Τι σημαίνει πρακτικά το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική
Ποιες ειναι οι επιπτώσεις για τον άνθρωπο
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 11/3/2024 | 00:23
Αναπόφευκτο μοιάζει πλέον να σταματήσει το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική και ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το τι θα φέρει στο οικοσύστημα και στους ανθρώπους.
Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Reviews Earth & Environment η Αρκτική θα ζήσει τις πρώτες μέρες της χωρίς πάγους εντός της επόμενης δεκαετίας.
Οι ερευνητές του του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Μπούλντερ, μιλούν για αναπόφευκτο γεγονός, ακόμα και αν αύριο ως δια μαγείας μηδενιστούν οι ρύποι και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Συπληρώνουν όμως ότι η προσπάθεια για μείωση των επικίνδυνων ρύπων από τις μεγάλες βιομηχανικές χώρες πρέπει να συνεχιστεί καθώς θα δώσει παράταση σε μια κατάσταση που δεν θέλουμε να βρεθούμε, και ακόμα αγνοούμε τις συνολικές επιπτώσεις που θα έχει στη ζωή μας.
Το λιώσιμο των πάγων θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση της στάθμης των υδάτων και αρκετές περιοχές στον πλανήτη θα βυθιστούν κάτω από το νερό η θα βιώσουν πρωτοφανείς πλημμύρες.
Αυτό σημαίνει θανάτους από φυσικές καταστροφές και ένα τεράστιο κύμα μετανάστευσης που καμία χώρα στον πλανήτη δεν είναι αυτή τη στιγμή έτοιμη να διαχειριστεί.
Θυμίζουμε ότι κάθε χρόνο λόγων φυσικών καταστροφών πεθαίνουν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι.
Δεύτερον η αύξηση της ποσότητας του νερού σε πολλές χώρες θα ευνοήσει την ανάπτυξη ασθενειών όπως η ελονοσία ή ο πυρετός του Δυτικού Νείλου, ασθένειες που μεταδίδονται με τα κουνούπια και εώς τώρα δεν έχουν παρουσιασθεί σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη, που και πάλι είναι ανέτοιμη να διαχειριστεί αυτή τη πιθανότητα.
Υπολογίζεται ότι μεταξύ του 2030 και 2050 σαν άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής θα προκληθούν 250.000 επιπλέον θάνατοι ετησίως, οφειλόμενοι σε υποσιτισμό, ελονοσία, διαρροϊκούς νόσους και θερμικό στρες.
Τρίτον θα επηρεαστεί η ποιότητα του νερού, η παραγωγικότητα του εδάφους, άρα και η επάρκεια στα τρόφιμα, και η ποιότητα του αέρα.
Ο ΠΟΥ ζητά επαγρύπνηση, άμεση συμφωνία μεταξύ των μεγάλων χωρών και πιστή τήρηση όσων συμφωνηθούν.
Οι επιστήμονες αγνοήθηκαν επιδεικτικά από τη δεκαετία του 1990 όταν προσπαθούσαν να ακουστούν από τους πολιτικούς και δυστυχώς η στιγμή που βγήκαν αληθινοί έφθασε.