E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μέχρι πότε θα καλύπτει την Ελλάδα η αφρικανική σκόνη

Τι αποκαλύπτει καθηγητής

Δημοσίευση 31/3/2024 | 11:43

Μέχρι πότε θα καλύπτει την Ελλάδα η αφρικανική σκόνη

Νέα επεισόδια συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης αναμένονται μέχρι και το τέλος Μαΐου, όπως αναφέρει, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής – πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ανδρέας Καζαντζίδης. Όπως εξηγεί, «κατά τη διάρκεια της άνοιξης, δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία βοηθάει στο να έχουμε εισβoλή ερημικών αερίων μαζών πάνω από την ανατολική Μεσόγειο».

Σχετικά με την τελευταία εισβoλή αφρικανικής σκόνης, ο Ανδρέας Καζαντζίδης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «υπήρχε ένα τριήμερο όπου οι τιμές συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης ήταν σημαντικά υψηλές, ενώ η χειρότερη μέρα ήταν η περασμένη Τετάρτη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην περιφέρεια η μέση ημερήσια τιμή συγκέντρωσης σωματιδίων PM10 ήταν 65 μg/m³».

«Η τιμή αυτή», όπως προσέθεσε, «είναι αρκετά σημαντική, αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι το όριο των 50μg/m³ δεν πρέπει να το ξεπερνάμε πάνω από 35 φορές το έτος».

«Ουσιαστικά», συνέχισε, «ήταν ένα από τα σημαντικά επεισόδια συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης, το οποίο όμως δεν είναι δεν είναι ακραίο», αφού, όπως επαναλαμβάνει, «κατά τη διάρκεια της άνοιξης έχουμε εισβoλή αφρικανικής σκόνης».

«Άλλωστε», όπως τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Ανδρέας Καζαντζίδης, «όσο πιο κοντά στην Αφρική βρίσκεται μία περιοχή, τόσο πιο δύσκολη είναι η κατάσταση με την αφρικανική σκόνη, για αυτό ακριβώς και το νησί της Κρήτης αντιμετώπισε τα μεγαλύτερα προβλήματα, λόγω των υψηλών τιμών συγκέντρωσης σκόνης».

Μιλώντας για τις συγκεντρώσεις σωματιδίων ανέφερε πως «το χαρακτηριστικό που έχουμε είναι ότι τα περισσότερα δεν είναι στο έδαφος, αλλά κάποια χιλιόμετρα υψηλότερα, διότι ταξιδεύουν λίγο πιο ψηλά στην ατμόσφαιρα, αφού έρχονται από μακριά».

Επικαλούμενος δορυφορική εικόνα, είπε ότι «βλέπουμε το στρώμα της σκόνης, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι και στο έδαφος, αφού σε αυτό φθάνει μόνο ένα ποσοστό, το οποίο ούτως ή άλλως το βλέπουμε και το καταλαβαίνουμε στην ορατότητα».

Όσον αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια της σκόνης, ο Ανδρέας Καζαντζίδης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ «ότι είναι μεγάλα και όχι μικρά σαν αυτά της ρύπανσης που έχουμε τη χειμερινή περίοδο, όπως για παράδειγμα από την καύση των τζακιών».

«Άρα λοιπόν», συνέχισε, «στο δικό μας το δίκτυο που δείχνει τις τιμές των μικρών σωματιδίων σε πραγματικό χρόνο, παραδόξως δε φαινόταν κάτι, ενώ στην πραγματικότητα στα μεγάλα σωματίδια είχαμε πολύ υψηλές τιμές».

Παράλληλα, ο καθηγητής τόνισε ότι «τα αιωρούμενα σωματίδια γενικά είναι ίσως το πιο δύσκολο για εμάς φαινόμενο και ο πιο δύσκολος παράγοντας, όταν θέλει κάποιος να δει το ρόλο της ατμοσφαιρικής επιστήμης, είτε μιλώντας για την πρόγνωση του καιρού την επόμενη μέρα, είτε μιλώντας ακόμα και για την κλιματική αλλαγή… Τα σωματίδια κινούνται όλα προς τα δυτικά και υπάρχουν πολλές εργασίες που δείχνουν το πόσο επηρεάζουν τη γονιμότητα στα εδάφη του Αμαζονίου που είναι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού».

«Είναι ένα φαινόμενο», υπογράμμισε, «το οποίο ξεπερνάει τα όρια ενός κράτους, έχοντας προφανώς επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων».

Επίσης, ο Ανδρέας Καζαντζίδης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «τα αιωρούμενα σωματίδια έχουν και ένα ακόμη χαρακτηριστικό, δηλαδή επηρεάζουν πάρα πολύ και τη νέφωση» συμπληρώνοντας ότι:

«Συγκεκριμένα, από τα πόσα σωματίδια υπάρχουν στην ατμόσφαιρα εξαρτάται το τι θα γίνει με τα σύννεφα. Ως γνωστόν τα σύννεφα δεν έχουν καθαρό νερό, άλλα άλατα, τα οποία στην πραγματικότητα είναι διαλυμένα αιωρούμενα σωματίδια. Αν δεν υπήρχαν αιωρούμενα σωματίδια δε θα υπήρχαν σύννεφα στην ατμόσφαιρα, εκτός από αυτά που είναι πολύ ψηλά, εκεί δηλαδή που πετούν τα αεροπλάνα και τα οποία είναι λεπτά.

Ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικό, το πόσα σωματίδια υπάρχουν, τι σωματίδια είναι αυτά και προς τα πού κινούνται.

Έτσι λοιπόν, ο ρόλος τους όπως τα βλέπουμε, αλλά και ο ρόλος τους με το πώς αλληλεπιδρούν με το νερό στην ατμόσφαιρα, είναι οι δύο βασικότεροι παράγοντες που ξέρουμε λιγότερο αυτή τη στιγμή, σχετικά με το πώς συμπεριφέρεται η ατμόσφαιρα και τι πρόκειται να γίνει τα επόμενα χρόνια».

Στο μεταξύ, απαντώντας ο Ανδρέας Καζαντζίδης σε ερώτηση, σχετικά με τη ρύπανση στην ατμόσφαιρα της Πάτρας κατά τη χειμερινή περίοδο από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, κυρίως λόγω της καύσης τζακιών, είπε ότι «ήταν μία καλή χρονιά, γιατί βοήθησαν οι μετεωρολογικές συνθήκες» και προσέθεσε: «Από τη στιγμή που τις βραδινές ώρες δεν είχαμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χρησιμοποιήθηκαν λιγότερο τα τζάκια και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να είναι λιγότερες οι εκπομπές αιωρούμενων μικροσωματίδιων.

Δηλαδή ήταν ένας ήπιος χειμώνας και ως εκ τούτου ήταν ήπιες και οι συνθήκες της ρύπανσης».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρέθυμνο: Πατέρας και γιος μαστίγωσαν ανήλικους που έπαιζαν μπάλα

Ελλάδα 18.04.2025
Αδιανόητη επίθεση σε παιδιά λυκείου στο Ρέθυμνο

Χαλκίδα: Νεκρός 51χρονος όταν το αυτοκίνητό του βγήκε από τον δρόμο και έπεσε στη θάλασσα

Ελλάδα 18.04.2025
Το τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στις 2:30 τα ξημερώματα στην περιοχή του Φάρου Αυλίδας

Ωράριο σούπερ μάρκετ σήμερα (18/4) ‑ Τι ισχύει τη Μεγάλη Παρασκευή για τα καταστήματα

Ελλάδα 18.04.2025
H Μεγάλη Παρασκευή είναι υποχρεωτική ημιαργία για τα καταστήματα, ενώ και το Μεγάλο Σάββατο το εμπόριο είναι ανοιχτό για περιορισμένες ώρες

Θλίψη στο Στεφανοβίκειο για τον θάνατο της 25χρονης σε τροχαίο – Ασθενοφόρο έσωσε τους γονείς της

Ελλάδα 18.04.2025
Σοκάρουν οι λεπτομέρειες για το τροχαίο δυστύχημα με θύμα μία νεαρή κοπέλα

Ο Τραμπ υπόσχεται εμπορική συμφωνία με την Ευρώπη

Κόσμος Χτες
«Θα υπάρξει συμφωνία, 100%. Θέλουν πάρα πολύ να την κάνουν και θα την κάνουμε» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος

Πυροβολισμοί στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα: Τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες

Κόσμος Χτες
Το FBI συνδράμει τις αστυνομικές αρχές που επιχειρούν στην εγκατάσταση του πανεπιστημίου

Παγκράτι: Πως συνέβη το ατύχημα με το ασθενοφόρο

Ελλάδα Χτες
Σοβαρά τραυματισμένα τρία άτομα

Τροχαίο δυστύχημα στον Βόλο: Νεκρή μία 20χρονη, στο νοσοκομείο οι γονείς της

Ελλάδα Χτες
Το ΙΧ που επέβαιναν στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη βγήκε εκτός δρόμου και ανατράπηκε

Συνόδευσε τον σύζυγο σε ευθανασία στην Ελβετία και την κατηγορούν για συνέργεια σε αυτοκτονία

Κόσμος Χτες
«Ή θα πεθάνω με αξιοπρέπεια ή σε ένα κρεβάτι ανήμπορος»

Σερένα Γουίλιαμς για την υπόθεση Σίνερ: Αν το είχα κάνει εγώ, θα είχα φάει 20 χρόνια

Αθλητικά Νέα Χτες
Η μεγάλη κυρία του τένις σχολίασε με τον δικό της τρόπο την ποινή-χάδι στον Γιανίκ Σίνερ για την υπόθεση ντόπινγκ