«Μόνο ο Θεός μπορεί να αλλάξει αυτό το μέρος»: Το κράτος που κάνουν κουμάντο οι συμμορίες
Σε εμπόλεμη κατάσταση
Δημοσίευση 19/3/2024 | 14:58
Δεκατέσσερα άψυχα σώματα βρέθηκαν χθες Δευτέρα σε πλούσιο προάστιο της Αϊτής, το Πορτ-ο-Πρενς, όπου επιτέθηκαν τα ξημερώματα μέλη συμμοριών.
Φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου μέτρησε 14 πτώματα στο Πετιόν-Βιλ, προάστιο της πρωτεύουσας. Δυο κάτοικοι είπαν πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι, χωρίς να γνωρίζουν τις περιστάσεις υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους.
Εκτός από την πρωινή δολοφονική επίθεση, το σπίτι ενός δικαστή δέχτηκε επίσης επίθεση – ένα σαφές μήνυμα προς τις ελίτ της χώρας που διεκδικούν την εξουσία, σύμφωνα με το BBC.
Η εκτελεστική διευθύντρια της Unicef, Catherine Russell, χαρακτήρισε την κατάσταση στην Αϊτή «τρομακτική» και παρομοίασε την ανομία με την αποκαλυπτική ταινία «Mad Max».
Αποκαρδιωτική η κατάσταση
Σε αυτή την κακοδαιμονία, ο ΟΗΕ έχει επίσης εκτιμήσει ότι, λόγω του κλεισίματος τόσων νοσοκομείων στην πρωτεύουσα, περίπου 3.000 έγκυες γυναίκες κινδυνεύουν να γεννήσουν χωρίς φροντίδα μητρότητας.
Το BBC σε σχετικό ρεπορτάζ του αναφέρει: «Επισκεφθήκαμε το μαιευτήριο του δημόσιου νοσοκομείου της Καπ Αϊτιέν. Οι πρώτες κραυγές του μωρού Woodley, μίας μόλις ημέρας, ήταν οι ίδιες με αυτές των παιδιών που γεννιούνται οπουδήποτε: για φαγητό και για άνεση.
Αλλά όπως τα περισσότερα παιδιά που γεννιούνται εκεί, θα μεγαλώσει για να διαπιστώσει ότι αυτά τα απαραίτητα δεν είναι καθόλου εγγυημένα στην Αϊτή.
Ξαπλωμένη σε ένα διπλανό κρεβάτι, η Markinson Joseph ανάρρωνε από τον τοκετό ενός αγοριού πριν από δύο ημέρες. Μέσω ενός διερμηνέα, μου είπε ότι θα έβγαζε το μωρό της από τη χώρα συνολικά αν είχε την ευκαιρία.
«Αλλά εγώ και ο σύζυγός μου δεν έχουμε τα χρήματα για να φύγουμε», είπε.
Επικίνδυνες καταστάσεις
Το ίδιο ρεπορτάζ συνεχίζει με την μαρτυρία του Δρ Mardoche Clervil, μαιευτήρα του νοσοκομείου: «Μας ξενάγησε στους σκοτεινούς και άδειους θαλάμους και μας είπε ότι ο έλεγχος των δρόμων από και προς το Πορτ-ο-Πρενς από τις συμμορίες καθιστούσε δύσκολο να βρεθούν αρκετά καύσιμα για να κρατήσουν τα φώτα στο νοσοκομείο αναμμένα ή τους ανεμιστήρες οροφής να δουλεύουν.
Το πιο σημαντικό είναι ότι δυσχεραίνει επίσης τις προσπάθειες να φέρουν τα φάρμακα και τον εξοπλισμό που χρειάζονται.
Είπε ότι έγκυες γυναίκες ταξίδεψαν από το Πορτ-ο-Πρενς για να γεννήσουν στη σχετική ασφάλεια του Καπ-Χαϊτιέν.
«Όπως βλέπετε, έχουμε αρκετά κρεβάτια και προσωπικό», είπε, δείχνοντας προς την ομάδα των νοσηλευτών και των ειδικευόμενων πίσω του. «Αλλά αρκετά συχνά οι ασθενείς απλώς δεν μπορούν να μας προσεγγίσουν, είτε λόγω των κοινωνικοοικονομικών τους προβλημάτων είτε λόγω της βίας».
Για ορισμένες γυναίκες, αυτό είχε τρομερές συνέπειες. Η Louisemanie ήταν οκτώμισι μηνών έγκυος όταν μπήκε στο νοσοκομείο. Μέχρι τότε, είχε επικίνδυνα υψηλή αρτηριακή πίεση και έχασε το μωρό».
Ο αγώνας για επιβίωση
«Στο Πορτ-ο-Πρενς, η Farah Oxima και τα εννέα παιδιά της αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους σε μια βίαιη γειτονιά που ελέγχεται από συμμορίες και να μεταφερθούν σε άλλο τμήμα της πόλης. Είναι μερικοί μόνο από τους περισσότερους από 360.000 εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους της σύγκρουσης.
Καθώς γέμιζε τα πλαστικά δοχεία με νερό από έναν αγωγό στον δρόμο, η 39χρονη παραδέχτηκε ότι αγωνιζόταν να εξασφαλίσει τα τρόφιμα και το νερό που χρειάζονταν τα μικρά παιδιά της.
«Δεν ξέρω τι να κάνω, βλέπω τη χώρα να καταρρέει», είπε.
Για την ίδια, η ιδέα ότι ένα μεταβατικό συμβούλιο μπορεί να επιβάλει κάποια μορφή τάξης ή ασφάλειας βραχυπρόθεσμα φαίνεται εντελώς αδύνατη.
«Μόνο ο Θεός μπορεί να αλλάξει αυτό το μέρος, γιατί από εκεί που κάθομαι δεν μπορώ να δω από πού μπορεί να προέλθει οποιαδήποτε άλλη αλλαγή»» καταλήγει το ρεπορτάζ του BBC.