Οι Γερμανοί της Αργεντινής δεν είναι αυτό που νομίζουν οι περισσότεροι
Πολλοί πιστεύουν ότι είναι απόγονοι των ναζί αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 12/3/2024 | 01:38
Πολλές φορές έχουμε βρεθεί σε συζητήσεις, ακούγοντας πως υπάρχουν αρκετοί στην Αργεντινή που έχουν γερμανικά ονόματα. Και το πρώτο σχόλιο που γίνεται είναι ότι επειδή περίπου 5.000 ναζί πήγαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Αργεντινή, τότε αυτοί είναι απόγονοι των ναζί.
Ωστόσο, αν ψάξει κάποιος τους Γερμανούς της Αργεντινής, θα δει ότι ο πληθυσμός τους φτάνει τα 3 εκατομμύρια. Αυτοί οι 5.000 δεν θα μπορούσαν λοιπόν να γίνουν 3 εκατομμύρια μέσα σε 80 περίπου χρόνια.
Πώς κατέληξαν τόσοι πολλοί Γερμανοί στην Αργεντινή; Όταν η κατάσταση στην Γερμανία ήταν ακόμα ρευστή, από το 1885 μέχρι και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χιλιάδες Γερμανοί μετανάστευσαν στην Αργεντινοί, όπως και αρκετοί άλλοι Ευρωπαίοι, κυρίως Ιταλοί αλλά και Έλληνες. Αυτή ήταν και η περίοδος που οι περισσότεροι Γερμανοί πήγαν εκεί, αν και υπάρχουν πέντε περίοδοι μαζικής μετανάστευσης Γερμανών στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Μεγάλη ήταν επίσης και η μετανάστευση μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά την άνοδο του Χίτλερ, χιλιάδες Γερμανοί Εβραίοι μετανάστευσαν και αυτοί στην Αργεντινή. Η παρουσία τους εκεί, η συμβολή τους ώστε η Αργεντινή να γίνει μια από τις χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών στον κόσμο, αλλά και η συμπάθεια του Χουάν Περόν στους ναζί, ήταν οι τρεις λόγοι που οι αξιωματικοί των ναζί επέλεξαν να φύγουν για την Αργεντινή, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σήμερα, οι περισσότεροι Αργεντινοί με γερμανική καταγωγή δεν μιλούν τη γερμανική γλώσσα, αν και τα γερμανικά είναι μια από τις γλώσσες που μπορείς να ακούσεις στη χώρα, όντας η 5η πιο ομιλούμενη γλώσσα.
Μόνο από το 1919 μέχρι το 1932, οι Γερμανοί που μετανάστευσαν στην Αργεντινή ήταν περίπου 75 χιλιάδες. Έχουν ιδρύσει σχολεία, έχουν ιδρύσει γερμανόφωνες εφημερίδες, ενώ σε κάποιες συνοικίες του Μπουένος Άιρες και κάποιες άλλες πόλεις της υπαίθρου, αποτελούν πλειοψηφία μεταξύ των κατοίκων.