Πέθαvε στα 95 ο Μάρτιν Γκρίνφιλντ που επέζησε από το Ολοκαύτωμα για να γίνει ο ράφτης προέδρων και σταρ
Δημοσίευση 21/3/2024 | 13:32
Ο Μάρτιν Γκρίνφιλντ, που επέζησε από το Ολοκαύτωμα και έφτασε να ράβει για τους προέδρους των ΗΠΑ και τους σταρ, πέθαvε σε ηλικία 95 ετών. Ο Γκρίνφιλντ ήταν από τους επιζώντες του κολαστηρίου του Άουσβιτς.
Ο Μάρτιν Γκρίνφιλντ επέζησε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς για να γίνει ο ράφτης των Αμερικανών προέδρων και των διασημοτήτων. Ανακοινώνοντας τον θάvατό του, οι New York Times κάνουν λόγο για έναν «θρύλο» της μετανάστευσης στις ΗΠΑ.
Ο Μαξιμίλιαν Γκρύνφελντ γεννήθηκε το 1928 σε χωριό της Τσεχοσλοβακίας που σήμερα ανήκει στην Ουκρανία. Παιδί εύπορης οικογένειας, ήταν ένα από τα ορφανά που γλίτωσαν κατά τύχη τον θάvατο σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Το 1947, αναζήτησε καταφύγιο στην Αμερική με δέκα δολάρια στην τσέπη.
Τα κοστούμια του Μάρτιν Γκρίνφιλντ είναι ανάμεσα στα διασημότερα στον πλανήτη.
Χιλιάδες διάσημοι Αμερικανοί τα έχουν φορέσει: έξι πρόεδροι, ανάμεσά τους οι τρεις τελευταίοι, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Ντόναλντ Τραμπ και το Τζο Μπάιντεν, σταρ του σινεμά, της μουσικής και του αθλητισμού όπως ο Φρανκ Σινάτρα, ο Πολ Νιούμαν, ο Μάρτιν Σκορσέζε, ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, ο Μάικλ Τζάκσον, ο Κόμπε Μπράιαντ, ακόμη και ο διάσημος μαφιόζος Μέγερ Λάνσκι.
Στη νεκρολογία που δημοσιεύεται στο φύλλο των New York Times την Πέμπτη 21 Μαρτίου, σημειώνεται ότι «τα βάσανα και οι θρίαμβοι που έζησε ο Μάρτιν Γκρίνφιλντ ανήκουν στον κλασικό μύθο της μετανάστευσης στην Αμερική».
Η ζωή στο μαρτυρικό Άουσβιτς
Έφηβος κρατούμενος σε στρατόπεδο εξόντωσης, ο Μαξιμίλιαν Γκρύνφελντ δούλευε στο πλυσταριό για τα ρούχα των vαζί.
Μια μέρα, έσκισε κατά λάθος τον γιακά του πουκαμίσου ενός φύλακα. Τoν χτύπησαv και τον διέταξαν να το επιδιορθώσει, διηγείται στα απομνημονεύματά του. Ένας κρατούμενος τού μαθαίνει να ράβει. Επιδιορθώνει το πουκάμισο, αλλά αποφασίζει να το κρατήσει και το φοράει κάτω από τη στολή του. Αυτό του έσωσε τη ζωή.
«Την πρώτη μέρα που φόρεσα το πουκάμισο αυτό, κατάλαβα ότι τα ρούχα έχουν δύναμη», γράφει ο Μάρτιν Γκρίνφιλντ στο βιβλίο του «Measure of a Man: From Auschwitz Survivor to Presidents’ Tailor».
Έτσι, οι vαζί και οι συγκρατούμενοί του τον νομίζουν για μαθητευόμενο που ράβει στολές. Κυκλοφορεί ελεύθερα στο στρατόπεδο και έχει πρόσβαση σε τρόφιμα.
«Δύο σκισμένα πουκάμισα των vαζί επέτρεψαν σε έναν Εβραίο να δημιουργήσει το πιο γνωστό και εύρωστο ατελιέ κοστουμιών sur mesure της Αμερικής», γράφει.
Από παιδί για τα θελήματα στην κορυφή
Φτάνοντας στην Αμερική, δούλεψε ως παιδί για τα θελήματα σε ατελιέ ραπτικής του Μπρούκλιν και έμαθε αγγλικά σε νυχτερινό σχολείο.
Παρέμεινε επί 30 χρόνια στο ατελιέ όπου έγινε διευθυντής παραγωγής. Το 1977 αγόρασε το ατελιέ ραπτικής από τον εργοδότη του και ίδρυσε τη φίρμα «Martin Greenfield Clothiers» που ντύνει επί δεκαετίες επιχειρηματίες, γαμπρούς, προέδρους και σταρ.
Σήμερα, είναι το τελευταίο ατελιέ του είδους στη Νέα Υόρκη.
Οι 50 εργαζόμενοι χρησιμοποιούν χειροκίνητες ραπτομηχανές και χρειάζονται δέκα ώρες για να ράψουν ένα κοστούμι που θα ντύσει έναν πολιτικό ή έναν σταρ.