Τα παλιά ταμεία που ήταν σαν κουτιά, σε ένα ανεξάρτητο μέρος από το υπόλοιπο σινεμά (όπως αυτά του κινηματογράφου «Ολύμπιον» στη Θεσσαλονίκη), μοιάζουν να εξηγούν επαρκώς τον όρο «Box Office». Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι ακριβής.
Η πραγματική προέλευση του όρου Box Office πιθανότατα περιλαμβάνει έναν διαφορετικό τύπο «κουτιού». Τα μπαλκόνια στις πλευρές ενός θεάτρου, όπου οι εύποροι θαμώνες μπορούσαν να απολαύσουν μια παράσταση από ένα αξιοζήλευτο πλεονεκτικό σημείο, χωρίς να χρειάζεται να ανακατεύονται πολύ με τον «λαό».
Όταν η φράση Box Office άρχισε να εμφανίζεται στις εφημερίδες στα μέσα του 18ου αιώνα, αναφερόταν συγκεκριμένα στο μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να αγοράσουν τα κουτιά, τα σχεδόν ιδιωτικά μπαλκόνια στις πλευρές των αιθουσών.
Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αρχίσουν τα θέατρα να προσφέρουν κανονικά εισιτήρια στα ταμεία (που άρχισαν κι αυτά να λέγοντα box offices). Πριν από αυτό, συνήθως έπρεπε να τα αγοράσει κάποιος από συγκεκριμένο άτομο ή επιχείρηση στην πόλη ή στην πόρτα της σκηνής του θεάτρου. Αυτή η πρακτική δεν έσβησε μόλις τα ταμεία άρχισαν να λειτουργούν, αλλά αρκετά αργότερα.
Υπάρχουν άλλες θεωρίες πίσω από τη φράση Box Office. Η λέξη «κουτί» χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα κουτί χρημάτων ή ένα κουτί συλλογής από το 1300 μ.Χ. και σύμφωνα με το Online Etymology Dictionary, το box office θα μπορούσε αρχικά να αναφέρεται σε αυτό το είδος κουτιού. Έχει επίσης προταθεί ότι το box office χρονολογείται από την ελισαβετιανή εποχή, όταν τα καθίσματα στο μπαλκόνι ήταν εντελώς ξεχωριστά από την αρένα, το γενικό τμήμα εισόδου όπου οι χαμηλοπληρωμένοι παρευρισκόμενοι παρακολουθούσαν την παράσταση.
Αλλά χωρίς καμία γραπτή απόδειξη του όρου box office πριν από την Γεωργιανή εποχή, φαίνεται πιο εύλογο ότι επινοήθηκε σε σχέση με τις θέσεις στα μπαλκόνια που έμοιαζαν με κουτιά. Από εκεί και πέρα, η χρήση της φράσης ως μετωνυμίας για τις συνολικές πωλήσεις εισιτηρίων ήταν πολύ μικρή, μια συνήθεια που βρήκε για πρώτη φορά δημοτικότητα στις αρχές του 20ου αιώνα.