματώντας σχήματα, χρώματα και υφές με μια εκπληκτική δεξιοτεχνία. Στη Θεσσαλονίκη, μια γυναίκα που συνεχίζει αυτή την παράδοση, είναι η Αθανασία Κοτοπούλου που φτιάχνει διακοσμητικές μπάλες και στολίδια όλη τη χρονιά στο εργαστήριό της. 

Αθανασία Κοτοπούλου, υαλοποιός

Οι τέχνες και οι χειροτεχνίες έχουν παραμείνει σημαντικό μέρος του πολιτισμού μας. Κεραμίστες, ξυλουργοί και κοσμηματοποιοί συνεχίζουν να δημιουργούν μοναδικά έργα τέχνης με παραδοσιακές τεχνικές. Μια ιδιαίτερη περίπτωση ξυλουργού που έφερε νέο αέρα στη δουλειά αυτή είναι σίγουρα ο Γιώργος Ηλιάδης στο εργαστήριό του Part of A Tree: Ξεκίνησε να φτιάχνει παιχνίδια για την κόρη του και σήμερα πουλά balance boards σε όλο τον κόσμο! 

Η σκηνή της κεραμικής τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα έχει βρει τεράστια άνθιση, με κλασικούς καλλιτέχνες όπως ο Νίκος Σκλαβενίτης και ο Μένανδρος Παπαδόπουλος να διδάσκουν τις γενιές κεραμιστών ενώ το ίδιο συμβαίνει και στη Θεσσαλονίκη με τον Γιώργο Βαβάτση και το Θεόδωρο Γαλιγαλίδη να μαθαίνουν στη νέα γενιά τα μυστικά τους όπως φυσικά και τα νέα παιδιά που επιχειρούν, σχεδιάζουν και κάνουν σεμινάρια σε όλη την πόλη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί στο Μεσαίωνα οι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν... κουνέλια δολοφόνους

Stories 24.11.2024
Τα δολοφονικά κουνελάκια που υπάρχουν σε έργα του Μεσαίωνα και κανείς δεν τα προσέχει

Tι ήταν οι Δρόμοι των Νεκρών στην Ιρλανδία

Stories 24.11.2024
Πού πάνε τα πνεύματα στη μετά θάνατον ζωή; Oι Ιρλανδοί ξέρουν

Γιατί οι Ιάπωνες θα έχουν το ίδιο επώνυμο το 2531

Stories 24.11.2024
Τι προέβλεψε μελέτη για το 2531.

Όταν η Agatha Christe χάθηκε από προσώπου γης και μετά δε θυμόταν τίποτα

Πρόσωπα 24.11.2024
Το καλύτερο βιβλίο της το έγραψε η ίδια η ζωή

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όριο ζωής 150 ετών, αλλά πώς θα τα φτάσουν;

Νέα Εποχή 24.11.2024
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα, αλλά δεν έχουμε φτάσει καν στο όριο για το πόσο θα αντέξει το σώμα μας

Ποιός σκότωσε τη Betty; 15 χρόνια αγωνίας ‑ Ολόγραμμα μιας κοπέλας αναζητά την αλήθεια

Stories Χτες
Πώς ενα ολόγραμμα μπορεί να βοηθήσει στην εξιχνίαση της υπόθεσης Szabó